Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!news-out.readnews.com!transit4.readnews.com!nx02.iad01.newshosti
ng.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-s
po-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <e...@u...googlegroups.com>
<7...@r...googlegroups.com>
<btiqn3cfcybp$.18y8ahkkj4rac$.dlg@40tude.net>
<2...@x...googlegroups.com>
<4d52dcb9$0$2445$65785112@news.neostrada.pl>
<12l2r68ovhprr.xwkjgc0yshi8$.dlg@40tude.net>
<iiv52i$su5$1@inews.gazeta.pl>
<y7qyjugd49j3$.1ihccqvvblgow$.dlg@40tude.net>
Subject: Re: Krem maślany z jajkami
Date: Thu, 10 Feb 2011 08:53:43 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 52
Message-ID: <4d539984$0$2508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1297324421 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2508 83.15.147.162:4433
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:334529
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:y7qyjugd49j3$.1ihccqvvblgow$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 09 Feb 2011 23:39:11 +0100, Ruda102 napisał(a):
>
>> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>>
>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>>
>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))
>
> Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.
>
>> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>
> Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
> zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
> białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów,
Klasy wielkości: Białko stanowi 65% całego jaja. Masa białka to około 33
gramy. Przy silnym ogrzewaniu ulega (powyżej pewnej temperatury)
nieodwracalnej denaturacji.
Ciekawostki: Białko jaja kurzego zawiera idealny skład aminokwasów. Z tego
powodu uznawane jest za białko pełnowartościowe. Nie poleca się picia białek
jaj na surowo, ponieważ zawarta w nich substancja (awidyna) jest toksyczna.
Pod wpływem gotowania związek ten traci swoje właściwości toksyczne. Często
sportowcy spożywają np. jajecznicę z samych białek jaj, gdyż jest
wysokobiałkowa.
> żółtko zaś
> to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
> roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
> Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.
Żółtko (deutoplazma) - substancja zapasowa w komórce jajowej, stanowiąca
materiał budowlany i odżywczy dla przyszłego zarodka. Żółtko powstaje w
procesie witelogenezy. W skład deutoplazmy wchodzą białka, tłuszcze, oraz
węglowodany. Główny składnikiem żółtek jest lecytyna należąca do
fosfolipidów. Organizmy zasobne w żółtko zwane są polilecytalnymi. Są to
głównie owady, gady, ptaki. Ssaki łożyskowe są oligolecytalne. Ilość żółtka
i sposób jego rozmieszczenia w komórce ma wpływ na bruzdkowanie. Żółtko u
ptaków to produkt odżywczy (bogaty w tłuszcze). Zawieszone one jest w jaju
za pomocą chalaz stanowiących elastyczne, białkowe skrętki. Na kulce żółtka
rozwija się zarodek. Embrion po spożytkowaniu całego pokarmu zawartego w
żółtku wypełnia całe wnętrze jaja.
|