Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!news-new.task.gda.
pl!aotearoa.belnet.be!news.belnet.be!news.linkpendium.com!news.linkpendium.com!
news.glorb.com!postnews.google.com!g47g2000cwa.googlegroups.com!not-for-mail
From: "zajacslv" <s...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE
Date: 23 Jul 2005 11:06:06 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 39
Message-ID: <1...@g...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.22.6.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1122141975 26338 127.0.0.1 (23 Jul 2005 18:06:15 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Jul 2005 18:06:15 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/0.2
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: g47g2000cwa.googlegroups.com; posting-host=83.22.6.62;
posting-account=94RI6g0AAABIG5SXmp4tCfGiHtJT1je0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244275
Ukryj nagłówki
Składniki:
2 1/2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżka masła
sól
3 łyżki konfitur z wiśni
4 dag masła do polania
2 łyżki bułki tartej
------------------------------
Jak przygotować:
Drożdże rozprowadzić z cukrem i małą
ilością ciepłego mleka i pozostawić do wy-
rośnięcia. Mąkę przesiać do miski, po-
solić, masło rozpuścić, wlać do mąki wraz
z pozostałym mlekiem i podrośniętymi
drożdżami, wbić jajko, wyrabiać ciasto
przez 10 min. Następnie odstawić ciasto
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.
30 min.). Po wyrośnięciu przerzucić na
stolnicę, posypać mąką, wyrobić wałek
i podzielić go na dwie części, po czym
rozwałkować na 1 cm grubości, wyci-
nać szklanką krążki, nadziewać wiśniami
i przykrywać drugim krążkiem ciasta,
umocnić brzegi. Układać na czystej ście-
reczce w ciepłym miejscu do podrośnię-
cia (ok. 20 min.). W tym czasie wstawić
wodę (1 l.) w 2 litrowym garnku, na
który zakładamy gazę, przywiązując ją
do garnka. Dopasowujemy drugi garnek
o tej samej średnicy, którym będziemy
przykrywać kluski. Gdy woda zaczyna
wrzeć, układamy na gazie po 5 klusek.
Gotujemy pod szczelnym przykryciem
7 min.
|