Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Januszeq" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: MM chleb - przepis
Date: Tue, 5 Nov 2002 13:37:44 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 44
Message-ID: <aq8e38$2vd$1@foka.acn.pl>
References: <aq8apo$t7$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 244-tor-1.acn.waw.pl
X-Trace: foka.acn.pl 1036499882 3053 62.121.68.244 (5 Nov 2002 12:38:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Nov 2002 12:38:02 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:11362
Ukryj nagłówki
Przepraszam. Myślałem, że wszyscy wiedzą jak się robi chleb tylko nikomu się
nie chce i trzeba Was, kochani, tylko zachęcić :-)
100g przenicy (w ziarnach, jesli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie
może bierze mąkę)
100g owsa (w ziarnach, jesli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może
bierze mąkę)
150g mąki żytniej z pełnego przemiału
80g mąki pszennej z pełnego przemiału
80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych
2 łyżki oliwy
40g drożdży
1 jajko
1 czubata szklanka letniej wody (dla tych bez poczucia humoru szklanka i
trochę)
1 łyżeczka soli
1 (niecała) łyżeczka fruktozy
Przygotowanie:
- zmielić ziarna
- dodać wszystko co sypkie
- dobrze zmieszać
- drożdze rozpuścić w wyżej wspomnianej wodzie
- dodać resztę
- dobrze zmiksować
- ciasto włożyć do formy nasmarowanej oliwą
- posypać z wierzchu odrobiną płatków
- odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie
- wstawić do pieca nagrzanego do 200C na ok 40 minut
- wyjąć
- ostudzić najlepiej powoli w piekarniku
- zajadać
- chwalić
Troszkę się kruszy przy skórce.
W planach są eksperymenty z mąką sojową i bez jaj :-)
Pozdrawiamy smakowicie
b_londyna & JAnuszeq
|