« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-11 17:03:21
Temat: KutiaMa ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
Mam zamiar zrobić ja na Święta.
--
pax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-11 17:09:15
Temat: Re: Kutia
"pax" <c...@r...onet.pl> wrote in message
news:elk36s$bff$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ma ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
> Mam zamiar zrobić ja na Święta.
Masz pszenicę i rodzynki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-11 17:22:18
Temat: Re: Kutia
"Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
news:elk3i3$co8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "pax" <c...@r...onet.pl> wrote in message
> news:elk36s$bff$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Ma ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
>> Mam zamiar zrobić ja na Święta.
>
> Masz pszenicę i rodzynki?
Orzechy i miód?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-11 17:38:29
Temat: Re: KutiaDlaczego utrudniasz życie sobie i innym?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-11 17:48:37
Temat: Re: Kutia
"pax" <c...@r...onet.pl> wrote in message
news:elk53g$3qj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dlaczego utrudniasz życie sobie i innym?
Nie chcesz przepisu na kutię? To nie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-11 20:57:13
Temat: Re: Kutiapax napisał(a):
> Ma ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
> Mam zamiar zrobić ja na Święta.
Nie każdy to lubi, ale spróbować warto.
Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża), 30-40 dag maku,
25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
będzie miękka. Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
Gotowe.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-11 21:05:33
Temat: Re: KutiaBBjk wrote:
> pax napisał(a):
>
>> Ma ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
>> Mam zamiar zrobić ja na Święta.
>
>
> Nie każdy to lubi, ale spróbować warto.
>
> Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
> na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża), 30-40 dag maku,
> 25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
> próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
>
> Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
> będzie miękka. Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
> rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
>
> Gotowe.
Czy to jest tak mdle, jak w opisie, czy jednak jakis smak sie z tego
wydobedzie? Niestety nie mialam przyjemnosci sprobowania...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-11 21:12:02
Temat: Re: KutiaMagdalena Bassett napisa¸(a):
> Czy to jest tak mdle, jak w opisie, czy jednak jakis smak sie z tego
> wydobedzie? Niestety nie mialam przyjemnosci sprobowania...
Niestety, nie da¸o siŤ opisa w bardziej pikantny sposb.
Ja tego nie lubiŤ. Ale oglnie nie lubiŤ s¸odkoćci, wiŤc nie jest to
opinia eksperta, ani ýadna tam miarodajna. Znam amatorw, ktrzy
przepadaj, byc moýe dlatego, ýe jadaj tylko raz w roku.
Smak miodowo-orzechowo-zboýowy, miodem reguluje siŤ stopieÄ s¸odkoćci.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-11 21:13:33
Temat: Re: KutiaBBjk napisa¸(a):
> Smak miodowo-orzechowo-zboýowy, miodem reguluje siŤ stopieÄ s¸odkoćci.
^^^^^^^
Makowo.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-11 21:26:00
Temat: Re: KutiaBBjk <b...@Q...pl> napisał(a):
> Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
> na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża)
Cenos sprzedaje pod nazwą pęczak z pszenicy czy jakoś tak
, 30-40 dag maku,
> 25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
> próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
Właśnie - przepisów tyle, co na bigos. Ale nikt ze znanych mi "wschodniaków"
nie dodaje do kutii śmietanki. Ślązacy postponują ją mlekiem.
A do kutii dodaje się jeszcze: podprażone orzechy laskowe, wszystkie
bakalie /skórka pomarańczowa, cytrynowa, figi, morele suszone/, rodzynki -
najlepiej namoczone w rumie, ja dodaję jeszcze posiekaną czekoladę.
> Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
> będzie miękka.
Pszenica namoczona przez noc ugotuje się w 15 minut.
> Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
> rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
W zeszłym roku podawałam dokładniejszy przepis.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |