Data: 2006-12-11 21:26:00
Temat: Re: Kutia
Od: "czeremcha" <c...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BBjk <b...@Q...pl> napisał(a):
> Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
> na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża)
Cenos sprzedaje pod nazwą pęczak z pszenicy czy jakoś tak
, 30-40 dag maku,
> 25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
> próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
Właśnie - przepisów tyle, co na bigos. Ale nikt ze znanych mi "wschodniaków"
nie dodaje do kutii śmietanki. Ślązacy postponują ją mlekiem.
A do kutii dodaje się jeszcze: podprażone orzechy laskowe, wszystkie
bakalie /skórka pomarańczowa, cytrynowa, figi, morele suszone/, rodzynki -
najlepiej namoczone w rumie, ja dodaję jeszcze posiekaną czekoladę.
> Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
> będzie miękka.
Pszenica namoczona przez noc ugotuje się w 15 minut.
> Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
> rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
W zeszłym roku podawałam dokładniejszy przepis.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|