« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2011-02-09 23:04:00
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia 09.02.2011 Ruda102 <j...@g...pl> napisał/a:
> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>
>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>
> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :))) Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>
> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.
Nie wspominając już nawet o tak banalnej sprawie, że mycie i parzenie jaj nie
jest żadnym zabezpieczeniem, ot takie bajki... trochę nieaktualne ;)
http://archiwum.wiz.pl/1999/99072900.asp
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2011-02-09 23:08:00
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia 9 Feb 2011 23:04:00 GMT, panta_rei napisał(a):
> Dnia 09.02.2011 Ruda102 <j...@g...pl> napisał/a:
>> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>>
>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>>
>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :))) Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>>
>> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
>> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.
>
> Nie wspominając już nawet o tak banalnej sprawie, że mycie i parzenie jaj nie
> jest żadnym zabezpieczeniem, ot takie bajki... trochę nieaktualne ;)
>
Ty też uważasz, że zawartość jaja to tylko czysta woda?
:-/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2011-02-09 23:56:36
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiW dniu 2011-02-10 00:00, Ikselka pisze:
>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))
> Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.
>
>> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
> Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
> zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
> białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów, żółtko zaś
> to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
> roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
> Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.
>>
>> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
>> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.
> Mówimy o jajkach i roztworze koloidalnym, ewidentnie niehipotonicznym - w
> którym bakterie czują się super.
Nie odwracaj teraz kota ogonem. Napisałaś "zawierają wodę, najlepsze
środowisko", nie "zawierają wodę uwięzioną w zolu, najlepsze
środowisko". Zadbaj o precyzję wypowiedzi, jeśli nie chcesz zostać
jedyna rozumną czytatą na tej planecie. We własnym mniemaniu, oczywiście.
--
Co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze,
będziesz mieć 2 dni wolnego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2011-02-10 00:29:32
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Thu, 10 Feb 2011 00:56:36 +0100, Ruda102 napisał(a):
> W dniu 2011-02-10 00:00, Ikselka pisze:
>
>>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))
>> Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.
>>
>>> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>> Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
>> zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
>> białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów, żółtko zaś
>> to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
>> roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
>> Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.
>>>
>>> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
>>> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.
>> Mówimy o jajkach i roztworze koloidalnym, ewidentnie niehipotonicznym - w
>> którym bakterie czują się super.
>
> Nie odwracaj teraz kota ogonem.(...)
Sama odwracasz, wymądrzasz się. Pisanie o jajach to nie jest pisanie o
wodzie destylowanej i roztworze hipotonicznym. Więc swoje uwagi i mądrości
zachowaj na inną okazję. Nadmiar interpretacji Ci ewidentnie szkodzi.
> Zadbaj o precyzję wypowiedzi, jeśli nie chcesz zostać
> jedyna rozumną czytatą na tej planecie. We własnym mniemaniu, oczywiście.
Zadbaj i Ty, patrząc na swoje bzdety zacytowane dla ułatwienia poniżej:
"Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii.(...) Ponieważ jest
roztworem hipotonicznym."
Woda ani w jaju, ani poza jajem - nigdzie i nigdy nie jest "roztworem
hipotonicznym". A to z banalnego powodu - bo w ogóle nie jest roztworem!
Woda jest związkiem chemicznym o wzorze H2O.
To tak tytułem hałaśliwie wymaganej przez Ciebie od innych precyzji
wypowiedzi, pani (niedo)Uczona.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2011-02-10 07:13:47
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fgvi5uot3k53.zb3tbwy1gbk0$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 9 Feb 2011 12:42:10 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:15pnts4xbc5wp.1wm4c801kdauk.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 8 Feb 2011 14:42:40 +0100, JBP napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>> krem
>>>>> bez
>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>> nie
>>>>> lubiłam.
>>>>
>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>
>>>
>>> Z zasady unikam surowych jajek.
>>
>> I pewnie tatara tez jesz bez zoltek?
>
> Jem z żółtkiem - jajka przed użyciem myję plłnem do mycia naczyń, potem
> parzę we wrzątku - białko lekko się ścina, zółtko pozostaje surowe.
> Ponadto
> używam tylko surowych jaj z pewnego źródła, jeśli już.
> Czyli z zasady unikam.
Nie unikasz. Albo unikasz jak ognia (czyli nie jesz, lub nie jesz prawie
wcale), albo bierzesz tylko "z pewnego zrodla" (nie ma takowych niestety,
zawsze moze zdarzyc sie nawet z "pewnego zrodla" zarazone salmonella czy
innym swinstwem).
>
>> a jajko na mieko bez jajka? hehehe
>
> Ugotowane na półtwardo. Takie lubię. Nie jest surowe, jest bardzo gorące,
> nawet wewnątrz.
A powinno byc surowe z "nazwy" nawet (zoltko oczywiscie). Jajko NA MIEKKO
hehehe.
W takim razie jak ugotujesz jajko na "jajko po Wiedensku"? hehehe Z zasady
takowe wrzucone do szklanki, rozklocone z maslem, pozypane szczypiorkiem
powinno miec plynne zoltko, a nie poltwarde.
>
>> Ze o sadzonych lekko scietych juz wogole nie wspomne...
>
> Nie wspominaj. Lubię wysmażone.
Wysmazone jajko sadzone? Hmmmm fe :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2011-02-10 07:20:16
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4d539029$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:fgvi5uot3k53.zb3tbwy1gbk0$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 9 Feb 2011 12:42:10 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:15pnts4xbc5wp.1wm4c801kdauk.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 8 Feb 2011 14:42:40 +0100, JBP napisał(a):
>>>>
>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>> krem
>>>>>> bez
>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>>> nie
>>>>>> lubiłam.
>>>>>
>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>
>>>>
>>>> Z zasady unikam surowych jajek.
>>>
>>> I pewnie tatara tez jesz bez zoltek?
>>
>> Jem z żółtkiem - jajka przed użyciem myję plłnem do mycia naczyń, potem
>> parzę we wrzątku - białko lekko się ścina, zółtko pozostaje surowe.
>> Ponadto
>> używam tylko surowych jaj z pewnego źródła, jeśli już.
>> Czyli z zasady unikam.
>
> Nie unikasz. Albo unikasz jak ognia (czyli nie jesz, lub nie jesz prawie
> wcale), albo bierzesz tylko "z pewnego zrodla" (nie ma takowych niestety,
> zawsze moze zdarzyc sie nawet z "pewnego zrodla" zarazone salmonella czy
> innym swinstwem).
>>
>>> a jajko na mieko bez jajka? hehehe
>>
>> Ugotowane na półtwardo. Takie lubię. Nie jest surowe, jest bardzo gorące,
>> nawet wewnątrz.
>
> A powinno byc surowe z "nazwy" nawet (zoltko oczywiscie). Jajko NA MIEKKO
> hehehe.
> W takim razie jak ugotujesz jajko na "jajko po Wiedensku"? hehehe Z zasady
> takowe wrzucone do szklanki, rozklocone z maslem, pozypane szczypiorkiem
> powinno miec plynne zoltko, a nie poltwarde.
>>
>>> Ze o sadzonych lekko scietych juz wogole nie wspomne...
>>
>> Nie wspominaj. Lubię wysmażone.
> Wysmazone jajko sadzone? Hmmmm fe :-)
Nie ma jak świeże jajko na miękko w kieliszku.
Albo jajecznica z mlekiem lub śmietaną.
Albo jajecznica z cebulą, na pomidorach, na boczku, szynce, kiełbasie,
grzybach lub posypana szczypiorkiem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2011-02-10 07:43:16
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiA może oni faktycznie do utartej masy dodaja jajak całe ale w poszku.
Z chęcią bym to sporawdził tylko nie mam jaj w proszku.
A tak swoja drogą to jaka to moze byc różnica między kremami robionymi
z dodatkiem samych zółtek a takim do kórego dodaje się całe jajka
(zółtko z białkami)
Zastanawiam sie też po co dodaje się do mała żółtka lub żółtko z
białkami. Co to daje?
A tak swoja drogą jakis dzien temu na Kuchniaa.tv leciał program i
robili tam sorbety. Do zmrożonego sorbetu wlała surowe nieubite
biłałko i tylko wymieszała i zamroziła. To mnie dopiero zaskoczyło
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2011-02-10 07:53:43
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:y7qyjugd49j3$.1ihccqvvblgow$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 09 Feb 2011 23:39:11 +0100, Ruda102 napisał(a):
>
>> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>>
>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>>
>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))
>
> Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.
>
>> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>
> Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
> zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
> białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów,
Klasy wielkości: Białko stanowi 65% całego jaja. Masa białka to około 33
gramy. Przy silnym ogrzewaniu ulega (powyżej pewnej temperatury)
nieodwracalnej denaturacji.
Ciekawostki: Białko jaja kurzego zawiera idealny skład aminokwasów. Z tego
powodu uznawane jest za białko pełnowartościowe. Nie poleca się picia białek
jaj na surowo, ponieważ zawarta w nich substancja (awidyna) jest toksyczna.
Pod wpływem gotowania związek ten traci swoje właściwości toksyczne. Często
sportowcy spożywają np. jajecznicę z samych białek jaj, gdyż jest
wysokobiałkowa.
> żółtko zaś
> to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
> roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
> Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.
Żółtko (deutoplazma) - substancja zapasowa w komórce jajowej, stanowiąca
materiał budowlany i odżywczy dla przyszłego zarodka. Żółtko powstaje w
procesie witelogenezy. W skład deutoplazmy wchodzą białka, tłuszcze, oraz
węglowodany. Główny składnikiem żółtek jest lecytyna należąca do
fosfolipidów. Organizmy zasobne w żółtko zwane są polilecytalnymi. Są to
głównie owady, gady, ptaki. Ssaki łożyskowe są oligolecytalne. Ilość żółtka
i sposób jego rozmieszczenia w komórce ma wpływ na bruzdkowanie. Żółtko u
ptaków to produkt odżywczy (bogaty w tłuszcze). Zawieszone one jest w jaju
za pomocą chalaz stanowiących elastyczne, białkowe skrętki. Na kulce żółtka
rozwija się zarodek. Embrion po spożytkowaniu całego pokarmu zawartego w
żółtku wypełnia całe wnętrze jaja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2011-02-10 08:10:20
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia 10.02.2011 slawek7 <s...@w...pl> napisał/a:
> A może oni faktycznie do utartej masy dodaja jajak całe ale w poszku.
> Z chęcią bym to sporawdził tylko nie mam jaj w proszku.
Szukajcie a znajdziecie ;) http://allegro.pl/i1414266036.html
> A tak swoja drogą to jaka to moze byc różnica między kremami robionymi
> z dodatkiem samych zółtek a takim do kórego dodaje się całe jajka
> (zółtko z białkami)
Na surowo? Ten z "całymi" szybko się zważy, z samymi żółtkami coś da się
pewnie zrobić, próbuj!
> Zastanawiam sie też po co dodaje się do mała żółtka lub żółtko z
> białkami. Co to daje?
To już "chemików" pytaj ;)
> A tak swoja drogą jakis dzien temu na Kuchniaa.tv leciał program i
> robili tam sorbety. Do zmrożonego sorbetu wlała surowe nieubite
> biłałko i tylko wymieszała i zamroziła. To mnie dopiero zaskoczyło
Czyżby to był angielski program? Nigdy o tych ich
puddingach/sufletach/"ciastach" nie oglądam, i gliny nie jadam (nie
mylić z normalnym sufletem).
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2011-02-10 08:11:42
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia 10.02.2011 Misiek <p...@o...pl> napisał/a:
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:fgvi5uot3k53.zb3tbwy1gbk0$.dlg@40tude.net...
>>
>> Jem z żółtkiem - jajka przed użyciem myję plłnem do mycia naczyń, potem
>> parzę we wrzątku - białko lekko się ścina, zółtko pozostaje surowe.
>> Ponadto
>> używam tylko surowych jaj z pewnego źródła, jeśli już.
>> Czyli z zasady unikam.
>
> Nie unikasz. Albo unikasz jak ognia (czyli nie jesz, lub nie jesz prawie
> wcale), albo bierzesz tylko "z pewnego zrodla" (nie ma takowych niestety,
> zawsze moze zdarzyc sie nawet z "pewnego zrodla" zarazone salmonella czy
> innym swinstwem).
Nie widzisz, że to wszystko to są fantazje mitomanki? Szkoda prądu!
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |