« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-25 22:25:57
Temat: Kuchnia japonskaWitam wszystkich!
Od niedawna bardzo interesuje sie Japonia, rowniez kuchnia japonska.
Niestety zbyt duzo ksiazek o kuchni japonskiej nie ma a i w internecie duzo
po polsku sie nie da znalezc. Moze Wy znacie jakies ciekawe przepisy z
Japonii, nie chodzi mi tutaj o sushi, ale o inne potrawy, bardziej lub mniej
tradycyjne, ktore mozna przygotowac z produktow dostepnych w Polsce.
Bede wdzieczna za podeslanie jakiegos przepisu albo chociaz linku z
przepisami japonskimi.
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-26 05:55:59
Temat: Re: Kuchnia japonska
Użytkownik GoniaP <g...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9trr6a$kmi$...@p...acn.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Od niedawna bardzo interesuje sie Japonia, rowniez kuchnia japonska.
> Niestety zbyt duzo ksiazek o kuchni japonskiej nie ma a i w internecie
duzo
> po polsku sie nie da znalezc. Moze Wy znacie jakies ciekawe przepisy z
> Japonii, nie chodzi mi tutaj o sushi, ale o inne potrawy, bardziej lub
mniej
> tradycyjne, ktore mozna przygotowac z produktow dostepnych w Polsce.
> Bede wdzieczna za podeslanie jakiegos przepisu albo chociaz linku z
> przepisami japonskimi.
>
mam ze trzy z gazety, może po południu uda mi się wklepać.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 08:52:24
Temat: Re: Kuchnia japonska> > Witam wszystkich!
> >
> > Od niedawna bardzo interesuje sie Japonia, rowniez kuchnia japonska.
> > Niestety zbyt duzo ksiazek o kuchni japonskiej nie ma a i w internecie
> duzo
> > po polsku sie nie da znalezc. Moze Wy znacie jakies ciekawe przepisy z
> > Japonii, nie chodzi mi tutaj o sushi, ale o inne potrawy, bardziej lub
> mniej
> > tradycyjne, ktore mozna przygotowac z produktow dostepnych w Polsce.
> > Bede wdzieczna za podeslanie jakiegos przepisu albo chociaz linku z
> > przepisami japonskimi.
> >
> mam ze trzy z gazety, może po południu uda mi się wklepać.
mam ze trzy książki. Napisz, co lubisz, bo wszystkiego nie
przepiszo-tłumaczę.
Aha, książki po niemiecku i angielsku, japońskiego nie znam za bardzo.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 10:03:40
Temat: Re: Kuchnia japonskaUżytkownik GoniaP <g...@s...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Bede wdzieczna za podeslanie jakiegos przepisu albo chociaz linku z
> przepisami japonskimi.
Znalazlam przepis na zupe fasolowa (Miro-Shiru)
http://www.restaurants.pl/przepisy/zup_fasol.htm
Kuchnia japonska powinna byc pod tym adresem, ale mnie sie nie udalo
tam wejsc:
http://www.japan.core.pl/www/przepisy.htm
Bardzo duzo informacji na temat kuchni japonskiej (w tym przepisy)
jest w sieci po rosyjsku.
Jezeli poradzisz sobie z jezykiem, to moge Ci podac linki, a jak nie, to moge
cos przetlumaczyc na wolnym czasie, o ile jestes tym zainteresowana.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 10:51:31
Temat: Re: Kuchnia japonska
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
> > >
> > mam ze trzy z gazety, może po południu uda mi się wklepać.
>
> mam ze trzy książki. Napisz, co lubisz, bo wszystkiego nie
> przepiszo-tłumaczę.
to ja się w takim razie w cień usuwam, nie będę się ośmieszać z trzema
sztukami ;-)
Waldziu, działaj!
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 10:59:15
Temat: Re: Kuchnia japonska
> > > mam ze trzy z gazety, może po południu uda mi się wklepać.
> >
> > mam ze trzy książki. Napisz, co lubisz, bo wszystkiego nie
> > przepiszo-tłumaczę.
>
> to ja się w takim razie w cień usuwam, nie będę się ośmieszać z trzema
> sztukami ;-)
> Waldziu, działaj!
no ale może masz pod ręką, a ja w domu. Przypomniało mi się, że mam
chyba też kuchnię japońską z serii kolacja pod lampionami, powinna być
po polsku ;-) Będę w domu koło 20 tak, że pisz co masz.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 11:40:28
Temat: Re: Kuchnia japonskaGoniaP <g...@s...pl> wrote:
> Od niedawna bardzo interesuje sie Japonia, rowniez kuchnia japonska.
> Niestety zbyt duzo ksiazek o kuchni japonskiej nie ma a i w internecie duzo
> po polsku sie nie da znalezc. Moze Wy znacie jakies ciekawe przepisy z
> Japonii, nie chodzi mi tutaj o sushi, ale o inne potrawy, bardziej lub mniej
> tradycyjne, ktore mozna przygotowac z produktow dostepnych w Polsce.
> Bede wdzieczna za podeslanie jakiegos przepisu albo chociaz linku z
> przepisami japonskimi.
Pod ponizszym adresem znajdziesz sporo informacji (po angielsku). Nie
tylko sushi i nie tylko przepisy.
http://japanesefood.about.com/
HTH, Pedro.
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 11:53:08
Temat: Re: Kuchnia japonskaWaldemar Krzok wrote:
> mam ze trzy książki. Napisz, co lubisz, bo wszystkiego nie
> przepiszo-tłumaczę.
> Aha, książki po niemiecku i angielsku, japońskiego nie znam za bardzo.
Ja tez mam troche przepisow (po niemiecku,ale postaram sie podac po polsku
:-), z tym ze moge je podeslac dopiero jutro.
(Ksiazki maja ta zalete,ze zamieszczone tam zdjecia same zachecaja do
sprobowania; sam przepis ma mniejsza "sile").
W Polsce jest ksiazka pod tytulem (chyba,moje wolne tlumaczenie; po
niemiecku to jest "Das grosse Buche der asiatischen Küche") Wielka ksiega
kuchni azjatyckiej. Tania (ca.50zl),ladnie wydana i urozmaicone przepisy z
roznych krajaow (m.in. Japonia,Birma,Indie,Chiny,Indonezja,...).
Pozdrawiam
--
Lukasz "Mikie" Madeksza
m...@p...fm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 16:36:46
Temat: Re: Kuchnia japonska> mam ze trzy książki. Napisz, co lubisz, bo wszystkiego nie
> przepiszo-tłumaczę.
> Aha, książki po niemiecku i angielsku, japońskiego nie znam za bardzo.
>
> Waldek
No japonskiego ja tez jeszcze nie znam, ale mam nadzieje, ze juz niedlugo
bede mogla sie zaczac uczyc. :)
A jezeli chodzi o przepisy to nie wiem co lubie, bo z kuchni japonskiej zbyt
duzo potraw nie znam. Najchetniej zrobilabym cos juz wyprobowanego, wiec
jezeli robiles cos juz z tych przepisow i wyszlo dobre, to podaj :) Z
angielskim sobie poradze, ale niemiecki jest mi zupelnie obcy.
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-26 17:48:01
Temat: Re: Kuchnia japonska - shabu-shabu"GoniaP" <g...@s...pl> wrote in message news:<9trr6a$kmi$1@pingwin.acn.pl>...
Witaj Gosiu,
> Bede wdzieczna za podeslanie jakiegos przepisu albo chociaz linku z
> przepisami japonskimi.
http://www.rain.org/~hutch/sushi.html - tu znajdziesz amerykanskie
podejcie do robienia sushi.
Ze skladnikami nie jest prosto, ale pamietaj, ze sushi to znacznie
wiecej, niz sashimi (czyli sushi ze swiezych ryb i owocow morza).
Wlasnie dzis jestem po rozmowie z zaprzyjaznionych Japonczykiem,
ktorego odpytywalem, co moge zrobic z przywiezionego wlasnie suszonego
kampyo. Od razu sie dziele :
kampyo nalezy zalac woda i postawic na calo noc. Potem dodac sos
sojowy i cukier oraz sake (wszystko do smaku) i gotowac, az zalewa
prawie cala sie wygotuje. Takie wilgotne kampyo swietnie sie nadaje
jako skladnik do maki, czyli rolek.
Mozna je takze serwowac w zupie miso.
Ponadto polecam amazona - spory wybor ksiazek, choc drogo. Ale bardzo
sympatyczne i jak pieknie wydane. Niestety zapowiadana encyklopedia
sushi przesuwa sie na styczen.
Ja polecam http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/962593460X/qi
d=1006796645/sr=2-1/ref=sr_2_11_1/102-2509622-706175
1
Moge jeszcze zasugerowac : shabu-shabu - to japonska wersja fondue na
bazie bulionu. Bulion w/g upodoban, moze byc ostrawy, moz vege, moze
miesny. Potem maczamy i obgotowujemy w nim : mieso czerwone(wolowine),
mieso jasne ( wieprzowine), kurczaka, rybe i owoce morza. Brzmi
ciekawie, jak na jedno danie, co ? Do tego dodajemy w/g uznania :
jeden z 3 rodzajow makaronu, kielki, bambus, obgotowane grzyby shitake
i co tam jeszc w domu sie zapodzialo.
Krewetke trzaodpowiednio naciac, zeby sie milo wywinela, ale to
znajdziesz w kazdej ksiazce o sushi. Kazdy sobie dobiera sam, co chce
do wlasnej miseczki, zalewa rosolem, a rosol nabiera smaku.
Oczywicie rosol musi pykac i to niezle bo wolowinka nieco wymagajaca
jest. Po 1,5 godzinie o ile jeszcze cos zostanie, ma baaardzo
oryginalny smak. Dla mnie to orientalna odmiana bigosu - wrzuca sie
wszystko co jest w domu, oczywiscie pod pewna kontrola. Na poczatek
najlatwiej udac sie do knajpy i podejrzec, jak podaja w oryginale.
Dodam tylko, ze jest to niezly ubaw dla calej rodziny, tylko na obiad
trzeba przeznaczyc co najmniej 1,5 godz.(sama konsumpcja).
Pozdr,MDR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |