« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-25 14:47:33
Temat: Mętniejąca fryturaWitam !
Niedawno nabyłem frytkownicę, jako tłuszczu używam frytury płynnej. Po ok 2
tygodniach używania frytura zaczęła mętnieć(na biało) po wystygnięciu. Co
parę dni zlewałem fryturę i przecedzałem przez papierowe ręczniki kuchenne a
samo urządzenie było dokładnie myte i osuszone.
Jaki tłuszcz doradzicie mi na przyszłość.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-25 15:28:05
Temat: Re: Mętniejąca fryturarybak wrote:
>Witam !
>Niedawno nabyłem frytkownicę, jako tłuszczu używam frytury płynnej. Po ok 2
>tygodniach używania frytura zaczęła mętnieć(na biało) po wystygnięciu. Co
>parę dni zlewałem fryturę i przecedzałem przez papierowe ręczniki kuchenne a
>samo urządzenie było dokładnie myte i osuszone.
>Jaki tłuszcz doradzicie mi na przyszłość.
>
>
>
>
>
Hej, a nie myslales, zeby te fryture czasem wymienic ??? Toz ona ze
starosci pewnie zmetniala, dziwne, ze dopiero po dwoch tygodniach !
Takimi rzeczami to nas w fastfudach truja, w domu wartoby sie troche
zdrowiej odzywiac :/
Kot
--
Włochy i Paryż - przewodniki turystyczne do wyboru. Tylko z lipcowym numerem
miesięcznika Auto+.
http://www.a-plus.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-25 19:47:31
Temat: Re: Mętniejąca frytura
Le lundi 25 juillet 2005 ŕ 17:28:05, dans <4...@g...pl> vous écriviez
:
>>Niedawno nabyłem frytkownicę, jako tłuszczu używam frytury płynnej. Po ok 2
>>tygodniach używania frytura zaczęła mętnieć(na biało) po wystygnięciu. Co
>>parę dni zlewałem fryturę i przecedzałem przez papierowe ręczniki kuchenne a
>>samo urządzenie było dokładnie myte i osuszone.
>>Jaki tłuszcz doradzicie mi na przyszłość.
>>
> Hej, a nie myslales, zeby te fryture czasem wymienic ??? Toz ona ze
> starosci pewnie zmetniala, dziwne, ze dopiero po dwoch tygodniach !
> Takimi rzeczami to nas w fastfudach truja, w domu wartoby sie troche
> zdrowiej odzywiac :/
Dalaczam sie do Madrego Kota, dodajac od siebie ze fryture sie zmienia
co 4-5 uzytkowan. Najwyrazniej pomyliles fryture z frytkownica, tej
ostaniej nie musisz zmieniac...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-25 19:54:44
Temat: Re: Mętniejąca fryturarybak napisał(a):
> Witam !
> Niedawno nabyłem frytkownicę, jako tłuszczu używam frytury płynnej. Po ok 2
> tygodniach używania frytura zaczęła mętnieć(na biało) po wystygnięciu. Co
> parę dni zlewałem fryturę i przecedzałem przez papierowe ręczniki kuchenne a
> samo urządzenie było dokładnie myte i osuszone.
> Jaki tłuszcz doradzicie mi na przyszłość.
>
>
spoko pewnie to metne to przez sklepowe frytki nasioknięte juz jakimś
tłuszczem i dlatego, kup ziemniaki zrób sam frytki i nie bedzie metny olej
--
foresst
GG# 4542564
f...@o...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-25 21:03:29
Temat: Re: Mętniejąca fryturaforesst napisał(a):
> rybak napisał(a):
>
>> Witam !
>> Niedawno nabyłem frytkownicę, jako tłuszczu używam frytury płynnej. Po
>> ok 2 tygodniach używania frytura zaczęła mętnieć(na biało) po
>> wystygnięciu. Co parę dni zlewałem fryturę i przecedzałem przez
>> papierowe ręczniki kuchenne a samo urządzenie było dokładnie myte i
>> osuszone.
>> Jaki tłuszcz doradzicie mi na przyszłość.
>>
> spoko pewnie to metne to przez sklepowe frytki nasioknięte juz jakimś
> tłuszczem i dlatego, kup ziemniaki zrób sam frytki i nie bedzie metny olej
A te frytki to zjeść czy wyrzucić?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-26 06:43:18
Temat: Re: Mętniejąca frytura
Użytkownik "rybak" <r...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dc2u21$crm$1@news.onet.pl...
> Witam !
> Niedawno nabyłem frytkownicę, jako tłuszczu używam frytury płynnej. Po ok
> 2 tygodniach używania frytura zaczęła mętnieć(na biało) po wystygnięciu.
> Co parę dni zlewałem fryturę i przecedzałem przez papierowe ręczniki
> kuchenne a samo urządzenie było dokładnie myte i osuszone.
> Jaki tłuszcz doradzicie mi na przyszłość.
Nic nie musisz przecedzać :)))
Biały kolor zastygniętej frytury to jej normalny wygląd.
pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-26 19:18:45
Temat: Re: Mętniejąca fryturaRobert napisał(a):
> Użytkownik "rybak" <r...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dc2u21$crm$1@news.onet.pl...
>
>>Witam !
>>Niedawno nabyłem frytkownicę, jako tłuszczu używam frytury płynnej. Po ok
>>2 tygodniach używania frytura zaczęła mętnieć(na biało) po wystygnięciu.
>>Co parę dni zlewałem fryturę i przecedzałem przez papierowe ręczniki
>>kuchenne a samo urządzenie było dokładnie myte i osuszone.
>>Jaki tłuszcz doradzicie mi na przyszłość.
>
>
> Nic nie musisz przecedzać :)))
> Biały kolor zastygniętej frytury to jej normalny wygląd.
Nie wiem, moze jestem porąbany ale nigdy nie używam tłuszczu do drugiego
smażenia [poza tym, które odbywa się tego samego dnia w odstepie 2-3
godzin a i to nie zawsze] a tym bardziej nie zostawiam go na parę dni.
Czy wy ludziska nie zdajecie sobie sprawy z tego iż to zadna oszczędność?
Kiedyś wasz organizm odpłaci wam za takie traktowanie.
:-(
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |