Data: 2011-02-10 10:22:08
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 10 Feb 2011 00:53:31 -0800 (PST), JaMyszka napisał(a):
> On 9 Lut, 19:59, Ikselka wrote:
>> [...]
>>> Nadal używamy surowych jajek, jednak aby sobie nie zrobić kuku trzeba jajka
>>> na jakimś sitku zanurzyć na moment we wrzątku...
>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>
> Niestety, masz rację :( Obecnie skorupki w jajkach są słabsze niż
> onegdaj bywały. Widać to w czasie gotowania - "całe" jajko zaczyna
> przybierać wzorki w miarę gotowania. Dobrze, że za każdym razem robię
> im słoną kąpiel.
Ponadto DZIŚ salmonella zyje w przewodzie pokarmowym i w ogóle wewnątrz
ciała ptactwa nieśnego, więc jaja są zakażane jeszcze przed ukształtowaniem
skorupki.
|