| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-02 09:12:38
Temat: przetworyOSTRY SOS POMIDOROWY
5kg pomidorow, 50 dag cebuli, 0,2l octu 6% lub kwasek cytrynowy, 15 dag
cukru, 20 dag ostrej musztardy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, gorczyca,
milona papryka, ziele angielskie. Uwaga! z ziolami delikatnie - tylko do
smaku.
Pomidory umyc, pokroic dowolnie, cebule pokroic w plastry i razem z
pomidorami rozgotowac i przetrzec przez sito. W plaskim, szerokim naczyniu
odparowywać przecier ciagle mieszajac, aż jego ilość zmniejszy się do
polowy. Następnie + do przecieru cukier, ocet i sól do smaku. Pod koniec
odparowywania + do przecieru drobno zmielone przyprawy. (Można też zrobić
tak: pieprz, ziele angielskie, gorczycę i gałkę muszk. włożyć do woreczka z
gazy i + do przecieru na początku odparowywania a pod koniec usunąć).
Mieloną papryke i musztardę + pod koniec ogrzewaniaprzecieru. Gotowy sos
powinien mieć gęstość śmietany.
Sos po otwarciu słoika jest nietrwały więc nakładajcie do takich słoików,
które zużyjecie jednorazowo. Nakładać do słoików, mocno zakręcać. Nie
pasteryzować.
FASOLA SZPARAGOWA W ZALEWIE POMIDOROWEJ
Mlodą fasolę umyć, oczyścić z włókien, obgotować w dużej ilości wody ok.
10'. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować przecier z pomidorów i posolić do smaku.
Gorącym przecierem napełnić słoiki w 1/3 wys. włożyć fasolkę ew uzupełnic
przecierem. Pasteryzować ok 30'.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |