| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-03-27 13:13:42
Temat: Re: MajonezOn Sat, 25 Mar 2006 13:25:33 +0100, Baśka wrote:
> Witam
>
> Fakt jest taki że majonez jest dosc łatwy do wykonania ale czasami
> zważy sie ...nie martw sie:)) ....ja robie wtedy tak :
> do czystego naczynia daję żołtko , musztardę, ocet lub cytrynę, sól i
> powoli wlewam (ciągle mieszając) troche oleju ...jak juz "chwyci" tzn
> zacznie gęstniec również powoli wlewam zważony majonez ciągle mieszając
> ....zawsze sie wtedy udaje. Jak majonez juz gotowy dodaje śmietany.
Dziekuje, nastepnym razem sprobuje ratowac to, co sie nie uda zrobic za
pierwszym razem. Tym razem po prostu wylalam wszystko i zaczelam od nowa,
do skutku. Moze kiedys w koncu naucze sie robic majonez :-)
Pozdrawiam
Agnieszka
--
Agnieszka + Marcin + Tula The Cat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-03-27 14:30:39
Temat: Re: Majonez
"Agnieszka Kozakiewicz" <a...@b...org.nospam> wrote in message
news:pan.2006.03.27.13.08.26.335423@bocznica.org.nos
pam...
Majonez robi się pałką w makutrze!!! Nie używa się blenderów czy trzepaczek,
bo wbijają powietrze do masy dzięki czemu z miejsca jest zjejczały!!!
Nie bierze się całych jajek, lecz same żółtka, dodaje soli. Olej lub oliwę
wlewa się podczas kręcenia bardzo cieniutka strużką (trzecia ręka), kręci
się w jedną stronę, gdyż przy chaotycznym kręceniu bardzo łatwo się warzy.
Nazwa wady pochodzi stąd, że pojawiają się kłaczki, jak na zważonym mleku.
Można dodać trochę octu lub soku z cytryny, sól, cukierewentualnie
musztardy - wszystko tylko do smaku...
1/2 litra dobrej oliwy
3 żółtka (z dużych jajek, bez obcych zapachów - wąchać każde osobno - nos to
zazwyczaj czuły instrument)
ocet np. estragonowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-03-27 14:54:06
Temat: Re: Majonez
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e08sv4$a0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Agnieszka Kozakiewicz" <a...@b...org.nospam> wrote in message
> news:pan.2006.03.27.13.08.26.335423@bocznica.org.nos
pam...
>
> Majonez robi się pałką w makutrze!!! Nie używa się blenderów czy
> trzepaczek, bo wbijają powietrze do masy dzięki czemu z miejsca jest
> zjejczały!!!
> Nie bierze się całych jajek, lecz same żółtka, dodaje soli. Olej lub oliwę
> wlewa się podczas kręcenia bardzo cieniutka strużką (trzecia ręka), kręci
> się w jedną stronę, gdyż przy chaotycznym kręceniu bardzo łatwo się warzy.
> Nazwa wady pochodzi stąd, że pojawiają się kłaczki, jak na zważonym mleku.
> Można dodać trochę octu lub soku z cytryny, sól, cukierewentualnie
> musztardy - wszystko tylko do smaku...
> 1/2 litra dobrej oliwy
> 3 żółtka (z dużych jajek, bez obcych zapachów - wąchać każde osobno - nos
> to zazwyczaj czuły instrument)
> ocet np. estragonowy
Jest jeszcze odmiana tego sosu (majonez jest sosem zimnym, podobnie jak
musztarda czy keczup) zwana Alio-Olio - tutaj całe jajko, szklanka oleju i
dwa, trzy ząbki czosnku roztartego na początku ze solą, do którego dodaje
się jajko (wybite wcześniej do szklanki - wąchać!!! - nie liczyć, że czosnek
stłumi) fantastyczny dodatek do pieczonego zająca, dzika, a nawet
kurczaka...
Jeżeli do w/w receptury zamiast trzech ząbków dodać całą główkę, to
otzrymamy doskonałe lekarstwo na przeziębienia, anginy i grypę.
Tylko uwaga, można nieźle zatruć się tym czosnkiem, gdyż sos jest
fantastyczny, więc wyjada się go łyżeczkami, a później ciężko przeżyć
zatrucie. A więc dzieciom dwa - trzy razy dziennie po pół łyżeczki tego
lekarstwa na dzień, dorosłym - po łyżeczce...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-03-27 22:42:31
Temat: Re: Majonez
Le lundi 27 mars 2006 ŕ 15:08:27, dans
<p...@b...org.nospam> vous écriviez :
>> A na czym polega ten slynny majonez, i czym sie rozni od normalnego ?
> 2 duze jaja bardzo swieze
> 2 szklanki oleju slonecznikowego
> sok z 2 cytryn
Nieprawdopodobna ilosc "jajka", oraz cytryny :-(
>>> Nie wiem co mogłobyć nie tak... Majonez wyszedł
>>> całkowicie płynny,
>> czyli sie zwazyl
> Wydawalo mi sie, ze warzy sie gdy sie rozwarstwi na plynne i nijakie ;-)
> (takie cos osiagnelam za drugim razem).
Do dokladnie to samo : emulsja nie wychodzi.
>> Majonez jest najprostsza sprawa pod sloncem, odwagi :)
> Taaaaak... Chyba zostane jednak przy kupnym :-(
Ten przepis o ktorym piszesz najwyrazniej wychodzi przy uzyciu
specjalnych koncowek robotow (ktore moze masz, a moze nie).
Panslavista napisal bardzo porzadny post jak robic majonez, moim
zdaniem lepszy.
Co do zdania : "To nieprawdopodobne, jak lekki moze byc majonez", to
IMHO zwykly marketing. Nie jest dziejowym zadaniem majonezu bycie
lekkim. No chyba ze z Marxa, Engelsa i Lenina nic nie zrozumialam...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-03-28 07:38:48
Temat: Re: MajonezMajonez bardzo prosty, który się zawsze udaje i który się robi w kilka
minut. Już go tu kiedyś podawałam, ale to było dawno.
Bierze się:
1 całe jajo
1 płaska łyżeczka cukru
sok z pół cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy
sól, pieprz biały
olej - ile potrzeba
Do naczynia do miksownia wkładamy jajo i całą resztę oprócz oleju.
Miksujemy, po czym cienkim strumyczkiem wlewamy olej ciągle miksując aż do
osiągnięcia właściwej gęstości (np - do połączenia sałatki - rzadszy, do jej
dekoracji - gęściejszy)
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-03-29 09:52:07
Temat: Re: Majonez
Użytkownik "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e0apaf$48i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Majonez bardzo prosty, który się zawsze udaje i który się robi w kilka
> minut. Już go tu kiedyś podawałam, ale to było dawno.
> Bierze się:
> 1 całe jajo
> 1 płaska łyżeczka cukru
> sok z pół cytryny
> 1 płaska łyżeczka musztardy
> sól, pieprz biały
> olej - ile potrzeba
> Do naczynia do miksownia wkładamy jajo i całą resztę oprócz oleju.
> Miksujemy, po czym cienkim strumyczkiem wlewamy olej ciągle miksując aż do
> osiągnięcia właściwej gęstości (np - do połączenia sałatki - rzadszy, do
> jej dekoracji - gęściejszy)
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
Zachęciłaś mnie do zrobienia majonezu. Tylko ja mam zawsze problem z
urządzeniami kuchennymi. No i nie wiem która część miksera służy do
miksowania.Może ktoś podpowie.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-03-29 10:24:35
Temat: Re: Majonez
"Anet" <a...@a...pl> wrote in message
news:e0dlfl$iga$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e0apaf$48i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Majonez bardzo prosty, który się zawsze udaje i który się robi w kilka
>> minut. Już go tu kiedyś podawałam, ale to było dawno.
>> Bierze się:
>> 1 całe jajo
>> 1 płaska łyżeczka cukru
>> sok z pół cytryny
>> 1 płaska łyżeczka musztardy
>> sól, pieprz biały
>> olej - ile potrzeba
>> Do naczynia do miksownia wkładamy jajo i całą resztę oprócz oleju.
>> Miksujemy, po czym cienkim strumyczkiem wlewamy olej ciągle miksując aż
>> do osiągnięcia właściwej gęstości (np - do połączenia sałatki - rzadszy,
>> do jej dekoracji - gęściejszy)
>> Pozdrawiam - Agnieszka
>>
> Zachęciłaś mnie do zrobienia majonezu. Tylko ja mam zawsze problem z
> urządzeniami kuchennymi. No i nie wiem która część miksera służy do
> miksowania.Może ktoś podpowie.
>
> Anet
Takie śmigiełko z podgiętymi końcami - najczęściej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |