| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-02 09:50:59
Temat: przetwory część kolejnaKALAFIORY W ZALEWIE POMIDOROWEJ
ok 60 dag kalafiora, sól, cukier do smaku, 2-3 szkl przecieru pomidorowego.
Kalafirora podzielić na różyczki i gotować 5-6' w dużej ilości osolonej wody
z dodatkiem cukru do smaku. Odcedzić.
Słoiki napełnić w 1/3 przecierem pomidorowym uprzednio doprawionym solą i
cukrem do smaku do niego włożyć różyczki kalafiora ew uzupełnić przecierem
zeby byly przykryte. Pasteryzować 30'.
PAPRYKA W ZALEWIE Z POMIDORAMI
1kg papryki, 25 dag cebuli, 40 dag pomidorów, 3 szkl wody, po płaskiej
łyżeczce soli i kwasku cytr., 2 łyżeczki cukru, czosnek.
Umytą paprykę obgotować w całości i po wyjęciu z wrzątku natychmiast włożyć
do zimnej wody. Wyciąć nasiona, paprykę pokroić w cienkie cząstki. Cebulę
obrać pokrajać wedle uznania (krążki, paski) - obgotować. Twarde, dojrzałe
pomidory pokroić w krążki. Zagotować wode z solą i cukrem + kwasek. Rozlać
zalewe do 1/3 wys słoików i ukladac warstwami paprykę, cebule i pomidory +
obrany czosnek. Pasteryzowac 25'.
KALAFIORY PASTERYZOWANE
Zdrowe kalafiory podzieloić na mniejsze czesci i obgotowac (3-4 min),
odcedzić i ułożyć w słojach.
Zalewa: na 1l wody płaska łyżeczka kwasku cytr.
Zalać zalewą kalafiory. Pasteryzować 25'
MIZERIA Z OGÓRKÓW PASTERYZOWANA
Młode ogórki umyć, obrać, pokroić w niezbyt cienkie krążki. Pokrojone ogórki
posolić (na 1kg ogórków 15g soli). Przygotować roztwor: na 1/2 szkl wody
łyżeczka kwasku cytr. Pokojone ogórki skropić tym płynnym kwaskiem,
popieprzyć. Odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu układać ogórki w
słoikach i zalewać powstałym sokiem. Pasteryzowac 20'.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |