Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE

Grupy

Szukaj w grupach

 

KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-07-23 18:06:06

Temat: KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE
Od: "zajacslv" <s...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Składniki:
2 1/2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżka masła
sól
3 łyżki konfitur z wiśni
4 dag masła do polania
2 łyżki bułki tartej
------------------------------
Jak przygotować:
Drożdże rozprowadzić z cukrem i małą
ilością ciepłego mleka i pozostawić do wy-
rośnięcia. Mąkę przesiać do miski, po-
solić, masło rozpuścić, wlać do mąki wraz
z pozostałym mlekiem i podrośniętymi
drożdżami, wbić jajko, wyrabiać ciasto
przez 10 min. Następnie odstawić ciasto
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.
30 min.). Po wyrośnięciu przerzucić na
stolnicę, posypać mąką, wyrobić wałek
i podzielić go na dwie części, po czym
rozwałkować na 1 cm grubości, wyci-
nać szklanką krążki, nadziewać wiśniami
i przykrywać drugim krążkiem ciasta,
umocnić brzegi. Układać na czystej ście-
reczce w ciepłym miejscu do podrośnię-
cia (ok. 20 min.). W tym czasie wstawić
wodę (1 l.) w 2 litrowym garnku, na
który zakładamy gazę, przywiązując ją
do garnka. Dopasowujemy drugi garnek
o tej samej średnicy, którym będziemy
przykrywać kluski. Gdy woda zaczyna
wrzeć, układamy na gazie po 5 klusek.
Gotujemy pod szczelnym przykryciem
7 min.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mętniejąca frytura
Sól morska czy do wszystkiego?
Czy Wasze chlebki rosną tak jak sklepowe?
Sopot - spotkanie 26 lipca?
kuchnia na wakacjach

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »