Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Merlot czy Kadarka
Newsgroups: pl.sci.psychologia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1...@t...karma>
<1letwvdppcbdy$.6unbq6macc7z$.dlg@40tude.net>
<isv5et$vks$1@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<it1mhu$ejf$1@node2.news.atman.pl>
<60aogq9cqy8h$.1fbs3btfe2nub$.dlg@40tude.net>
<it2laf$cl3$1@node2.news.atman.pl>
Date: Sun, 12 Jun 2011 17:27:41 +0200
Message-ID: <nf4rcrntz4h1.10kle9ay5l5s9$.dlg@40tude.net>
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.129.134
X-Trace: 1307892462 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2497 79.191.129.134:49468
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:600794
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 12 Jun 2011 17:17:35 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:60aogq9cqy8h$.1fbs3btfe2nub$.dlg@40tude
.net...
>
> Dnia Sun, 12 Jun 2011 08:32:16 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> Może się mylę, ale w Polsce w miarę dobre, francuskie wino to powyżej 150
>> zł, podczas gdy tej samej jakości chilijskie- 50 zł. No cóż- "etykietka"
>> kosztuje:-)
>
> W sumie to i tak one wszystkie siarkowane.. . Wyczuwam to na odległość,
> tylko zbliżę nos. To swoiste kalectwo mojego nosa każe mi pić najchętniej
> wina robione przez MŚK - kilkudziesięcioletnia praktyka oparta na
> doświadczeniach ojca i dziadka daje klasę...
> ====================================================
=====================================
> Kadzie, w których dojrzewa wino- myje się roztworem SO2- działa
> antygrzybicznie. Niczego lepszego dotąd nie wynaleziono.
> Te za kilka tysięcy robi się inną technologią- można np wyprodukować dla
> nich kadzie- i tak są drogie, będą też stać kilka lat.
To nie o to chodzi. Aby (nawet najdroższe) wino zachowało trwałość, MUSI
być siarkowane, prócz tego dodaje się tam kilkadziesiąt (do kilkuset)
innych składników. Nie ma przeproś. Tu tylko o jednym:
http://tiny.pl/hfjqg
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|