Data: 2011-02-10 10:18:33
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 10 Feb 2011 08:53:43 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:y7qyjugd49j3$.1ihccqvvblgow$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 09 Feb 2011 23:39:11 +0100, Ruda102 napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>>>
>>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>>>
>>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))
>>
>> Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.
>>
>>> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>>
>> Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
>> zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
>> białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów,
>
> Klasy wielkości: Białko stanowi 65% całego jaja. Masa białka to około 33
> gramy. Przy silnym ogrzewaniu ulega (powyżej pewnej temperatury)
> nieodwracalnej denaturacji.
>
> Ciekawostki: Białko jaja kurzego zawiera idealny skład aminokwasów. Z tego
> powodu uznawane jest za białko pełnowartościowe. Nie poleca się picia białek
> jaj na surowo, ponieważ zawarta w nich substancja (awidyna) jest toksyczna.
> Pod wpływem gotowania związek ten traci swoje właściwości toksyczne. Często
> sportowcy spożywają np. jajecznicę z samych białek jaj, gdyż jest
> wysokobiałkowa.
>
>
>> żółtko zaś
>> to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
>> roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
>> Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.
>
> Żółtko (deutoplazma) - substancja zapasowa w komórce jajowej, stanowiąca
> materiał budowlany i odżywczy dla przyszłego zarodka. Żółtko powstaje w
> procesie witelogenezy. W skład deutoplazmy wchodzą białka, tłuszcze, oraz
> węglowodany. Główny składnikiem żółtek jest lecytyna należąca do
> fosfolipidów. Organizmy zasobne w żółtko zwane są polilecytalnymi. Są to
> głównie owady, gady, ptaki. Ssaki łożyskowe są oligolecytalne. Ilość żółtka
> i sposób jego rozmieszczenia w komórce ma wpływ na bruzdkowanie. Żółtko u
> ptaków to produkt odżywczy (bogaty w tłuszcze). Zawieszone one jest w jaju
> za pomocą chalaz stanowiących elastyczne, białkowe skrętki. Na kulce żółtka
> rozwija się zarodek. Embrion po spożytkowaniu całego pokarmu zawartego w
> żółtku wypełnia całe wnętrze jaja.
Fajnie.
|