« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-02-01 10:55:13
Temat: Re: KrokietyWitam, ja wszystko z rosolu /mieso +warzywa/ miele i dodaje kapuste kiszona
gotowana, pieczarki jak mam.
Sa super
Jadzia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-02-01 12:02:18
Temat: Re: Krokiety
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1244z0kc7xle9$.k11ikhyfhkkn.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 31 Jan 2012 17:45:23 +0100, Szpilka napisał(a):
>
>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
>> mało.
>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>> smaczne.(została
>> tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>
> Jak najbardziej, nawet jest to pożądane.
> Możesz wbić też ze dwa rozbełtane jajka i/albo ugotowaną zmieloną kiszoną
> kapustę, przesmażoną z cebulą.
Kapustę kupiłam właśnie. Tylko się zaplątałam w tym gotowaniu i smażeniu :-)
Najpierw ugotować, potem zmielić następnie usmażyć z cebulką? Czy inaczej?
> No i pieprz i sól do smaku oczywiście.
>
>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>
>
> Aby farsz nie był suchy, dodaj troszkę namoczonej w GORĄCEJ wodzie bułki.
Ok.
Miałam dokupić tez pieczarki, ale w warzywniaku doznałam jakiejś amnezji, a
teraz już mi się nie chce wychodzic na ten mróz :-)
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-02-01 16:01:27
Temat: Re: KrokietyDnia Wed, 1 Feb 2012 13:02:18 +0100, Szpilka napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1244z0kc7xle9$.k11ikhyfhkkn.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 31 Jan 2012 17:45:23 +0100, Szpilka napisał(a):
>>
>>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
>>> mało.
>>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>>> smaczne.(została
>>> tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>>
>> Jak najbardziej, nawet jest to pożądane.
>> Możesz wbić też ze dwa rozbełtane jajka i/albo ugotowaną zmieloną kiszoną
>> kapustę, przesmażoną z cebulą.
>
> Kapustę kupiłam właśnie. Tylko się zaplątałam w tym gotowaniu i smażeniu :-)
> Najpierw ugotować, potem zmielić
Tak.
> następnie usmażyć z cebulką? Czy inaczej?
Podsmażyć cebulę (sporo) na bladozłoty kolor na małej ilosci tłuszczu,
wrzucić do niej ugotowaną kapustę (gotujemy kapustę w małej ilosci wody,
wodę odparowujemy podczas gotowania), PRZEsmażyć, czyli podsmażać parę
minut na patelni, na małym ogniu, aby pozbawić nadmiaru wilgoci.
>
>
>> No i pieprz i sól do smaku oczywiście.
>>
>>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>>
>>
>> Aby farsz nie był suchy, dodaj troszkę namoczonej w GORĄCEJ wodzie bułki.
>
> Ok.
> Miałam dokupić tez pieczarki, ale w warzywniaku doznałam jakiejś amnezji, a
> teraz już mi się nie chce wychodzic na ten mróz :-)
>
Nie muszą być pieczarki, wystarczy mięso z cebulą i kapustą, tylko dobrze
przypraw pieprzem, zeby nadzienie było dosyć pikantne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-02-02 09:13:40
Temat: Re: Krokiety
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1b7k382wywd7w.1bs495w2wa02b$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 1 Feb 2012 13:02:18 +0100, Szpilka napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1244z0kc7xle9$.k11ikhyfhkkn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 31 Jan 2012 17:45:23 +0100, Szpilka napisał(a):
>>>
>>>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>>>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>>>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego
>>>> za
>>>> mało.
>>>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>>>> smaczne.(została
>>>> tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>>>
>>> Jak najbardziej, nawet jest to pożądane.
>>> Możesz wbić też ze dwa rozbełtane jajka i/albo ugotowaną zmieloną
>>> kiszoną
>>> kapustę, przesmażoną z cebulą.
>>
>> Kapustę kupiłam właśnie. Tylko się zaplątałam w tym gotowaniu i smażeniu
>> :-)
>> Najpierw ugotować, potem zmielić
>
> Tak.
>
>> następnie usmażyć z cebulką? Czy inaczej?
>
> Podsmażyć cebulę (sporo) na bladozłoty kolor na małej ilosci tłuszczu,
> wrzucić do niej ugotowaną kapustę (gotujemy kapustę w małej ilosci wody,
> wodę odparowujemy podczas gotowania), PRZEsmażyć, czyli podsmażać parę
> minut na patelni, na małym ogniu, aby pozbawić nadmiaru wilgoci.
Połowę kapusty ugotowałam i potem podsmażyłam z cebulką. Ale coś mi w tym
farszu smakowo brakowało, więc drugą połowę kapusty zmieliłam po odsączeniu
na surowo :-)
>>
>>
>>> No i pieprz i sól do smaku oczywiście.
>>>
>>>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>>>
>>>
>>> Aby farsz nie był suchy, dodaj troszkę namoczonej w GORĄCEJ wodzie
>>> bułki.
>>
>> Ok.
>> Miałam dokupić tez pieczarki, ale w warzywniaku doznałam jakiejś amnezji,
>> a
>> teraz już mi się nie chce wychodzic na ten mróz :-)
>>
>
> Nie muszą być pieczarki, wystarczy mięso z cebulą i kapustą, tylko dobrze
> przypraw pieprzem, zeby nadzienie było dosyć pikantne.
Krokietów mi wyszło 16. Farsz dosyc delikatny w smaku, na drugi raz dodam
jednak więcej kapusty. Ogólnie pyszota. Zostały mi już tylko 3 :-)
Dzięki za sugestie
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-02-03 04:45:09
Temat: Re: KrokietyW dniu 2012-02-01 11:55, jacomiga pisze:
> Witam, ja wszystko z rosolu /mieso +warzywa/ miele i dodaje kapuste kiszona
> gotowana, pieczarki jak mam.
> Sa super
> Jadzia
>
>
no wreszcie ;)
to co wczesniej pisaliście prawie mnie zemdliło ;)
marchewka pieczarki bulka moczona w wodzie ???
ok dodatki li tylko...
krokiet musi mieć smak wyraźny :)
(ale nie slodki)...
pozdr
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-02-03 13:36:57
Temat: Re: KrokietyDnia Fri, 03 Feb 2012 05:45:09 +0100, Marsjasz napisał(a):
> bulka moczona w wodzie ???
Nawet we wrzątku - dla utrzymania wilgoci w kleju z mąki w pieczywie. I
tylko jako minimalny dodatek, góra 5 procent, wystarczy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |