Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Majonez
Date: Mon, 27 Mar 2006 16:54:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <e08udm$6ed$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <s...@s...sby.abo.fi>
<8724884123$20060324222323@ewcia.kloups>
<p...@b...org.nospam>
<e08sv4$a0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcw78.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1143471351 6605 83.6.238.78 (27 Mar 2006 14:55:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Mar 2006 14:55:51 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0612-4, 2006-03-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264158
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e08sv4$a0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Agnieszka Kozakiewicz" <a...@b...org.nospam> wrote in message
> news:pan.2006.03.27.13.08.26.335423@bocznica.org.nos
pam...
>
> Majonez robi się pałką w makutrze!!! Nie używa się blenderów czy
> trzepaczek, bo wbijają powietrze do masy dzięki czemu z miejsca jest
> zjejczały!!!
> Nie bierze się całych jajek, lecz same żółtka, dodaje soli. Olej lub oliwę
> wlewa się podczas kręcenia bardzo cieniutka strużką (trzecia ręka), kręci
> się w jedną stronę, gdyż przy chaotycznym kręceniu bardzo łatwo się warzy.
> Nazwa wady pochodzi stąd, że pojawiają się kłaczki, jak na zważonym mleku.
> Można dodać trochę octu lub soku z cytryny, sól, cukierewentualnie
> musztardy - wszystko tylko do smaku...
> 1/2 litra dobrej oliwy
> 3 żółtka (z dużych jajek, bez obcych zapachów - wąchać każde osobno - nos
> to zazwyczaj czuły instrument)
> ocet np. estragonowy
Jest jeszcze odmiana tego sosu (majonez jest sosem zimnym, podobnie jak
musztarda czy keczup) zwana Alio-Olio - tutaj całe jajko, szklanka oleju i
dwa, trzy ząbki czosnku roztartego na początku ze solą, do którego dodaje
się jajko (wybite wcześniej do szklanki - wąchać!!! - nie liczyć, że czosnek
stłumi) fantastyczny dodatek do pieczonego zająca, dzika, a nawet
kurczaka...
Jeżeli do w/w receptury zamiast trzech ząbków dodać całą główkę, to
otzrymamy doskonałe lekarstwo na przeziębienia, anginy i grypę.
Tylko uwaga, można nieźle zatruć się tym czosnkiem, gdyż sos jest
fantastyczny, więc wyjada się go łyżeczkami, a później ciężko przeżyć
zatrucie. A więc dzieciom dwa - trzy razy dziennie po pół łyżeczki tego
lekarstwa na dzień, dorosłym - po łyżeczce...
|