« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-10-06 16:13:45
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
"manama" <m...@o...wytnij.pl> wrote in message
news:gcd94a$dks$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
>
> Użytkownik napisał >
> > Spróbuj rozwałkowac na folii spożywczej(taki przeźroczysty plastik na
> > rolce) . Kładziesz wałek z ciasta między dwie warstwy tej folii i do
> > dzieła!
> > powodzenia
> >
> > pol_cia
>
> Witam,
> ja to robie podobnie w Germanii, ale miedzy dwoma arkuszami papieru do
> pieczenia.
> Wtedy jeden arkusz zostaje z ciastem i klade na blache a drugi, gorny
> odlepiam.
> W Polsce natomiast wyprobowalam miedzy dwoma, a nawet czterema ( dwa na
dole
> dwa na gorze) papierami sniadaniowymi, gladkim od strony ciasta. Potem
> zdejmuje wierzchni papier, znaczy sie odlepiam, ciasto klade na blache a
> potem powoli odlepiam ten na gorze pozostaly papier.
> Robie to tylko dlatego, ze chce miec cieniutka warstwe ciasta, a jak mi
> zostaja wolne miejsca to zalepiam ciastem wystajacym z brzegow.
> Pozdrawiam,
> M.
W Polszcze u nas jest wsio czto nużno... I bumaga do pieczenia i folie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-10-06 19:28:27
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastemUżytkownik "Ewa" <k...@b...pl> napisał w wiadomości
news:gcceqg$4v0$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> weź se odrazum na blaszce wałkuj ./.............
a potem blachę odegnij spowrotem - z dwojga trudnych rzeczy jedno może się
uda ;p
ok żarty żartami - wygląda, że fajny ten patent z papierem / folią
ostatecznie kruche ciasto nie powinno być sprężyste (jak nabierze
temperatury to mąka nasiąknie tłuszczem i po kruchości)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-10-06 20:06:16
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastemmanama wrote:
> Witam,
> ja to robie podobnie w Germanii, ale miedzy dwoma arkuszami papieru do
> pieczenia.
> Wtedy jeden arkusz zostaje z ciastem i klade na blache a drugi, gorny
> odlepiam.
> W Polsce natomiast wyprobowalam miedzy dwoma, a nawet czterema ( dwa na
> dole dwa na gorze) papierami sniadaniowymi, gladkim od strony ciasta.
> Potem zdejmuje wierzchni papier, znaczy sie odlepiam, ciasto klade na
> blache a potem powoli odlepiam ten na gorze pozostaly papier.
> Robie to tylko dlatego, ze chce miec cieniutka warstwe ciasta, a jak mi
> zostaja wolne miejsca to zalepiam ciastem wystajacym z brzegow.
> Pozdrawiam,
> M.
>
>
Ja walkuje ciasto miedzy dwoma warstwami pergaminu do pieczenia, potem
wkladam do zamrazalnika, i po paru minutach moge papier z ciasta odkleic
bez problemu.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-10-06 20:14:04
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastemAlek wrote:
> Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
> A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
> bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
> rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
> Macie jekieś patenty?
>
Ja nie walkuje kruchego ciasta wogole. Robie tak:
Kruche ciasto na tarty owocowe
140 g masla
160 g maki
140 g cukru
3 ugotowane zoltka
Przetrzec zoltka przez sito albo rozkruszyc widelcem. W misce umiescic
wszystkie skladniki i zarabiac palcami, az sie utworzy bardzo gruba
kruszonka. Te kroszonke sciskam w kule i w tej samej misce wstawiam do
zamrazalnika na 10 minut. Nastepnie rozkruszam te kule i wysypuje nia
dno blachy. Uciskam palcami na plasko, az dno jest wylepione bez dziur.
Pieke w temperaturze 160°C/320°F. Jesli robie szybkie ciasto z owocami,
daje polowe tej kruszonki na dno, wylepiam blache, na to owoce, i reszte
kruszonki rozsypuje po wierzchu.
Do tart nie-owocowych uzywam:
14 dkg masla
200 g maki
3 ugotowane zoltka
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-10-06 21:10:01
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastemMagdalena Bassett wrote:
> manama wrote:
>
>> Witam,
>> ja to robie podobnie w Germanii, ale miedzy dwoma arkuszami papieru do
>> pieczenia.
>> Wtedy jeden arkusz zostaje z ciastem i klade na blache a drugi, gorny
>> odlepiam.
>> W Polsce natomiast wyprobowalam miedzy dwoma, a nawet czterema ( dwa
>> na dole dwa na gorze) papierami sniadaniowymi, gladkim od strony
>> ciasta. Potem zdejmuje wierzchni papier, znaczy sie odlepiam, ciasto
>> klade na blache a potem powoli odlepiam ten na gorze pozostaly papier.
>> Robie to tylko dlatego, ze chce miec cieniutka warstwe ciasta, a jak
>> mi zostaja wolne miejsca to zalepiam ciastem wystajacym z brzegow.
>> Pozdrawiam,
>> M.
>>
>>
>
> Ja walkuje ciasto miedzy dwoma warstwami pergaminu do pieczenia, potem
> wkladam do zamrazalnika, i po paru minutach moge papier z ciasta odkleic
> bez problemu.
>
> MB
Dodam, ze to ciasto, ktore ja walkuje miedzy pergaminem, to nie
klasyczne, kruche ciasto, tylko ciasto na amerykanskie paje, ktorym
wyklada sie naczynie do pieczenia, a druga warstwa przykrywa sie owoce.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-10-19 10:11:30
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem> Kruche ciasto na tarty owocowe
>
> 140 g masla
> 160 g maki
> 140 g cukru
> 3 ugotowane zoltka
>
> Przetrzec zoltka przez sito albo rozkruszyc widelcem. W misce umiescic
> wszystkie skladniki i zarabiac palcami, az sie utworzy bardzo gruba
> kruszonka. Te kroszonke sciskam w kule i w tej samej misce wstawiam do
> zamrazalnika na 10 minut. Nastepnie rozkruszam te kule i wysypuje nia dno
> blachy. Uciskam palcami na plasko, az dno jest wylepione bez dziur. Pieke
> w temperaturze 160°C/320°F. Jesli robie szybkie ciasto z owocami, daje
> polowe tej kruszonki na dno, wylepiam blache, na to owoce, i reszte
> kruszonki rozsypuje po wierzchu.
A może zdradzisz tajemnicę co zrobić aby pod owocami ciasto nie było surowe
?
Zrobiłem wg Twojego przepisu ciasto kruche do tarty z jabłkami zalanymi masą
jajczano
śmietanową. Ciasto było kruche i smaczne ale tylko na wywiniętych brzegach.
Natomiast spód był surowy. Ustawiłem termoobieg na 180 stopni przez 30 min.
Drugim błędem było chyba zastosowanie formy szklanej. Mimo wysmarowania
tłuszczem
ciasto strasznie się do niej przykleiło. Chyba lepsza będzie zwykła forma
blaszana.
A może ciasto trzeba wstępnie podpiec i dopiero potem dać jabłka i zalać
masą ?
Ale to wydłuża czas wykonania a chciało by się szybko i smacznie :)
pozdrawiam
leku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-10-19 12:59:45
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastemleku pisze:
> A może ciasto trzeba wstępnie podpiec i dopiero potem dać jabłka i zalać
> masą ?
Tak mi się wydaje - podpiec ciasto albo jabłka podsmażyć, bo jabłka są
bardzo soczyste i nie ma rady. Pewnie z innymi owocami nie byłoby
takiego problemu. Podpiekanie ciasta to tylko 5 minut, nie wydłuża
pieczenia jakoś tragicznie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |