« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-01 21:19:45
Temat: KrupczatkaMoze ktos zna jakis ciekawy przepis z krupczatka? Ojciec przez przypadek
kupl i nie mam pojecia co z tym fantem zrobic...
Pozdrawiam
--
Mam(q)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-01 22:24:32
Temat: Re: KrupczatkaUżytkownik "mamqa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:apur4n$dn5$1@news2.tpi.pl...
> Moze ktos zna jakis ciekawy przepis z krupczatka? Ojciec przez przypadek
> kupl i nie mam pojecia co z tym fantem zrobic...
SEROWIEC
"zapiekanka wychodzi tak pyszna i bogata w smaku, że nikt nie chce
wierzyć, że to z białego sera..."
Proporcje podane dla 4 osób.
Składniki:
0,5 kg białego sera (dobrze go posolić)
kubek kefiru
4 jaja
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 łyżek mąki krupczatki
por
pieczarki
sól i pieprz
Przepis:
warzywa drobno pokroić, wszystko razem wymieszać i piec 45 min w
temperaturze 200 stopni
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-07-20
Źródło / autor: uzyskane od kolegi z pracy
***
ciasto cynamonowe z jabłkami
"Bogusia Wendt: Pyszne !!wszyscy sie w domu zajadaja sie puszyste i
wilgotne a cynamon nadaje specyficzny smak (tylko nie mozna go dawac za
duzo, mozna tez ekperymenowac z kakao albo kawa
cappucino)"
Składniki:
4 duże jabłka
orzechy włoskie i rodzynki
2 szkl. m?ki krupczatki
3/4 szklanki oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
Przepis:
Jabłka obrać, pokroić w grube czastki i pokropic sokiem z cytryny
Wymieszac olej z cukrem potem powoli dodawac make i potem sode i proszek do
pieczenia i cynamon, na koncu dodac jablka i bakalie i wymieszac
Piec ok 30-45 minut zalezy kto ma jaki kto ma piekarnik
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-09-21
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Bogusia Wendt"
na www.puszkkka.vege.pl znajdziesz jeszcze 10 innych przepisow:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 23:16:03
Temat: Re: Krupczatka
Użytkownik "rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:apuv31$8u$1@foka.acn.pl...
> Użytkownik "mamqa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:apur4n$dn5$1@news2.tpi.pl...
> > Moze ktos zna jakis ciekawy przepis z krupczatka? Ojciec przez przypadek
> > kupl i nie mam pojecia co z tym fantem zrobic...
>
> SEROWIEC
>
> "zapiekanka wychodzi tak pyszna i bogata w smaku, że nikt nie chce
> wierzyć, że to z białego sera..."
> Proporcje podane dla 4 osób.
>
> Składniki:
>
> 0,5 kg białego sera (dobrze go posolić)
> kubek kefiru
> 4 jaja
> 0,5 szklanki oleju
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 16 łyżek mąki krupczatki
> por
> pieczarki
> sól i pieprz
> Przepis:
> warzywa drobno pokroić, wszystko razem wymieszać i piec 45 min w
> temperaturze 200 stopni
Czy moglabys bardziej szczegolowo pisac:
ser ma byc pokruszony czy zmielony? czyli znaczy ze trzeba ser, kefir,
jajka, olej, proszek make, sol, pieprz wymieszac razem? Kolejnosc bez
znaczenia?
I potem zalac warzywa i do piekarnika?
Pytam dlatego, ze w kuchni jestem od niedawna :-))
Dziekuje i pozdrawiam,
Maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 07:57:37
Temat: Re: Krupczatkanajprostrza potrawa to makaron z krupczatki ,......... do rosołu jest pyszny
andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 09:27:20
Temat: Re: Krupczatka> Czy moglabys bardziej szczegolowo pisac:
> ser ma byc pokruszony czy zmielony? czyli znaczy ze trzeba ser, kefir,
> jajka, olej, proszek make, sol, pieprz wymieszac razem? Kolejnosc bez
> znaczenia?
> I potem zalac warzywa i do piekarnika?
wszystko razem i potraktowac mikserem. i to nie jest tak, ze masa serowa sie
zalewa warzywa, tylko wszystko razem musi byc zmieszane - naprawde jest to
bardzo prosta zapiekanka i bardzo smaczna:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-02 23:05:06
Temat: Re: Krupczatkamamqa napisal(a):
> Moze ktos zna jakis ciekawy przepis z krupczatka? Ojciec przez
> przypadek kupl i nie mam pojecia co z tym fantem zrobic...
>
> Pozdrawiam
Ja krupczatki uzywam do ciast kruchych i polkruchych, np. szarlotek.
--
Kachna z Wroclawia
w...@p...onet.pl
"Idealy to piekna rzecz,
ale ta siodma gora cholernie daleko..."
==Kabaret Potem==
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 16:57:44
Temat: Re: Krupczatka
Użytkownik "Kachna" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aq1lm6$s1p$1@news.tpi.pl...
> mamqa napisal(a):
>
> > Moze ktos zna jakis ciekawy przepis z krupczatka? Ojciec przez
> > przypadek kupl i nie mam pojecia co z tym fantem zrobic...
> >
> > Pozdrawiam
>
> Ja krupczatki uzywam do ciast kruchych i polkruchych, np. szarlotek.
Zdecydowanie najlepsza do szarlotki. (
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/szarlotka.h
tm ) Używam też do
różnych innych robót kuchennych - typu panierka, zagęszczenie sosu, lane
kluski.
Na pewno nie można jej użyć do biszkopta.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |