Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 65


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-05-11 21:41:09

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: Nixe <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:

>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>
> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.

Co to jest/są umami??

N.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-05-11 22:05:02

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.gazeta.tego.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:jok11g$6i$4@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>
>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>
>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
> Co to jest/są umami??
>

u mamy (?) mami (zdrobniale)

Pozdrawiam

--
Justyna Vicky S.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-05-11 23:55:02

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-11 23:01, Paulinka pisze:

>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>
>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
> A ja się zastanawiałam co to to 'umami'.
> Kostkę rosołową wrzucam do gołąbków, jak się duszą, od wielkiego dzwonu
> robię pomidorową 15 minutową na kostce. Vegety nie znam, nigdy nie
> używałam,

Chleb z masłem i vegetą jest smaczniejszy niż z masłem i solą ;) Tzn. z
frakcją bezwarzywną vegety (tą żółtą). Frakcji warzywnej używam czasem
do doprawienia zupy, jak sama tackowa albo mrożona włoszczyzna nie da rady.

Kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie (1/2 kostki na kubek) czasem
zastępuje mi herbatę, jak już nie mogę na nią patrzeć, głównie w pracy.

Ale z jednego zrezygnować nie potrafię - mój krupnik jest "trójgrzybowy"
- na suszonych, z mrożonymi i obowiązkowo z połówką kostki bulionu
grzybowego na gar zupy :)

Margaryny nie używam, ani do smarowania, ani do ciasta.

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-05-12 03:35:53

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: TZ <t...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-11 19:52, Ikselka pisze:
> No ale kto mądry kupuje kostkę ZAMIAST mięsa? - przecież oczywiście OPRÓCZ
> :-)

W tym problem, że chyba większość. Żona jest nauczycielką w podstawówce,
w ramach zajęć wychowawczych poprosiła uczniów o przyniesienie przepisów
na ulubioną zupę. W około 3/4 przepisów nie było mięsa, natomiast była
kostka rosołowa. Chyba, że to specyfika tej klasy ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-05-12 03:38:44

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: TZ <t...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-11 23:05, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 11 May 2012 23:01:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> (...)Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
>> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.
>
> Oliwa jest dobra do duszenia, gotowania - smażenie na niej raczej odpada.

Zacytuję: bezedura.
Oliwa Pomace/Sansa to oliwy rafinowane, przeznaczone głównie do smażenia
;) Stosuję regularnie i jestem zadowolony. Virgin/Extra virgin to oliwy
stosowane jako dodatki do potraw.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-05-12 04:05:32

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-11 23:01, Paulinka pisze:

> Margaryny nie używam. Do smarowania mam na podorędziu w prawdzie jakąś
> Ramę, ale to z wygody, masło jest zwykle osełkowe, ale jak nie wyciągnę
> wcześniej to stosuję Ramę. Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.

U mnie margaryny nie ma. Jest masło, stosunkowo rzadko używane, jeśli
już, to do ciast, smarowania pieczywa, niektórych sosów i dodatek
wzbogacajmy smak duszonych, czy smażonych potraw (dodawany na końcu)
dobrej jakości oliwa z oliwek, niezbędna do wszelkich salat, a do
smażenia olej ryżowy, który polecam, bo ma wys. temperaturę dymienia i
niezbyt wchłaniają go potrawy.
Ogólnie nie smażę zbyt często, raczej duszę lub piekę mięsa, w sumie
chyba najwięcej z tłuszczów używam oliwy, ale też umiarkowanie, wolę
chudą kuchnię (i rozmiar S).
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2012-05-12 04:09:45

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-12 01:55, Aicha pisze:

> Ale z jednego zrezygnować nie potrafię - mój krupnik jest "trójgrzybowy"
> - na suszonych, z mrożonymi i obowiązkowo z połówką kostki bulionu
> grzybowego na gar zupy :)

O, a ja grzybową i farsz grzybny robię z suszonych połączonych z
mrożonymi, do tej pory sądziłam, że to mój patent autorski :) Kostki już
nie dodaję, za to przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (nie więcej),
który w połączeniu z cebulką bardzo ładnie podkręca smak grzybów.
--
B.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2012-05-12 05:10:49

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>
>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>
>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
> Co to jest/są umami??

http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2012-05-12 07:02:23

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>
>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>
>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>
>> Co to jest/są umami??
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami

Toś mnie zaskoczyła!

Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2012-05-12 07:17:51

Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-05-12 09:02, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>>
>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>>
>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>>
>>> Co to jest/są umami??
>>
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>
> Toś mnie zaskoczyła!

Od początku na to liczyłam.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Kuriera z Siódemki
Dla wysokich i grubasów ...
AD: ~~** DownLoad floral & Ornament designs Designs for F.REE !! **~~
W kwestiach organizacyjnych...
maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnych

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »