« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-21 15:47:29
Temat: Mąka ryżowaWłaśnie odkryłam w szafce, że mam zakopane w sumie ponad 4 kilo mąki
ryżowej.
Pomóżcie, na co ją przerobić? Jak stosujecie mąkę ryżową? Ja jak dotąd
piekłam ryżowe ciasteczka córci (dieta bezmleczo-bezjajeczna) i
próbowałam zagęszczać nią sos. Ciasteczka dziecięciu się przejadły a z
sosu wyszła klapa :( . Macie jakieś przepisy lub pomysły (logiczne)?
Kianit
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-21 21:00:56
Temat: Re: Mąka ryżowaw puszccce znalazlam 4 przepisy. moze sie przydadza:)))
piernik bananowy
============
Składniki:
2 szklanki mąki razowej (ja robiłem z 1,5 szklanki pszennej i 0,5 szklanki
żytniej ale może być też ryżowa, amarantusowa jako dodatek), 1,5 łyżeczki
sody, 0,5 łyżeczki soli kamiennej, 2/3 szklanki oleju, 6-7 dojrzałych
bananów (mogą być ciemne, obite itp), 5 łyżek słodu, szklanka posiekanych
orzechów włoskich, pół szklanki namoczonych rodzynek, po 1/3 łyżeczki
imbiru, goździków zmielonych i cynamonu.
Przepis:
zmiksować banany z olejem i słodem, dodać mąkę, sól, sodę i przyprawy. na
końcu dodać orzechy i rodzynki i wymieszać dokładnie łyżką. rozgrzać
piecyk/prodiż. wysmarować tortownicę olejem, wlać ciasto. piec około 45-55
minut w temp. 180 st.C (sprawdzić czy ciasto lekko odstaje od blachy i czy
zapałka wbita i wyjęta z ciasta jest sucha).
Wskazówki i uwagi:
pierniczek smakuje najlepiej z gorącą herbatą cynamonową, najlepiej w
Czeskiej Pradze na Hradczanach ;-)
Nadesłał(a): wojmat [w...@g...pl] , dnia: 2001-03-30
Źródło: przekształcony przez autora przepis z "Food For Life" - Neal D.
Barnard, a autorem jest Jenifer Raymond.
placki bananowe
============
Składniki:
ciasto:
100 g mąki ryżowej,
100 g pszennej,
2 łyżki kaszy manny,
1 łyżeczka proszku,
200 ml wody.
syrop:
250 g cukru,
125 ml wody,
1 łyżka oleju sezamowego
Banany
1 łyżka soku cytrynowego
olej
ziarno sezamowe
Przepis:
Samo ciasto robisz z mieszanki 100 g mąki ryżowej, 100 g pszennej, 2 łyżki
kaszy manny, 1 łyżeczka proszku, 200 ml wody. Osobno przygotowywujesz syrop:
250 g cukru, 125 ml wody, 1 łyżka oleju sezamowego - mieszasz razem i
gotować mieszając do zgęstnienia. Banany zalewasz 1 łyżką soku cytrynowego i
1 łyżka wody i odstawiasz na 15 min. Po wyjęciu z z soku obtaczasz ciastem,
smażysz na dużej ilości oleju przez 2 min, zamaczasz w syropie, posypujesz
ziarnem sezamowym, a następnie na 3 sek wkładasz do zimnej wody. I gotowe.
Nadesłał(a): Rena [r...@p...pl] , dnia: 2001-02-01
Źródło: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:b...@k...p.lodz.pl (Krzysztof
Borys (Bask))
ZUPA PIECZARKOWA 1
====================
Proporcje podane dla 5osób.
Składniki:
25 dag pieczarek
10 dag podsuszonego miąższu bułki
7 dag mąki ryżowej
1 łyżka masła
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
zielona pietruszka
Przepis:
Połowę pokrajanych w plasterki pieczarek i miąższ bułki zalać zimną wodą i
gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie przetrzeć lub zmiksować i znów
zagotować. Pozostałe pieczarki posiekać i poddusić na tłuszczu, nie
rumieniąc, dodać do zupy. Zupę podprawić zawiesiną z mąki ryżowej i zimną
wodą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodać posiekaną
zieloną pietruszkę.
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-11-30
Źródło: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska,
Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Banany w cieście 1
==============
Składniki:
banany
Samo ciasto robisz z mieszanki:
100 g mąki ryżowej, 100 g pszennej,
2 łyżki kaszy manny,
1 łyżeczka proszku, 200 ml wody.
Osobno przygotowywujesz syrop:
250 g cukru, 125 ml wody,
1 łyżka oleju sezamowego - mieszasz razem i gotować mieszając do
zgęstnienia.
Przepis:
Banany zalewasz 1 łyżką soku cytrynowego i 1 łyżka wody i odstawiasz na 15
min.
Po wyjęciu z z soku obtaczasz ciastem, smażysz na dużej ilości oleju przez 2
min, zamaczasz w syropie, posypujesz ziarnem sezamowym, a następnie na 3 sek
wkładasz do zimnej wody. I gotowe.
Nadesłał(a): Rena [r...@p...pl] , dnia: 2001-02-24
Źródło: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:b...@k...p.lodz.pl (Krzysztof
Borys (Bask))
www.puszkkka.vege.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-22 18:27:28
Temat: Re: Mąka ryżowa
Użytkownik "Kianit" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a5359i$sdr$1@news.tpi.pl...
> Właśnie odkryłam w szafce, że mam zakopane w sumie ponad 4 kilo mąki
> ryżowej.
> Pomóżcie, na co ją przerobić? Jak stosujecie mąkę ryżową? Ja jak dotąd
> piekłam ryżowe ciasteczka córci (dieta bezmleczo-bezjajeczna) i
> próbowałam zagęszczać nią sos. Ciasteczka dziecięciu się przejadły a z
> sosu wyszła klapa :( . Macie jakieś przepisy lub pomysły (logiczne)?
> Kianit
>
makaron ryzowy??????????
maka ryzowa plus woda i szczypta soli...???
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |