Data: 2006-12-12 17:27:37
Temat: Re: Kutia
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
InterLady \(Pusia\) <i...@p...onet.pl> napisał(a):
> Chcialam zauwazyc,jakem z kresow, ze obecnie pszenice do kutii dodaja
> zazwyczaj starsz e osoby na wsi ,
Jasna anielka, jestem starszą osobą ze wsi?
> natomiast w miescie robi sie ja z
> peczaku.
W mieście kupuje się pęczak pszenny lub jęczmienny. Wg Słownika Języka
Polskiego "pęczak" to kasza z całych ziaren jęczmienia lub pszenicy. I taki
pęczak pszenny kupuję sobie co roku albo w sklepach, albo w kioskach -
warzywniakach /czasem jako "pęczak pszenny" właśnie, czasem jako "pszenica
na kutię"/. I jakem potomkini kresowiaków - nie będę do kutii pchać ani
jęczmienia, ani ryżu. Namoczony, ugotowany i posolony pęczak pszenny jest
pyszny sam w sobie. Może o posoleniu właśnie się zapomina i stąd narzekania
na mdły smak pszenicy?
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|