« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-02 21:42:55
Temat: Re: Krokiety + sos pieczarkowy (P)Witam,
jakiś czas temu ktoś pytał o krokiety, służę uprzejmie:
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, dodać taką samą ilość mąki
i jedno jajko. Zagnieść gładkie ciasto, formować placki grubości ok. 1 cm,
obtoczyć w bułce tartej, ponakłuwać widelcem, smażyć na oleju na złoty
kolor.Odłożyć na półmisek.
Sos: ok 40 dkg pieczarek umyć, oczyścić pokroić w talarki. Wsypać na suchą
patelnię i odparować. Jedną cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć dodać do
pieczarek, dodać sól, pieprz, zalać rosołkiem, dusić. Na koniec zaprawić
mąką (rozbełtaną w wodzie) lub ew. dodać jakiś gotowy sos pieczarkowy, np.
Knorr.
Smacznego! Ola z Gdańska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-02 22:15:20
Temat: Re: Krokiety + sos pieczarkowy (P)a co z nadzieniem do krokietów?
--
Pozdrawiam
Edward U.
--------------------------------------------------
Użytkownik "Ola" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:anfpef$jup$1@news.onet.pl...
> Witam,
> jakiś czas temu ktoś pytał o krokiety, służę uprzejmie:
> Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, dodać taką samą ilość
mąki
> i jedno jajko. Zagnieść gładkie ciasto, formować placki grubości ok. 1 cm,
> obtoczyć w bułce tartej, ponakłuwać widelcem, smażyć na oleju na złoty
> kolor.Odłożyć na półmisek.
> Sos: ok 40 dkg pieczarek umyć, oczyścić pokroić w talarki. Wsypać na suchą
> patelnię i odparować. Jedną cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć dodać do
> pieczarek, dodać sól, pieprz, zalać rosołkiem, dusić. Na koniec zaprawić
> mąką (rozbełtaną w wodzie) lub ew. dodać jakiś gotowy sos pieczarkowy, np.
> Knorr.
> Smacznego! Ola z Gdańska
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-03 21:17:30
Temat: Re: Krokiety + sos pieczarkowy (P)
Użytkownik "edward" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:anfr3g$gmh$1@absinth.dialog.net.pl...
> a co z nadzieniem do krokietów?
To krokiety się nadziewa? Nie jestem wykwalifikowanym zawodowym kucharzem a
w mojej rodzinie od trzech pokoleń nazywa się krokietami smażone placki
polane sosem. Przepraszam, jeśli to nie jest to o co pytał Tommy.
P.S. Jeśli to nie problem tnij cytaty i odpowiadaj pod nimi.
Pozdrawiam, Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-04 06:44:17
Temat: Re: Krokiety + sos pieczarkowy (P)Ja od kad pamietam to krokiet to nalesnik z farszem "na slono" opanierowany
w bulce i usmazony na zloty kolor.
--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-04 15:26:04
Temat: Re: Krokiety + sos pieczarkowy (P)
walkie wrote:
>
> Ja od kad pamietam to krokiet to nalesnik z farszem "na slono" opanierowany
> w bulce i usmazony na zloty kolor.
>
> --
> ----------------------------------------------------
> Justyna Oracz
Zalezy skad jestes. W niektorych czesciach kraju krokiety to kotlety z
kartofli puree, w innych to nadziewane nalesniki. Podobnie jak borowki i
czarne jagody, czy pyzy lub kluski slaskie, czy smoczek lub cumelek.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-05 14:14:45
Temat: Re: Krokiety + sos pieczarkowy (P)
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości >
Zalezy skad jestes. W niektorych czesciach kraju krokiety to kotlety z
> kartofli puree, w innych to nadziewane nalesniki.
Dzięki za wyjaśnienie. Już myslałam, że mnie źle nauczono, albo że sama coś
pomieszałam!
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |