Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.
pl!not-for-mail
From: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: MM Ryba po grecku ?
Date: Tue, 28 Jan 2003 15:56:46 +0100
Organization: misica i spółka :))
Lines: 56
Sender: m...@p...onet.pl@dial-5549.wroclaw.dialog.net.pl
Message-ID: <b...@m...com>
References: <b1601c$74b$1@szmaragd.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-5549.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1043766180 13696 62.87.150.173 (28 Jan 2003 15:03:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Jan 2003 15:03:00 GMT
User-Agent: Hamster/1.3.23.0
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.5
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:14651
Ukryj nagłówki
Użytkownik "DJB" <d...@h...gda.pl> napisał w wiadomości
news:b1601c$74b$1@szmaragd.futuro.pl...
>
> czy sie nadaje na kolacje????
Tu masz przepis na "bezpieczną" rybkę ;-)
Rybka prawie jak po grecku ;-)
500-600 gramów filetów z mintaja w kostkach (może być dorsz)
opakowanie przetartych pomidorów Valfrutty (500 ml)
lub puszkę pomidorów w kawałkach
oliwa z oliwek
łyżka fruktozy
sól
pieprz
czosnek
cebula- jedna duża
seler- kawałek
przyprawa do ryb durcos lub kotanyi ew. kamis
Filety dusimy na patelni do miękkości
z przyprawą do ryb i odrobiną oliwy z oliwek.
Na druga patelnię (głęboką) dajemy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną
drobno,
starty na grubej tarce seler. Dodajemy pomidory, dusimy do miękkości,
dodajemy przyprawy: fruktozę, sól, pieprz, rozgnieciony czosnek. Polewamy
sosem pomidorowym rybkę na drugiej patelni.
Łosoś - najprostszy
Kupujemy filety z łososia.
Mniej więcej taki kawałek jak duża męska dłoń - na osobę ;-)
Łososia myjemy, dzielimy na porcje.
Wykładamy naczynie do zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma
brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb durcos - obficie, skrapiamy sokiem z
cytryny też obficie, układamy na folii - skórą do dołu. Można go nie skrobać
z łusek. Nie trzeba folii natłuszczać,
bo łosoś i tak wypuści swój tłuszczyk.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu.
Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i bardzo dobrze).
Rybkę zdejmujemy więc - oddzielając od razu od skóry na talerze.
Można skropić jeszcze cytryną jak ktoś lubi.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Gdy zły los rzuca w Ciebie nożem,
istnieją dwa sposoby złapania tego noża- za ostrze lub rękojeść
http://www.misiczka.com
|