Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przetwory

Grupy

Szukaj w grupach

 

przetwory

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-02 09:12:38

Temat: przetwory
Od: "Agnieszka Brzeska" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

OSTRY SOS POMIDOROWY
5kg pomidorow, 50 dag cebuli, 0,2l octu 6% lub kwasek cytrynowy, 15 dag
cukru, 20 dag ostrej musztardy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, gorczyca,
milona papryka, ziele angielskie. Uwaga! z ziolami delikatnie - tylko do
smaku.

Pomidory umyc, pokroic dowolnie, cebule pokroic w plastry i razem z
pomidorami rozgotowac i przetrzec przez sito. W plaskim, szerokim naczyniu
odparowywać przecier ciagle mieszajac, aż jego ilość zmniejszy się do
polowy. Następnie + do przecieru cukier, ocet i sól do smaku. Pod koniec
odparowywania + do przecieru drobno zmielone przyprawy. (Można też zrobić
tak: pieprz, ziele angielskie, gorczycę i gałkę muszk. włożyć do woreczka z
gazy i + do przecieru na początku odparowywania a pod koniec usunąć).
Mieloną papryke i musztardę + pod koniec ogrzewaniaprzecieru. Gotowy sos
powinien mieć gęstość śmietany.
Sos po otwarciu słoika jest nietrwały więc nakładajcie do takich słoików,
które zużyjecie jednorazowo. Nakładać do słoików, mocno zakręcać. Nie
pasteryzować.


FASOLA SZPARAGOWA W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Mlodą fasolę umyć, oczyścić z włókien, obgotować w dużej ilości wody ok.
10'. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować przecier z pomidorów i posolić do smaku.
Gorącym przecierem napełnić słoiki w 1/3 wys. włożyć fasolkę ew uzupełnic
przecierem. Pasteryzować ok 30'.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przetwory
pierogi ze sliwkami zrobilam :)
Ekipa pani Be-zaśmiecanie grupy
Pogoda - lekko NTG, ale nie bardzo ;-)
przepraszam za test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »