Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makaron Rurki!!!
Date: Mon, 11 Mar 2002 19:09:08 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 105
Message-ID: <a6irrg$1gq$1@news.tpi.pl>
References: <a6ird8$cv5$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1015870128 1562 217.97.24.161 (11 Mar 2002 18:08:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Mar 2002 18:08:48 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Makaron Rurki!!!
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99761
Ukryj nagłówki
Użytkownik KurCzaCzeK <g...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a6ird8$cv5$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Z czym mozna zjesc taki makaron(grube rurki) Cos szybkiego i bardzo
> pozywnego , bo nie mam narazie zadnego pomyslu
>
>
mmmm, może to penne? Grube rurki są pycha można je jeśc ze wszytskimi
możliwymi sosami do spagetti, z klopsikami, z mięskiem mielonym, z sosikiem
z grzybami, z twarogiem, z tuńczykiem, z zupą pomidorową, ratunku, tysiące
zastosowań jest!!
Masz tu kilka:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=146
makaron z klosikami:
40 dag mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego albo drobiowego)
jajko
3 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów bez skórki
250 ml zagęszczonego soku pomidorowego (albo druga puszka pomidorów)
cebula
parmezan albo ostry żółty ser
30-40 dag makaronu (penne, świderki, jakiś duży)
sól, pieprz, ostra papryka Mielone mięsko zmieszać z jajkiem, bułką tartą,
solą, pieprzem i papryką, a także jakąś mieszanką włoskich ziół
(niekoniecznie). Na oleju podsmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kostkę i
dodać ją do mięska. Z masy formować niewielkie kuleczki. Usmażyć je na
patelni, potem dorzucić puszkę rozdrobnionych pomidorów i zagęszczony sok.
Poddusić na małym ogniu z 10 minut, soląc, pieprząc i doprawiając papryką do
smaku.
W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go szybko chłodną
wodą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć na niego klopsiki z sosem. Posypać
startym parmezanem i pałaszować.
Bardzo dobre i łatwe.
Trzeba pamiętać, żeby pomidory z puszki użyć razem z sosem. A do mięska, z
którego formujemy klopsiki można domieszać dwie łyżki parmezanu albo
zmiażdżony ząbek czosnku, albo to i to.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=78
makaron z sosem
40-50 dag mielonej wieprzowiny
puszka pomidorów bez skórki
pół świeżej papryki
marchewka
cebula
olej
1/2-3/4 szklanki rosołu z kostki
sól, pieprz
bazylia, oregano, szczypta tymianku
parmezan Mięsko podsmażyc na oleju na mocno rozgrzanej patelni razem z solą
i pieprzem. Wyjąć do miseczki i podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dorzucić do
niej pomidory z puszki łącznie z sosem, startą na grubych oczkach marchewkę
i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać podsmażone mięsko i dusić wszystko razem
jakieś 15 minut, podlewając rosołkiem, żeby miało taka gestość, na jaką mamy
ochotę.
Teraz wystarczy doprawić sosik solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami i
zalać nim makaron. Najlepiej jakiś włoski do spaghetti.
A porcje na talerzach posypać starkowanym drobniutko parmezanem.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=28
makaron z tuńczykiem
paczka makaronu rurki (najlepiej włoskiego)
puszka tuńczyka w sosie własnym
słoiczek kaparów
puszka pomidorów pelati
sól, pieprz
olej Pokrojoną w kostkę cebulkę przysmażyc na oleju, dodać pelati, tuńczyka
i kapary. Pelati wlać razem z sosem, który po kilku minutach odparuje.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, ale nie na zupełnie miękko. Nie jest to
tez al dente, ale coś pośrodku. Wymieszać go z przyprawionym sosem i
podawać.
Smacznego :-))
makaron z tuyńczykiem 2
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=149
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
kartonik 500 gram zagęszczonego soku pomidorowego
spora cebula
papryka w dowolnym kolorze
30 dag makaronu, np. duże świderki
sól, pieprz, kostka warzywna
tymianek, koperek
olej Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju na złoto, wlać sok
pomidorowy, wrzucić osączonego z wody tuńczyka i pokrojoną w kostkę paprykę,
sporo posoilić, popieprzyć, dodać malutką szczyptę tymianku i łyżeczkę
pokrojonego świeżego koperku albo pół łyżeczki suszonego. Przykryć i dusić
10-15 minut aż papryka zmięknie.
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju
(żeby się nie sklejał) i kostki warzywnej. Prawie miękki makaron przelać na
sicie lekko ciepłą wodą i podawać polany sosem.
Danie bardzo smaczne i praktyczne, bo przygotowanie zajmuje nie więcej czasu
niż ugotowanie makaronu.
smacznego
wkn
www.gotowanie.wkl.pl
|