« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-30 16:16:45
Temat: Co to są Kołduny Litewskieno i jak się je robi
Proszę o przepis jesli ktoś kolwiek wie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-30 16:39:06
Temat: Kołduny WilenskieZnam przepis na takie kolduny, jakie sie robi u nas w Wilnie, czyli jak
najbardziej litewskie :o), ale nie wiem czy dokladnie o te Ci chodzi.
Ale juz podaje, nie ma nic prostszego:
Ciasto najzwyklejsze (przepraszam za brak proporcji):
jajko, sol, maka, woda.
Z tych skladnikow zagniesc ciasto, aby nie kleilo sie do rak, rece mozna
pociapkac oliwa.
nadzienie:
mielone miesko przyprawione sola i pieprzem, mozna dodac troche ziol, ale
nie zaduzo (kiedys jadlam przyprawione duza iloscia majeranku, dobre nie
byly, niestety..). Do miesa dodaje sie drobniutko posiekana cebulke i sie
odstawia na jakis czas, jak ktos ma chwile, ale nic sie nie stanie jak
bedzie 'na zywo".
A teraz wystarczy sformowac kolduny (wygladaja tak jak pierogi), urywajac
kawaleczki ciasta, na dloni robiac cienki placek, wkladajac farsz i dobrze
zaciskajac brzegi, aby sie nie rozpadly podczas gotowania.
Mala uwaga:
Zauwazylam, ze w Polsce kolduny sarobione wielkosci uszek, troche zbyt male
jak na litewskie :o) , w wilnie kolduny sa wielkosci pierogow tak "pi przez
drzwi", wiadomo, ze wszystko zalezy od gospodyni, ale jeszcze nie spotkalam
az tak malych jak tu.
Kolduny wrzuca sie do wrzatku i gotuje sie tak ok. 10 min (jak wyplyna, to
jeszcze chwile). Poadje sie z maselkiem lub sosem. Kolduny mozna podac
rowniez z rosolkiem, a raczej w rosolku.
Sos smietanowo-cebulowy
Smazymy drobno posiekana cebulke na oleju do zlocistego kolorku, do tego
troche bulionu i duzo smietany, przyprawiamy sola i pieprzem (zalezy od
gustu, ale ja nie zaluje), mozna zagescic maka, jezeli jest taka potrzeba.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-30 17:32:16
Temat: Re: Co to są Kołduny LitewskieZapomnialam dodac, ze kolduny dobrze znosza pobyt w zamrazarce, to dla
takich jak ja, co nigdy nie maja czasu :o) . Czesto poswiecam wieczor i
robie bardzo duzo, a potem jakis czas pihce tylko sosik.
Zamrozone kolduny nie rozmrazam, a prosto z lodowki do wrzatku (trzeba
pamietac o zamieszniu, bo na poczatku opadaja na dno).
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 00:15:39
Temat: Re: Kołduny Wilenskie
Jedna wazna uwaga: nie ma _prawdziwych_ koldunow bez L O J U, czyli tluszczu
zwierzecego /niestety!/.
Trzeba dodac do kazdego kolduna tak mniej wiecej cwierc malej lyzeczki,
zamknac w ciescie, a on ma sie rozpuscic podczas gotowania, to jest _esencja_
prawdziwych koldunow!!!
Bez tego skladnika to sa zwykle pierogi z miesem.
I jeszcze jedno: kolduny musza byc podawane tak gorace, aby trudno bylo je
jesc!:) Serio!
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 01:25:08
Temat: Re: Kołduny WilenskieBozenka z Wilna napisala:
>mielone miesko
Do _prawdziwych_ koldunow nie uzywa sie mielonego miesa, ale _siekane_.
A poza tym miesa musi byc - i to jest najwazniejsza roznica pomiedzy koldunami,
a pierogami z miesem -
_surowe_, a nie gotowane!!
A wiec: surowe, siekane i z lojem!!!
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 06:59:10
Temat: Re: Co to są Kołduny Litewskie
Użytkownik Sagsurfer <j...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k4188$6oo$...@n...tpi.pl...
> no i jak się je robi
> Proszę o przepis jesli ktoś kolwiek wie.
Ojej, kolduny to moja najukochansza potrawa ( obok flakow i tatara). Moja
mama urodzila sie w Lidzie (kresy) wiec kolduny "wyssalam " z mlekiem
matki .
No to jedziemy :
KOLDUNY :
Farsz:
Do koldunow daje poledwice wolowa lub wolowine zrazowa oraz loj nerkowy
(mozna wyprosic w sklepie) w proporcji 1:1.Powiedzmy: 35 dkg wolowiny i 35
dkg loju. Miele to i dodaje starta na tarce cebule, sol, pieprz, majeranek
oraz czosnek wycisniety przez praske. Do tego kilka lyzek stolowych rosolu
lub wody. Wszystko mieszam dokladnie.
Ciasto:
2-2,5 szklanki maki, 1 jajo, sol, ciepla woda ( circa about pol
szklanki)ciasto nie moze byc suche.
Dalej to standard: ciasto cienko wywalkowac, wykrawac kolka szklanka -ja
lubie wieksze-na srodek nakladac nadzienie,zlepic dokladnie, gotowac
partiami w osolonej wodzie ok 5-8 min (to zalezy od wielkosci).
A rosol to kazdy wie:))-najlepszy na wywar mostek wolowy ew.szponder +
wloszczyzna
Pozdrawiam milosnikow prawdziwych koldunow:)))
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 07:48:04
Temat: Re: Co to są Kołduny LitewskieUżytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9k5l64$muv$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Sagsurfer <j...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9k4188$6oo$...@n...tpi.pl...
> > no i jak się je robi
> > Proszę o przepis jesli ktoś kolwiek wie.
>
> Ojej, kolduny to moja najukochansza potrawa ( obok flakow i tatara). Moja
> mama urodzila sie w Lidzie (kresy) wiec kolduny "wyssalam " z mlekiem
> matki .
> No to jedziemy :
>
> KOLDUNY :
>
> Farsz:
> Do koldunow daje poledwice wolowa lub wolowine zrazowa oraz loj nerkowy
> (mozna wyprosic w sklepie) w proporcji 1:1.Powiedzmy: 35 dkg wolowiny i 35
> dkg loju. Miele to i dodaje starta na tarce cebule, sol, pieprz, majeranek
> oraz czosnek wycisniety przez praske. Do tego kilka lyzek stolowych rosolu
> lub wody. Wszystko mieszam dokladnie.
>
> Ciasto:
> 2-2,5 szklanki maki, 1 jajo, sol, ciepla woda ( circa about pol
> szklanki)ciasto nie moze byc suche.
>
> Dalej to standard: ciasto cienko wywalkowac, wykrawac kolka szklanka -ja
> lubie wieksze-na srodek nakladac nadzienie,zlepic dokladnie, gotowac
> partiami w osolonej wodzie ok 5-8 min (to zalezy od wielkosci).
> A rosol to kazdy wie:))-najlepszy na wywar mostek wolowy ew.szponder +
> wloszczyzna
>
> Pozdrawiam milosnikow prawdziwych
koldunow:)))
> Jola
Witajcie, bo pierwszy raz sie odzywam. W starej ksiazce kucharskiej mojego
pradziadka jest m.in. napisane, ze kolduny litewskie podaje sie w rosole,
jak uszka z barszczem. Nadto jest tam przepis na kolduny do ktorych wyrobu
uzywa sie podrobow.
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 08:43:00
Temat: Re: Co to są Kołduny Litewskie
Użytkownik Paweł Baranowski <p...@p...fm> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9k5nug$sud$...@n...tpi.pl...
> > A rosol to kazdy wie:))-najlepszy na wywar mostek wolowy ew.szponder
+
> > wloszczyzna
> > Jola
> Witajcie, bo pierwszy raz sie odzywam. W starej ksiazce kucharskiej mojego
> pradziadka jest m.in. napisane, ze kolduny litewskie podaje sie w rosole,
> jak uszka z barszczem. Nadto jest tam przepis na kolduny do ktorych wyrobu
> uzywa sie podrobow.
> Pawel
Czesc Pawel
Jak najbardziej w rosole. U mnie w domu kolduny tylko tak byly podawane
!
Natomiast luzem czyli ugotowane, ostudzone i podsmazane na maselku - to
pierogi z kapusta i grzybami - zwane wigilijnymi . Te
jeszcze wystepuja jak najbardziej w wersji z barszczem, obie sa boskie :)))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 09:28:20
Temat: Re: Co to są Kołduny Litewskie>
> Ojej, kolduny to moja najukochansza potrawa ( obok flakow i tatara). Moja
> mama urodzila sie w Lidzie (kresy) wiec kolduny "wyssalam " z mlekiem
> matki .
Byc moze ta wersja z siekanym miesem i lojem jest bardziej bialoruska wersja
koldunow. Juz jestem ciekawa co uda mi sie znalezc na ten temat w domu.
--
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
www.samorzad.pw.edu.pl/~bozena
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 09:35:40
Temat: Re: Kołduny Wilenskie Witajcie,
Widze niezla dyskusje na temat koldunow :o)
> nie ma _prawdziwych_ koldunow bez L O J U, czyli tluszczu
> zwierzecego /niestety!/.
To zalezy, kto ktore uwaza za prawdziwe ;o) . Podalam przepis na kolduny
wilenskie (tytul postu), ktore sie podaje na Wilenszczyznie.
> Bez tego skladnika to sa zwykle pierogi z miesem.
Co do pierogow, to na Litwie nie ma pojecia "pierogi", u nas "pierogami"
albo "pierozkami" moga byc np. jagodzianki lub jakies buleczki z nadzieniem
pieczone lub smazone na oleju, ale jest takze pojecie "buleczka".
> >mielone miesko
> Do _prawdziwych_ koldunow nie uzywa sie mielonego miesa, ale _siekane_.
Slyszalam, o takiej wersji, ale nigdy jeszcze nie spotkalam :( Nie wiem jak
na glebokiej Litwie, ale Wilenszczyzna takich nie zna. Bede w domu sprobuje
odnalezc jakies info na ten temat. Jak mi sie uda napisze.
> _surowe_, a nie gotowane!!
Nigdzie nie napisalam, ze ma byc gotowane. Przepraszam za to, ale dla mnie
to takie naturalne, ze zapomnialam :( Jak dla mnie, to nie ma nic gorszego,
niz gotowane mieso w koldunach :o(
> I jeszcze jedno: kolduny musza byc podawane tak gorace, aby trudno bylo je
> jesc!:) Serio!
Kwestia gustu :o)
Tak a propos tematu, "koldun" brzmi tak samo jak "czarownik" po rosyjsku,
moja kolezanka nazywala jakis czas kolduny czarownikami :o)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich lubiacych kolduny
Bozenka z Wilna
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81842987
www.samorzad.pw.edu.pl/~bozena
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |