Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Le tapende fr. (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Le tapende fr. (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-15 14:55:17

Temat: Le tapende fr. (P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


300 gr. oliwek czarnych (lepiej) lub zielonych - wypestkowanych
100 gr. kaparow
1 zabek czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
musztrada do smaku
mala puszka anchois w oliwie

Odcedzic anchoise i zostawic na jakis czas w mleku (odsalamy).
W garnku mieszamy oliwki i anchois. I zaczynamy je rozcierac,
uciera i mieszac.Dodajemy przecisniety zabek czosnku i siekane
kapary. I znowu miazdzymy calosc przy pomocy widelca. Dolewamy
po trochu oliwy i troszeczke musztardy (ostroznie i na smaczek),
dosalamy ( smakujemy) i dopieprzamy. Skonczone gdy nasza
"tapende" przypomina grubiej zmielona paste....Teraz oziebiamy okolo
30 minut. Sadze ze porcja oliwy w przepisie moze ulec
modyfikacji ale jak lokalnie zdarzylo mi sie zjesc to oliwe powinno sie
w tym jednak wyczuwac......To jest slone i nie je sie tego
lyzkami :) ale przekasza

A na czym podamy......?
z grillowanymi kawalkami bagietek, kawalkami razowego chleba i
moze na kanapeczce z bialym serem typu almette...

Czuje nosem ze podanie tego w czasie kilkuosobowego party
jednoczesnie z grzankami z wloska "pasta" (brak chwilowy slowa) ze
swiezych pomidorow i bazylii a jak jeszcze razowa kanapeczka z
domowym smalcem i malosolnym ogoreczkiem mmmmmmmm.......musi
sie podobac!

AgataW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-15 17:02:14

Temat: Re: Le tapende fr. (P)
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora



>
> Czuje nosem ze podanie tego w czasie kilkuosobowego party
> jednoczesnie z grzankami z wloska "pasta" (brak chwilowy slowa)  ze
> swiezych pomidorow i bazylii a jak jeszcze razowa kanapeczka z
> domowym smalcem i malosolnym ogoreczkiem mmmmmmmm.......musi
> sie podobac!


Spodoba sie, spodoba!!! bo to pycha
ale nazywa sie poprawnie "la tapenade":))) po polsku chyba po prostu tapenada:)

pozdrowienia
Kalina


>
> AgataW
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-15 19:24:44

Temat: Re: Le tapende fr. (P)
Od: "Monika B-W" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisal w wiadomosci
news:agunag$pfc$1@news.tpi.pl...
> Odcedzic anchoise i zostawic na jakis czas w mleku (odsalamy).

W czym innym niz mleko mozna odsalac te zwierzaczki? Wystarczy np.
woda? (karmie dziecie uczulone na wszelkie mleko i mlekopochodne).

:-) Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-15 19:37:41

Temat: Re: Le tapende fr.
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Monika B-W" <m...@p...pl> wrote:

>Uzytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisal w wiadomosci
>news:agunag$pfc$1@news.tpi.pl...
>> Odcedzic anchoise i zostawic na jakis czas w mleku (odsalamy).
>
>W czym innym niz mleko mozna odsalac te zwierzaczki? Wystarczy np.
>woda? (karmie dziecie uczulone na wszelkie mleko i mlekopochodne).

..sledzia to w wodzie mineralnej gazowanej albo normalnej sie
odsala...........wiec i tu chyba problemu nie bedzie. Wszak i
tak anchoise ma swoj mocny aromat i smak wiec powinno dac
sukces.... Nie wiem czy dobrze smak pamietam ale anchoise nie jest
chyba najwazniejszym elementem tego dziela.......wiec......jak
slone to mnie go dac i nie dosalac juz ni troszeczke.

To ma miec dominacje slonego smaku i to ma byc jedzone w
ilosciach rozsadnych.......(jak i kawior)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gołabki w liściach winogron...
zupa marchewkowa
jak gotujecie rosol??
sałatka z ogórków
Leniwie ale nie leniwe [ogłoszenie reklamowe bezpłatne]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »