« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-11 18:03:09
Temat: Makaron Rurki!!!Z czym mozna zjesc taki makaron(grube rurki) Cos szybkiego i bardzo
pozywnego , bo nie mam narazie zadnego pomyslu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-11 18:09:08
Temat: Re: Makaron Rurki!!!
Użytkownik KurCzaCzeK <g...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a6ird8$cv5$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Z czym mozna zjesc taki makaron(grube rurki) Cos szybkiego i bardzo
> pozywnego , bo nie mam narazie zadnego pomyslu
>
>
mmmm, może to penne? Grube rurki są pycha można je jeśc ze wszytskimi
możliwymi sosami do spagetti, z klopsikami, z mięskiem mielonym, z sosikiem
z grzybami, z twarogiem, z tuńczykiem, z zupą pomidorową, ratunku, tysiące
zastosowań jest!!
Masz tu kilka:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=146
makaron z klosikami:
40 dag mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego albo drobiowego)
jajko
3 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów bez skórki
250 ml zagęszczonego soku pomidorowego (albo druga puszka pomidorów)
cebula
parmezan albo ostry żółty ser
30-40 dag makaronu (penne, świderki, jakiś duży)
sól, pieprz, ostra papryka Mielone mięsko zmieszać z jajkiem, bułką tartą,
solą, pieprzem i papryką, a także jakąś mieszanką włoskich ziół
(niekoniecznie). Na oleju podsmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kostkę i
dodać ją do mięska. Z masy formować niewielkie kuleczki. Usmażyć je na
patelni, potem dorzucić puszkę rozdrobnionych pomidorów i zagęszczony sok.
Poddusić na małym ogniu z 10 minut, soląc, pieprząc i doprawiając papryką do
smaku.
W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go szybko chłodną
wodą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć na niego klopsiki z sosem. Posypać
startym parmezanem i pałaszować.
Bardzo dobre i łatwe.
Trzeba pamiętać, żeby pomidory z puszki użyć razem z sosem. A do mięska, z
którego formujemy klopsiki można domieszać dwie łyżki parmezanu albo
zmiażdżony ząbek czosnku, albo to i to.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=78
makaron z sosem
40-50 dag mielonej wieprzowiny
puszka pomidorów bez skórki
pół świeżej papryki
marchewka
cebula
olej
1/2-3/4 szklanki rosołu z kostki
sól, pieprz
bazylia, oregano, szczypta tymianku
parmezan Mięsko podsmażyc na oleju na mocno rozgrzanej patelni razem z solą
i pieprzem. Wyjąć do miseczki i podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dorzucić do
niej pomidory z puszki łącznie z sosem, startą na grubych oczkach marchewkę
i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać podsmażone mięsko i dusić wszystko razem
jakieś 15 minut, podlewając rosołkiem, żeby miało taka gestość, na jaką mamy
ochotę.
Teraz wystarczy doprawić sosik solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami i
zalać nim makaron. Najlepiej jakiś włoski do spaghetti.
A porcje na talerzach posypać starkowanym drobniutko parmezanem.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=28
makaron z tuńczykiem
paczka makaronu rurki (najlepiej włoskiego)
puszka tuńczyka w sosie własnym
słoiczek kaparów
puszka pomidorów pelati
sól, pieprz
olej Pokrojoną w kostkę cebulkę przysmażyc na oleju, dodać pelati, tuńczyka
i kapary. Pelati wlać razem z sosem, który po kilku minutach odparuje.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, ale nie na zupełnie miękko. Nie jest to
tez al dente, ale coś pośrodku. Wymieszać go z przyprawionym sosem i
podawać.
Smacznego :-))
makaron z tuyńczykiem 2
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=149
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
kartonik 500 gram zagęszczonego soku pomidorowego
spora cebula
papryka w dowolnym kolorze
30 dag makaronu, np. duże świderki
sól, pieprz, kostka warzywna
tymianek, koperek
olej Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju na złoto, wlać sok
pomidorowy, wrzucić osączonego z wody tuńczyka i pokrojoną w kostkę paprykę,
sporo posoilić, popieprzyć, dodać malutką szczyptę tymianku i łyżeczkę
pokrojonego świeżego koperku albo pół łyżeczki suszonego. Przykryć i dusić
10-15 minut aż papryka zmięknie.
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju
(żeby się nie sklejał) i kostki warzywnej. Prawie miękki makaron przelać na
sicie lekko ciepłą wodą i podawać polany sosem.
Danie bardzo smaczne i praktyczne, bo przygotowanie zajmuje nie więcej czasu
niż ugotowanie makaronu.
smacznego
wkn
www.gotowanie.wkl.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-11 19:55:56
Temat: Re: Makaron Rurki!!!Wrzuć na patelnie troche swiezego, pokrojonego w kostke boczku -niech sie
lekko podsmaży, wrzuc makaron, wbij jajko(jajka) wsyp jakies przyprawy i
chwilke posmaż- PYCHA!!!
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a6irrg$1gq$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik KurCzaCzeK <g...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:a6ird8$cv5$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> > Z czym mozna zjesc taki makaron(grube rurki) Cos szybkiego i bardzo
> > pozywnego , bo nie mam narazie zadnego pomyslu
> >
> >
>
> mmmm, może to penne? Grube rurki są pycha można je jeśc ze wszytskimi
> możliwymi sosami do spagetti, z klopsikami, z mięskiem mielonym, z
sosikiem
> z grzybami, z twarogiem, z tuńczykiem, z zupą pomidorową, ratunku, tysiące
> zastosowań jest!!
> Masz tu kilka:
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=146
> makaron z klosikami:
> 40 dag mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego albo drobiowego)
> jajko
> 3 łyżki bułki tartej
> puszka pomidorów bez skórki
> 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego (albo druga puszka pomidorów)
> cebula
> parmezan albo ostry żółty ser
> 30-40 dag makaronu (penne, świderki, jakiś duży)
> sól, pieprz, ostra papryka Mielone mięsko zmieszać z jajkiem, bułką tartą,
> solą, pieprzem i papryką, a także jakąś mieszanką włoskich ziół
> (niekoniecznie). Na oleju podsmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kostkę i
> dodać ją do mięska. Z masy formować niewielkie kuleczki. Usmażyć je na
> patelni, potem dorzucić puszkę rozdrobnionych pomidorów i zagęszczony sok.
> Poddusić na małym ogniu z 10 minut, soląc, pieprząc i doprawiając papryką
do
> smaku.
> W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go szybko chłodną
> wodą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć na niego klopsiki z sosem. Posypać
> startym parmezanem i pałaszować.
> Bardzo dobre i łatwe.
>
> Trzeba pamiętać, żeby pomidory z puszki użyć razem z sosem. A do mięska, z
> którego formujemy klopsiki można domieszać dwie łyżki parmezanu albo
> zmiażdżony ząbek czosnku, albo to i to.
>
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=78
> makaron z sosem
> 40-50 dag mielonej wieprzowiny
> puszka pomidorów bez skórki
> pół świeżej papryki
> marchewka
> cebula
> olej
> 1/2-3/4 szklanki rosołu z kostki
> sól, pieprz
> bazylia, oregano, szczypta tymianku
> parmezan Mięsko podsmażyc na oleju na mocno rozgrzanej patelni razem z
solą
> i pieprzem. Wyjąć do miseczki i podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dorzucić do
> niej pomidory z puszki łącznie z sosem, startą na grubych oczkach
marchewkę
> i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać podsmażone mięsko i dusić wszystko
razem
> jakieś 15 minut, podlewając rosołkiem, żeby miało taka gestość, na jaką
mamy
> ochotę.
> Teraz wystarczy doprawić sosik solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami i
> zalać nim makaron. Najlepiej jakiś włoski do spaghetti.
>
> A porcje na talerzach posypać starkowanym drobniutko parmezanem.
>
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=28
> makaron z tuńczykiem
> paczka makaronu rurki (najlepiej włoskiego)
> puszka tuńczyka w sosie własnym
> słoiczek kaparów
> puszka pomidorów pelati
> sól, pieprz
> olej Pokrojoną w kostkę cebulkę przysmażyc na oleju, dodać pelati,
tuńczyka
> i kapary. Pelati wlać razem z sosem, który po kilku minutach odparuje.
> Makaron ugotować w osolonej wodzie, ale nie na zupełnie miękko. Nie jest
to
> tez al dente, ale coś pośrodku. Wymieszać go z przyprawionym sosem i
> podawać.
> Smacznego :-))
>
> makaron z tuyńczykiem 2
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=149
> 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
> kartonik 500 gram zagęszczonego soku pomidorowego
> spora cebula
> papryka w dowolnym kolorze
> 30 dag makaronu, np. duże świderki
> sól, pieprz, kostka warzywna
> tymianek, koperek
> olej Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju na złoto, wlać sok
> pomidorowy, wrzucić osączonego z wody tuńczyka i pokrojoną w kostkę
paprykę,
> sporo posoilić, popieprzyć, dodać malutką szczyptę tymianku i łyżeczkę
> pokrojonego świeżego koperku albo pół łyżeczki suszonego. Przykryć i dusić
> 10-15 minut aż papryka zmięknie.
> W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju
> (żeby się nie sklejał) i kostki warzywnej. Prawie miękki makaron przelać
na
> sicie lekko ciepłą wodą i podawać polany sosem.
>
> Danie bardzo smaczne i praktyczne, bo przygotowanie zajmuje nie więcej
czasu
> niż ugotowanie makaronu.
>
>
> smacznego
>
> wkn
> www.gotowanie.wkl.pl
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-11 20:34:49
Temat: Re: Makaron Rurki!!!"Jacek.M" <j...@p...fm> a écrit dans le message news:
3...@n...vogel.pl...
> Wrzuć na patelnie troche swiezego, pokrojonego w kostke boczku -niech sie
> lekko podsmaży, wrzuc makaron, wbij jajko(jajka) wsyp jakies przyprawy i
> chwilke posmaż- PYCHA!!!
>
Taki suchy makaron ????
To naprawde oryginalna, chrupiaca jajecznica :-)))
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-11 21:10:40
Temat: Re: Makaron Rurki!!!Tak sie składa że tego nienawidze , ale dzieki
Pozdrowienia KurCzaCzeK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-11 21:11:40
Temat: Re: Makaron Rurki!!!Dzieki za pomoc !!1
Pozdrowienia KurCzaCzeK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-12 12:46:35
Temat: Re: Makaron Rurki!!!
Użytkownik KurCzaCzeK <g...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a6ird8$cv5$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Z czym mozna zjesc taki makaron(grube rurki) Cos szybkiego i bardzo
> pozywnego , bo nie mam narazie zadnego pomyslu
>
> Mam wrażenie że jest tu mowa o makaronie typu canelloni, rurki owe służą
do zapiekania z farszem np. z mięsa mielonego.....rurek takich wcześniej nie
należy gotować , napełnia się je farszem w takiej postaci jakiej są...polewa
sosem pomidowrowym, zasypuje serem i zapieka ...szukaj przepisów na
canelloni.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-12 13:00:29
Temat: Re: Makaron Rurki!!!
Użytkownik Magda <m...@p...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a6kt8p$mjs$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik KurCzaCzeK <g...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:a6ird8$cv5$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> > Z czym mozna zjesc taki makaron(grube rurki) Cos szybkiego i bardzo
> > pozywnego , bo nie mam narazie zadnego pomyslu
> >
> > Mam wrażenie że jest tu mowa o makaronie typu canelloni, rurki owe służą
> do zapiekania z farszem np. z mięsa mielonego.....rurek takich wcześniej
nie
> należy gotować , napełnia się je farszem w takiej postaci jakiej
są...polewa
> sosem pomidowrowym, zasypuje serem i zapieka ...szukaj przepisów na
> canelloni.
>
może, ale canelloni to canelloni czyli wielkie rury :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-12 22:25:43
Temat: Re: Makaron Rurki!!!
Użytkownik KurCzaCzeK <g...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a6ird8$cv5$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Z czym mozna zjesc taki makaron(grube rurki) Cos szybkiego i bardzo
> pozywnego , bo nie mam narazie zadnego pomyslu
>
>
Jakiś czas temu zrobiłam makaron z brokułami . Był pyszny. A tu masz link:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1764
pozdrawiam Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-13 17:37:37
Temat: Re: Makaron Rurki!!!Takie znalazlam:
puszka tuńczyka w sosie wlasnym
śmietana "szefa kuchni" 22%
pieprz
ząbek czosnku
oliwa
parmezan
makaron rurki penne
Przelicznik wag
Przygotowanie:
Ugotować makaron. W między czasie na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić
wciśnięty ząbek czosnku oraz odsączonego tuńczyka. Po chwili dodać śmietanę
i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, do momentu rozdrobnienia
tuńczyka. Gdy makaron już jest prawie gotowy należy doprawić sos czosnkiem.
Następnie należy odcedzić makaron i wrzucić na patelnię do sosu. Na koniec
posypać parmezanem. Smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |