« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2012-05-11 21:41:09
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>
> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
Co to jest/są umami??
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2012-05-11 22:05:02
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.
Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:jok11g$6i$4@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>
>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>
>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
> Co to jest/są umami??
>
u mamy (?) mami (zdrobniale)
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2012-05-11 23:55:02
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.W dniu 2012-05-11 23:01, Paulinka pisze:
>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>
>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
> A ja się zastanawiałam co to to 'umami'.
> Kostkę rosołową wrzucam do gołąbków, jak się duszą, od wielkiego dzwonu
> robię pomidorową 15 minutową na kostce. Vegety nie znam, nigdy nie
> używałam,
Chleb z masłem i vegetą jest smaczniejszy niż z masłem i solą ;) Tzn. z
frakcją bezwarzywną vegety (tą żółtą). Frakcji warzywnej używam czasem
do doprawienia zupy, jak sama tackowa albo mrożona włoszczyzna nie da rady.
Kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie (1/2 kostki na kubek) czasem
zastępuje mi herbatę, jak już nie mogę na nią patrzeć, głównie w pracy.
Ale z jednego zrezygnować nie potrafię - mój krupnik jest "trójgrzybowy"
- na suszonych, z mrożonymi i obowiązkowo z połówką kostki bulionu
grzybowego na gar zupy :)
Margaryny nie używam, ani do smarowania, ani do ciasta.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2012-05-12 03:35:53
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.W dniu 2012-05-11 19:52, Ikselka pisze:
> No ale kto mądry kupuje kostkę ZAMIAST mięsa? - przecież oczywiście OPRÓCZ
> :-)
W tym problem, że chyba większość. Żona jest nauczycielką w podstawówce,
w ramach zajęć wychowawczych poprosiła uczniów o przyniesienie przepisów
na ulubioną zupę. W około 3/4 przepisów nie było mięsa, natomiast była
kostka rosołowa. Chyba, że to specyfika tej klasy ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2012-05-12 03:38:44
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.W dniu 2012-05-11 23:05, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 11 May 2012 23:01:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> (...)Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
>> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.
>
> Oliwa jest dobra do duszenia, gotowania - smażenie na niej raczej odpada.
Zacytuję: bezedura.
Oliwa Pomace/Sansa to oliwy rafinowane, przeznaczone głównie do smażenia
;) Stosuję regularnie i jestem zadowolony. Virgin/Extra virgin to oliwy
stosowane jako dodatki do potraw.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2012-05-12 04:05:32
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.W dniu 2012-05-11 23:01, Paulinka pisze:
> Margaryny nie używam. Do smarowania mam na podorędziu w prawdzie jakąś
> Ramę, ale to z wygody, masło jest zwykle osełkowe, ale jak nie wyciągnę
> wcześniej to stosuję Ramę. Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.
U mnie margaryny nie ma. Jest masło, stosunkowo rzadko używane, jeśli
już, to do ciast, smarowania pieczywa, niektórych sosów i dodatek
wzbogacajmy smak duszonych, czy smażonych potraw (dodawany na końcu)
dobrej jakości oliwa z oliwek, niezbędna do wszelkich salat, a do
smażenia olej ryżowy, który polecam, bo ma wys. temperaturę dymienia i
niezbyt wchłaniają go potrawy.
Ogólnie nie smażę zbyt często, raczej duszę lub piekę mięsa, w sumie
chyba najwięcej z tłuszczów używam oliwy, ale też umiarkowanie, wolę
chudą kuchnię (i rozmiar S).
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2012-05-12 04:09:45
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.W dniu 2012-05-12 01:55, Aicha pisze:
> Ale z jednego zrezygnować nie potrafię - mój krupnik jest "trójgrzybowy"
> - na suszonych, z mrożonymi i obowiązkowo z połówką kostki bulionu
> grzybowego na gar zupy :)
O, a ja grzybową i farsz grzybny robię z suszonych połączonych z
mrożonymi, do tej pory sądziłam, że to mój patent autorski :) Kostki już
nie dodaję, za to przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (nie więcej),
który w połączeniu z cebulką bardzo ładnie podkręca smak grzybów.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2012-05-12 05:10:49
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>
>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>
>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
> Co to jest/są umami??
http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2012-05-12 07:02:23
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>
>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>
>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>
>> Co to jest/są umami??
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
Toś mnie zaskoczyła!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2012-05-12 07:17:51
Temat: Re: Kostka rosołowa, vegeta, margaryna itp.Dnia 2012-05-12 09:02, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>>
>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>>
>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>>
>>> Co to jest/są umami??
>>
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>
> Toś mnie zaskoczyła!
Od początku na to liczyłam.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |