Strona główna Grupy pl.misc.dieta [MM] Mąka grochowa Re: [MM] Mąka grochowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: [MM] Mąka grochowa

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: [MM] Mąka grochowa
Date: Wed, 7 Apr 2004 10:55:09 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 47
Sender: c...@p...onet.pl@ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <c50fi3$mcj$1@news.onet.pl>
References: <X...@o...tat.sat> <c50bla$a99$1@news.onet.pl>
<c50c57$6ba$1@inews.gazeta.pl> <c50dcc$flb$1@news.onet.pl>
<c50epi$bus$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1081328003 22931 217.96.241.199 (7 Apr 2004 08:53:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Apr 2004 08:53:23 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:34922
Ukryj nagłówki


> > > > a może wiesz w jaki sposób wytwarza się mąkę grochową,mogłaby to być
> > > > wskazówka do określenia przybliżonego IG,np. gdy wytwarza ja się
> tylko
> > > > poprzez zmielenie grochu to iG byłby taki sam jak grochu.
> > >
> > > Się nie zdziw ;) czy mąka ma taki sam IG jak ziarno z którego została
> > > zrobiona ??
> >
> >
> > jeśli została tylko mechanicznie zmielona bez zubażania (oczyszczania)
> to
> > nie rozumiem jakby mogło to znacznie podnieść IG????
> > sama obróbka mechaniczna nie podnosi iG .chyba ,ze masz coś na ten temat
> to
> > chętnie się z tym zapoznam
> >
> >
>
> no jak nie rozumiesz , łatwiej a przez to szybciej będzie organizm
> wchłaniał pokarm zmielony czyli rozdrobniony na bardzo małe kawałeczki ,

żując rozdrabniasz groch lub make, miałoby to sens gdybys łykał groch w
całosci

> dlatego cukier puder szybciej rozpuści się w szklance niz cukier kryształ
> ,oczywiście oczyszczenie tej mąki jeszcze zwiększy IG ,

no i własnie chodzi o to czy jest ona oczyszczana czy tylo rozdrabniana
mechanicznie

np. gotowanie
> powoduje rozpad łańcuchów skrobii na mniejsze kawałki przez co moga być
> szybciej przyswajane no i IG jest większe ,

w przypadku niektórych rodzajów skrobii chodzi nie tyle o szbsze
przyswajanie ale wogóle o przyswajanie :)
obróbka termiczna i wzrost IG ma sie nijak do obróbki mechanicznej

niestety nikt chyba nie badał
> tak szczegółowo produktów mielonych i ich IG więc danych matematycznych
> pewnie nie znajdziesz ale można poszukac kto wie ;)))

no to mamy zadanie a jak nic nie znajdziemy to zrobimy głosowanie na grupie
i w sposób demokratyczny ustalimy prawdę :)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.04 Hafsa
07.04 czarnyjanek
07.04 Marcin 'Cooler' Kuliński
07.04 czarnyjanek
08.04 Seva
08.04 czarnyjanek
08.04 Seva
08.04 czarnyjanek
08.04 Wiedźma
08.04 czarnyjanek
08.04 Wiedźma
08.04 Marcin 'Cooler' Kuliński
09.04 Wiedźma
Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha
Blog kulinarny
Blog o odchudzaniu
Fluor : ile?
zioła wycofane - samo zdrowie :)
program do optymalizacji diety
Ananas1_03 - sprawdź czy się właciwie odżywiasz
Ananas1.02 instaluje się tam gdzie dotąd nie działał
opiekun medyczny
Jaka grupa dyskusyjna na temat zdrowia
Program Ananas wprowadź zakupy , a on zestawi zapotszebowanie z zakupami
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6