Data: 2011-02-10 07:53:43
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:y7qyjugd49j3$.1ihccqvvblgow$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 09 Feb 2011 23:39:11 +0100, Ruda102 napisał(a):
>
>> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>>
>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>>
>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))
>
> Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.
>
>> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>
> Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
> zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
> białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów,
Klasy wielkości: Białko stanowi 65% całego jaja. Masa białka to około 33
gramy. Przy silnym ogrzewaniu ulega (powyżej pewnej temperatury)
nieodwracalnej denaturacji.
Ciekawostki: Białko jaja kurzego zawiera idealny skład aminokwasów. Z tego
powodu uznawane jest za białko pełnowartościowe. Nie poleca się picia białek
jaj na surowo, ponieważ zawarta w nich substancja (awidyna) jest toksyczna.
Pod wpływem gotowania związek ten traci swoje właściwości toksyczne. Często
sportowcy spożywają np. jajecznicę z samych białek jaj, gdyż jest
wysokobiałkowa.
> żółtko zaś
> to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
> roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
> Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.
Żółtko (deutoplazma) - substancja zapasowa w komórce jajowej, stanowiąca
materiał budowlany i odżywczy dla przyszłego zarodka. Żółtko powstaje w
procesie witelogenezy. W skład deutoplazmy wchodzą białka, tłuszcze, oraz
węglowodany. Główny składnikiem żółtek jest lecytyna należąca do
fosfolipidów. Organizmy zasobne w żółtko zwane są polilecytalnymi. Są to
głównie owady, gady, ptaki. Ssaki łożyskowe są oligolecytalne. Ilość żółtka
i sposób jego rozmieszczenia w komórce ma wpływ na bruzdkowanie. Żółtko u
ptaków to produkt odżywczy (bogaty w tłuszcze). Zawieszone one jest w jaju
za pomocą chalaz stanowiących elastyczne, białkowe skrętki. Na kulce żółtka
rozwija się zarodek. Embrion po spożytkowaniu całego pokarmu zawartego w
żółtku wypełnia całe wnętrze jaja.
|