« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-17 14:31:31
Temat: Re: Maienie spirytusu
Użytkownik "Jafi" napisał w wiadomości
> Chcialbym znac przepisy na zmaienie spirytusu. Bylbym wdzieczny jezeli
ktos
> podzieli sie ze mna taka sztuka kulinarna. Za wszystkie odpowiedzi z gory
> dziekuje i pozdrawiam:
Ciekawy smak mozna uzyskać wrzucając do słoja z rozmajonym przegotowaną woda
spirytusem (mniej więcej pół na pół) kilka suszonych sliwek. Powinno postać
z dwa tygodnie (jeżeli może) , następnie wyciągnąć owoce. Dobrze jest
przefiltrować specyfik przez lejek z bawełnianą watą i odstawić jeszcze na
kilka dni do kilku tygodni ( w zalezności od potrzeb) Im dłużej będzie
stało, tym lepiej będzie smakować.
P.S.
Można wraz zowocami dodać łyżkę syropu z cukru (na litr wódki ok. 1-2
łyżeczek cukru zagotowanych w odrobinie wody)
Andrzej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-17 15:15:24
Temat: Re: Maienie spirytusuOn Sat, 2004-04-17 at 16:31, andie wrote:
> Użytkownik "Jafi" napisał w wiadomości
> > Chcialbym znac przepisy na zmaienie spirytusu. Bylbym wdzieczny jezeli
> ktos
> > podzieli sie ze mna taka sztuka kulinarna. Za wszystkie odpowiedzi z gory
> > dziekuje i pozdrawiam:
>
> Ciekawy smak mozna uzyskać wrzucając do słoja z rozmajonym przegotowaną woda
> spirytusem (mniej więcej pół na pół) kilka suszonych sliwek. Powinno postać
> z dwa tygodnie (jeżeli może) , następnie wyciągnąć owoce. Dobrze jest
> przefiltrować specyfik przez lejek z bawełnianą watą i odstawić jeszcze na
> kilka dni do kilku tygodni ( w zalezności od potrzeb) Im dłużej będzie
> stało, tym lepiej będzie smakować.
PODOBNO, ale ja to nie wiem, bo nie sprawdzalam, ma to przypomianc
koniak. A ze koniak straszne swinstwo, to lepiej nie probuj ;)
Kot zza slupa
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |