Data: 2011-02-10 08:53:31
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Lut, 19:59, Ikselka wrote:
> [...]
> > Nadal używamy surowych jajek, jednak aby sobie nie zrobić kuku trzeba jajka
> > na jakimś sitku zanurzyć na moment we wrzątku...
> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
Niestety, masz rację :( Obecnie skorupki w jajkach są słabsze niż
onegdaj bywały. Widać to w czasie gotowania - "całe" jajko zaczyna
przybierać wzorki w miarę gotowania. Dobrze, że za każdym razem robię
im słoną kąpiel.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|