Data: 2006-03-27 14:30:39
Temat: Re: Majonez
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Agnieszka Kozakiewicz" <a...@b...org.nospam> wrote in message
news:pan.2006.03.27.13.08.26.335423@bocznica.org.nos
pam...
Majonez robi się pałką w makutrze!!! Nie używa się blenderów czy trzepaczek,
bo wbijają powietrze do masy dzięki czemu z miejsca jest zjejczały!!!
Nie bierze się całych jajek, lecz same żółtka, dodaje soli. Olej lub oliwę
wlewa się podczas kręcenia bardzo cieniutka strużką (trzecia ręka), kręci
się w jedną stronę, gdyż przy chaotycznym kręceniu bardzo łatwo się warzy.
Nazwa wady pochodzi stąd, że pojawiają się kłaczki, jak na zważonym mleku.
Można dodać trochę octu lub soku z cytryny, sól, cukierewentualnie
musztardy - wszystko tylko do smaku...
1/2 litra dobrej oliwy
3 żółtka (z dużych jajek, bez obcych zapachów - wąchać każde osobno - nos to
zazwyczaj czuły instrument)
ocet np. estragonowy
|