| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-02 19:59:19
Temat: Kulki chleboweWitam wszystkich,
w restauracjach wloskich czesto na przystawke podawane sa tzw. kulki
chlebowe - cieple mikro-buleczki, podawane z maslem czosnkowym, roznymi
sosami na bazie oliwy, pesto (zielonym i czerwonym) itp. Na moje oko sa
one robione z ciasta jak na pizze i pieczone pewnie nawet w tym samym
piecu. Czy ktos probowal takowe zrobic?
Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie sugestie,
Ewka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-02 20:30:37
Temat: Re: Kulki chlebowe
Le lundi 2 mai 2005 ŕ 21:59:19, dans <d5613p$rhn$1@nemesis.news.tpi.pl> vous écriviez
:
> Witam wszystkich,
> w restauracjach wloskich czesto na przystawke podawane sa tzw. kulki
> chlebowe - cieple mikro-buleczki, podawane z maslem czosnkowym, roznymi
> sosami na bazie oliwy, pesto (zielonym i czerwonym) itp. Na moje oko sa
> one robione z ciasta jak na pizze i pieczone pewnie nawet w tym samym
> piecu. Czy ktos probowal takowe zrobic?
A czy slyszalas moze o tym ze ciasto na pizze jest robione z ciasta
chlebowego ? :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-03 09:24:52
Temat: Re: Kulki chlebowe
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N."
> A czy slyszalas moze o tym ze ciasto na pizze jest robione z ciasta
> chlebowego ? :)
Ech, wlasnie - dla wiekszego zametu szukajac czegos na ich temat w necie
znalazlam informacje, ze sa trzy rodzaje ciasta na pizze: drozdzowe,
kruche i chlebowe (sic!).
Ale tak naprawde, to mysle, ze nazwa kulki chlebowe niekoniecznie ma
zwiazek z rodzajem ciasta, z jakiego sa wykonane. A wlasnie - moze ktos
wie przynajmniej, jak nazywaja sie te kulki w innych jezykach? To by
ulatwilo poszukiwania...
Pozdrawiam,
Ewka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-03 14:06:17
Temat: Re: Kulki chleboweEwa Grabowska wrote:
> Witam wszystkich,
>
> w restauracjach wloskich czesto na przystawke podawane sa tzw. kulki
> chlebowe - cieple mikro-buleczki, podawane z maslem czosnkowym, roznymi
> sosami na bazie oliwy, pesto (zielonym i czerwonym) itp. Na moje oko sa
> one robione z ciasta jak na pizze i pieczone pewnie nawet w tym samym
> piecu. Czy ktos probowal takowe zrobic?
>
> Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie sugestie,
> Ewka
Ja robilam takie kulki. Zwykle malutkie buleczki z ciasta drozdzowego na
bialej mace, a gdy upieczone, miesza sie ze stopionym maslem, w ktorym
jest podsmazony czosnek posiekany drobno. Po chwili buleczki nasiakna
maslem i beda wlasnie takie, jak wspominasz. Ciasto drozdzowe jak na
bulki, tzn drozdze, woda, maka, odrobina cukru, troche soli - wyrobic
miekkie ciasto, po powtornym rosnieciu formowac .
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-08 09:54:55
Temat: Re: Kulki chleboweNie wiem czy czy to co jadłem to była pizza na cieście chlebowym ale to było
ochydne i czułem się oszukany. W Ennie zamówiliśmy nieświadomie "pizza
pane". Była to kromka chleba smażona może na patelni albo w piecu i na niej
coś co kładzie się na normalną pizzę. Taką "pizzę" to ja mogę bez wysiłku w
domu zrobić w 5 minut :).
Czułem się wtedy tak jakbym dostał "schabowego" z soi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |