« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-22 13:26:14
Temat: Kruszonkawitajcie
powiedzcie mi prosze jak zrobić dobrą kruszonke na cieście np.na szarlotce
lub takim sezonowym z wiśniami lub porzeczkami , taką żeby była jak na
maślanych bułkach kupowanych w piekarni :))
ja robiłam zawsze z tego samego kruchego ciasta co spód placka ale zawsze
się spieka i wychodzą takie suche skwarki blee, moze coś jeszcze trzeba
dodać żeby wyszła wilgotna ?
z góry dzięki
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-22 13:42:42
Temat: Re: Kruszonka> witajcie
>
> powiedzcie mi prosze jak zrobić dobrą kruszonke na cieście np.na szarlotce
> lub takim sezonowym z wiśniami lub porzeczkami , taką żeby była jak na
> maślanych bułkach kupowanych w piekarni :))
>
> ja robiłam zawsze z tego samego kruchego ciasta co spód placka ale zawsze
> się spieka i wychodzą takie suche skwarki blee, moze coś jeszcze trzeba
> dodać żeby wyszła wilgotna ?
>
Ja robie wg receptury mojej babci: maslo+maka+cukier w takich proporcjach zeby
bylo zlepione, ale nie zbyt maslane. Zazwyczaj zaleca sie cukier puder, ale ja
wole zwykly. W przyplywie dobrego humoru czasem daje wiorki kokosowe do kruszonki.
Pozdrawiam
Platynka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-22 20:26:26
Temat: Re: Kruszonkasprawdzone:
80 dkg maki
50 dkg margaryny/masla
50 dkg cukru
szczypta soli
rozetrzec i rozsypac pociescie
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-23 05:51:25
Temat: Re: Kruszonka> sprawdzone:
> 80 dkg maki
> 50 dkg margaryny/masla
> 50 dkg cukru
> szczypta soli
> rozetrzec i rozsypac pociescie
> Piotr
>
>
> Ale, ale na, ile jest blach ciasta ta podana ilość? Myślę, że na jedną blachę
można przyjąć 1/5, tak mniej więcej w proporcji do 10 dag masła. Pozdrawiam
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-23 08:10:13
Temat: Re: Kruszonka
Użytkownik "SoMeOnE" <robewa"USUN TO"@tenbit.pl> napisał w wiadomości
news:cba4k2$icb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> sprawdzone:
> 80 dkg maki
> 50 dkg margaryny/masla
> 50 dkg cukru
> szczypta soli
> rozetrzec i rozsypac pociescie
> Piotr
>
>
> Do tych proporcji nie jest istotne na jakim ciescie zrobimy kruszonkę i
tak wyjdzie kruszonka z ciastem :)
Jeannette
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-23 10:10:12
Temat: Re: KruszonkaUżytkownik "SoMeOnE" <robewa"USUN TO"@tenbit.pl> napisał w wiadomości
news:cba4k2$icb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> sprawdzone:
> 80 dkg maki
> 50 dkg margaryny/masla
> 50 dkg cukru
> szczypta soli
> rozetrzec i rozsypac pociescie
> Piotr
dzięki wielkie , będę próbować :))
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-23 10:43:57
Temat: Re: Kruszonka> A ja robie kruszonke inaczej: szklankę maki wymieszac ze szklanka cukru,
dodac zapach, szczypte soli i zalac to szklanka goracego masla. Mieszac na
poczatku drewniana lyzka, z jak przestygnie- roskruszyc na ciescie. Dobrze jest
ciasto posmarowac bialkiem, zeby kruszonka sie trzymala.
Qd
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-23 10:58:48
Temat: Re: KruszonkaUżytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:46d6.00000582.40d95eec@newsgate.onet.pl...
> > A ja robie kruszonke inaczej: szklankę maki wymieszac ze szklanka cukru,
> dodac zapach, szczypte soli i zalac to szklanka goracego masla. Mieszac na
> poczatku drewniana lyzka, z jak przestygnie- roskruszyc na ciescie. Dobrze
> jest ciasto posmarowac bialkiem, zeby kruszonka sie trzymala.
hmm, brzmi bardzo ineresująco , niech no się tylko zaczną wisienki to zrobie
sobie placek z kruszonką:))))
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-26 14:17:43
Temat: Re: KruszonkaSpróbuj wykorzystać ten pomysł (mnie on bardzo odpowiada):
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i
bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac.
Rozsypać na cieście.
Przepis pochodzi ze strony: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=1793
A żeby kruszonka i ciasto były miękkie, wystarczy je przykryć na jakiś czas
(kilka godzin).
Pozdrawiam
Nutinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-27 10:21:20
Temat: Re: Kruszonka
>
> A żeby kruszonka i ciasto były miękkie, wystarczy je przykryć na jakiś
> czas (kilka godzin).
>
po upieczeniu rozumiem?
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |