Data: 2002-10-17 07:12:57
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami
Od: "Hafsa" <h...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:aok6cg$ldj$1@news.tpi.pl...
> to ja tez cos zapodam :)
>
> Kiedy moje starsze dzecko mialo 2- 3 latka mialo "straszna" alergie.
> Zrobilam jej badania, ktore kosztowaly 2,5 pensje meza, potem dowiedzialm
> sie ze te badania niektorzy lekarze poddaja w watpliwosc.
> Ale skoro zrobilam to postanowilam sie trzymac wynikow.
> I tak: uczulona byla prawie na wszystko.
> Najmniej na: ziemniaki, make zytnia, drozdze, pomarancze, jajka, owies,
> pietruszke.
> najbardziej na marchewke, piwo, jablka, herbate....
> No i co dawac takiemu dziecku do jedzenia?
> Przez rok nie wychodzilam z kuchni. Pieklam chleb, robilam maslo, szynke,
> wyiskalam sok z pomaranczy ... robilam co moglam.
> Dziecku przeszlo po roku scislej diety. Noabene po 6 latach okazalo sie ze
> przyczyna nie byla alergia ale uchylek meckela (smeje sie ze w naszej
> rodzinie dziedziczny bo ja tez mialam usuniety) ale to juz inna bajka :)
>
> ale wracajac do rzeczy
>
> chlebek:
>
> rozdrabnialam platki owsiane, dodawalam jajko i drozdze a wlasciwie zaczyn
> (chodzilam do piekarni a oni zostawiali mi zawsze zaczyn TYLKO z maki
> zytniej), do tego dodawalam make zytnia (tez z tej piekarni) robilam takie
> male placuszki i pieklam
> wtedy wszystkim nam smakowaly
>
> nie wiem jak z drozdzami na MM bo nie moge znalezc IG
>
> pieklam jej tez placuszek
>
> szklanka miodu (wiem IG 90)
> szklanka cukru (moze fruktoza)
> 2 jaja
> 2 lyzki mleka
> 1 lyzka masla (to nie jest duzo)
> 4 szklanki maki zytniej
> 2 lyzeczki sody lub 1 luzeczka proszku (ja dawalam sode bo na proszek tez
> byla uczulona)
> powidla sliwkowe (wlasnej roboty bez cukru)
>
> Make wymieszac z soda, wlac ostudzony miod rozpuszczony z fruktoza, dodac
> jaja i zagniesc ciasto, dobrze wyrobic
> polowe ciasta cienko rozwalkowac i ulozyc na natluszczonej blasze,
> posmarowac powidlami, przykryc druga polowa i lekko przygniesc.
> Na wierzchu posmarowac mlekiem i udekorowac np. orzechami (ja nie
> smarowalam, bo mleko tez bylo wykluczone) Upiec :)
>
> Taki placek zrobilam tez jako tort urodzinowy. Wszyscy sie zachwycal, ze
> taki oryginalny i smaczny.
> Od tamtego czasu nigdy go nie pieklam. Nie chce wracac do tych czasow
nawet
> myslami. Kasia bardzo cierpiala....
>
> Moze wymyslicie cos co mogloby zastapic ten miod i wyprobowac ten przepis.
> Naprawde polecam. W oryginale jest maka pszenna, ja robilam z zytniej i
> wychodzil wysmienity :)
>
> pozdrawiam
>
> Saman_tha
>
Witaj,pierwszy przepis bylby ok,gdyby ta maka zytnia byla z pelnego
przemialu.
Natomaist drugi.....
tu jest polaczenie bialka,wegli i tluszczu.Maka powinna byc
pelnoziarnista.Ja dlatego mam taka trudnosc w znalezieniu przepisu,by nie
polaczyc tych skladnikow razem.Tak mysle.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|