« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2002-03-25 10:01:48
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7ggli$fv$...@n...tpi.pl...
> Znasz lepsze proporcje BTW
nie tylko ja
> > Ja nie twierdze ze komus zaszkodzi np 5% produktow
> > odzwierzcych w diecie (tak jadaja szympansy). Ale
> > 80-90% to juz inna bajka.
>
> Jeżeli w tych 95% pokarmów roślinnych szympansów 95% to woda, to szympansy
> jedzą pół na pół pokarmy roślinne i zwierzęce. Szympansy przeważnie jedzą
> owoce, które mają białko blisko zera. Białko w pokarmach jedzonych przez
> szympansy jest więc w większości zwierzęce.
Te Twoje karkolomne popisy sa nawet zabawne,
ale mysle ze kogos myslacego nie przekonaja.
Zobacz na jaki tekst odpowiadasz i jaki byl
Twoj wniosek koncowy.
Popelniles po drodze kilka bledow czy raczej
naduzyc, tak bardzo pragnales pozytywnego
dla JK i doradcow DO zakonczenia :)
> > > Czym jest działanie na własną szkodę? Potrafisz to nazwać?
> >
> > Chcesz mnie oskarzyc o samobojstwo? ;)
>
> Akurat nie o to.
czyli o co?
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2002-03-25 10:09:39
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik Krystyna*Opty* <K...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7fdm5$469$...@n...onet.pl...
> > Ale czy to jest ich naturalne pozywienie?
> > I jaki jest stosunek BT w calej swini?
>
> Ale po co mi to wiedzieć? Ja nie mam zamiaru zjeść świni w całości. To,
> czego ja nie zjem zje np. pies, kot, czy inne drapieżniki, np. w ZOO, nie
> wspomnę o potrzebach farmacji, producentów kosmetyków, spożywców itd.
Czyli rozumiem ze bedziecie hodowac wiecej
psow i kotow budowac nowe ZOO
i uzywac kopy lekarstw i kosmetykow?
> > Pozatym swinie i tak sa hodowane w malych
> > kojvcach aby sie nie ruszaly zbyt wiele.
> > Wy prawdopodobnie bedziecie musieli je unieruchomic
> > jeszcze bardziej. I jak to sie ma do spoleczenstw pasterskich?
>
> A zapytaj braci Golców, co jedzą. Kapuśnicę i wieprzowinę. Górale tłuszczu
> się nie boją.
Poprosze o argumenty dotyczace tematu.
> My nie jemy całych jaj, my jemy to, co najlepsze - żółtka.
a co robicie z bialkiem?
[...]
Niestety ale widzisz chyba sama ze spoleczenstwo
optymalne to utopia.
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2002-03-25 21:25:27
Temat: Re: MINUSY DO
> > My nie jemy całych jaj, my jemy to, co najlepsze - żółtka.
>
> a co robicie z bialkiem?
Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
prawda?:)
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2002-03-26 10:47:33
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik AnieszkaP <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7pilv$gva$...@n...tpi.pl...
>
> > > My nie jemy całych jaj, my jemy to, co najlepsze - żółtka.
> >
> > a co robicie z bialkiem?
>
>
> Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> prawda?:)
Byla juz ekonomia socjalistyczna
teraz czas na optymalna :/
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2002-03-26 11:03:11
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik "chaciur" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:a7pjk5$okd$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik AnieszkaP <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7pilv$gva$...@n...tpi.pl...
> >
> > > > My nie jemy całych jaj, my jemy to, co najlepsze - żółtka.
> > >
> > > a co robicie z bialkiem?
> >
> >
> > Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> > prawda?:)
>
> Byla juz ekonomia socjalistyczna
> teraz czas na optymalna :/
Agnieszko, oddzielanie żółtek od białek nie mówi od razu, że się to białko
wyrzuca.
Możesz kiedyś spróbować, bo to jest coś co moim dzieciakom bardzo smakuje.
Ubij białka na sztywną pianę - na 5 białek daj tak ze 3dkg wiórków
kokosowych. Nie dodawaj do tego cukru i tak będzie bardzo słodkie.
Usmaż takie placuszki na maśle lub oleju. To się je z niskosłodzonym dżemem.
Świetnie smakuje z jabłkami. Jabłek to nawet wcale nie trzeba słodzić jak
robisz świeże (bo nie trzeba konserwować).
Jest to jak najbardziej optymalny przepis. Tym bardziej, że w czasie
smażenia placuszki wchłaniają tłuszcz.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2002-03-26 12:00:06
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7pilv$gva$1@news.tpi.pl...
>
> > > My nie jemy całych jaj, my jemy to, co najlepsze - żółtka.
> >
> > a co robicie z bialkiem?
>
Niektórzy je używają do innych potraw jako składnika. Ja z nim obecnie robię
to samo, co ty z obierkami z warzyw i owoców... ;)))
> Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> prawda?:)
A wyrzucanie obierek jest ekonomiczne?
>
> Agnieszka
>
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2002-03-26 17:39:46
Temat: Re: MINUSY DO
> > Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> > prawda?:)
>
> A wyrzucanie obierek jest ekonomiczne?
Jasne ze nie jest- pamietam wakacje na wsi z czasow mojego dziecinstwa takie
obierki podawalo sie swinka (oczywiscie nie tylko obierki)- ale teraz
wymyslono sztuczne karmy:/.
Poza tym obierek nikt nie je, a bialka niektorzy optymalni jedza- wiec
przyklad nie najlepszy
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2002-03-26 17:42:16
Temat: Re: MINUSY DO
> Agnieszko, oddzielanie żółtek od białek nie mówi od razu, że się to białko
> wyrzuca.
Ale duzo optymalnych je wyrzuca.
Nie dodawaj do tego cukru i tak będzie bardzo słodkie.
Nie uzywam cukru od jakis 15 lat:)
> Usmaż takie placuszki na maśle lub oleju. To się je z niskosłodzonym
dżemem.
Sama robisz taki dzem?
> Świetnie smakuje z jabłkami. Jabłek to nawet wcale nie trzeba słodzić jak
> robisz świeże (bo nie trzeba konserwować).
Nigdy nie wpadlabym na pomysl zeby slodzic jablka!!!!!!
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2002-03-26 21:21:50
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7qnjj$kc$2@news.tpi.pl...
> > Usmaż takie placuszki na maśle lub oleju. To się je z niskosłodzonym
> dżemem.
>
> Sama robisz taki dzem?
Sama, albo niesama, ale raczej nie sklepowy, bo to jest bez smaku... i oni
robią pulpę zaslewają kwasem, a potem zobojętniają i są takie dżemy z datą
produkcji marzec... chyba, ze im się technologia robienia dżemu na wiosnę
zmieniła w ciągu ostatnich dziesięciu lat...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2002-03-26 22:31:10
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7qnji$kc$1@news.tpi.pl...
>
> > > Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> > > prawda?:)
> >
> > A wyrzucanie obierek jest ekonomiczne?
>
> Jasne ze nie jest- pamietam wakacje na wsi z czasow mojego dziecinstwa
takie
> obierki podawalo sie swinka (oczywiscie nie tylko obierki)
A widzisz, i to było bardzo ekonomiczne, i świnka zdrowsza i człowiek też
był zdrowszy.
- ale teraz
> wymyslono sztuczne karmy:/.
No niestety : ///
Pojadę skrótowo: im więcej sztuczności w jedzeniu (mówię o ludzkich
"sztucznych karmach"), tym więcej człeczyna potrzebuje...
sztucznych części zamiennych... ;)))
> Poza tym obierek nikt nie je, a bialka niektorzy optymalni jedza- wiec
> przyklad nie najlepszy.
Bo też białko kurze jest o wiele lepsze od białka roślinnego i może, ale nie
musi być odpadem. U mnie placuszki kokosowo-białkowe jedliśmy na początku
diety, potem coraz rzadziej, a zmusić się nie da. Żółtka natomiast wszyscy
jemy chętnie, średnio po 4 dziennie.
A przy okazji dodam, że składnikiem białka jest cystatyna- inhibitor
zbliżony do ludzkiego (blokuje wytwarzane przez bakterie enzymy wywołujące
stany zapalne).
Zółtka natomiast zawierają grupę białek odpowiedzialną za funkcję ochronną -
immunoglobulinę Y, tego samego typu co zawarta w ludzkiej kwi, czy w krwi
zwierząt.
Dlatego wirusy i bakterie są nam niestraszne... : ))))
Frakcja tłuszczowa żółtka ponadto zawiera lecytynę, która pełni funkcję
emulgatora o działaniu przeciwutleniającym, a więc m.in. zapobiega starzeniu
się komórek. Używana jest do produkcji leków i kosmetyków. Dziś do produkcji
parafarmaceutyków stosuje się tańszą lecytynę, pozyskiwaną z rzepaku, czy
soi. Ta z żółtka zawiera jednak niepowtarzalne kwasy, których nie ma w
produktach roślinnych i jest ciągle niezastąpiona jako składnik leków.
> Aga
>
Krystyna
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |