Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha" <c...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kutia
Date: Mon, 11 Dec 2006 21:26:00 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <elkid8$2ap$1@inews.gazeta.pl>
References: <elk36s$bff$1@nemesis.news.tpi.pl> <elkgpm$o7t$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010188035.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1165872360 2393 172.20.26.236 (11 Dec 2006 21:26:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Dec 2006 21:26:00 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.165
X-Remote-IP: chello084010188035.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285498
Ukryj nagłówki
BBjk <b...@Q...pl> napisał(a):
> Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
> na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża)
Cenos sprzedaje pod nazwą pęczak z pszenicy czy jakoś tak
, 30-40 dag maku,
> 25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
> próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
Właśnie - przepisów tyle, co na bigos. Ale nikt ze znanych mi "wschodniaków"
nie dodaje do kutii śmietanki. Ślązacy postponują ją mlekiem.
A do kutii dodaje się jeszcze: podprażone orzechy laskowe, wszystkie
bakalie /skórka pomarańczowa, cytrynowa, figi, morele suszone/, rodzynki -
najlepiej namoczone w rumie, ja dodaję jeszcze posiekaną czekoladę.
> Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
> będzie miękka.
Pszenica namoczona przez noc ugotuje się w 15 minut.
> Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
> rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
W zeszłym roku podawałam dokładniejszy przepis.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|