Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mieso mielone

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mieso mielone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 59


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-10-14 15:24:41

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora


> No to klops.

A ten klops to potem jak sie wlasciwie piecze? W blaszce takiej podluznej
jak do pasztetu, czy jakos w brytfannie?

Czesciej pisze sie o brytfance i trzeba polewac sosem podczas pieczenia, ale
czy sie jakos nie rozwali maly klops w duzej brytfance? Zreszta ja mam 1,2
kg miesa, to mi cala brytfanke wypelni i zadnego sosu nie bedzie. To jak
polewac?

Moze piec w blaszce?

Pomocy!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-10-14 15:34:59

Temat: Re: Mieso mielone
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz wrote:

>>No to klops.
>
>
> A ten klops to potem jak sie wlasciwie piecze? W blaszce takiej podluznej
> jak do pasztetu, czy jakos w brytfannie?
>
> Czesciej pisze sie o brytfance i trzeba polewac sosem podczas pieczenia, ale
> czy sie jakos nie rozwali maly klops w duzej brytfance? Zreszta ja mam 1,2
> kg miesa, to mi cala brytfanke wypelni i zadnego sosu nie bedzie. To jak
> polewac?
>
> Moze piec w blaszce?
>
> Pomocy!
>
>


Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy
smietanki, posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone
warzywo, np. szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac
wierzch. Mozna w srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak
sie ma, mozna polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu. Piec w
umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
i poczekac 10-15 minut przed krojeniem. Z sosu, ktory sie wytworzy w
blasze mozna zrobic sos zageszczopny zasmazka.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-10-14 15:50:52

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
> chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy smietanki,
> posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone warzywo, np.
> szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac wierzch. Mozna w
> srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak sie ma, mozna
> polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu.

To jest fajne - te dodatki. Podoba mi sie. W sumie kazdy klops moze byc
zawsze inny.
Juz mase miesna uzyskalem. Zmieszalem co trzeba. Teraz, po Twoim poscie
dodam salaty lodowej, bo akurat troche mam. Lubie tez do mieska kardamonu
nieco dodac. Bardzo mi smakuje. Dodalem.




> Piec w umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
> kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
> (...)

Jak moznaby to zalatwic jesli sie akurat nie ma termometra kuchennego?




> Z sosu, ktory sie wytworzy w blasze mozna zrobic sos zageszczopny
> zasmazka.

Chcialbym wykorzystac ten pomysl, tylko nie rozumiem gdzie ten sos sie
zbierze? W tej keksowce? Jak rozumiem "keksowka" to taka blacha do pieczenia
keksow. Podluzna. Waska. No to gdzie sie ten sos zbierze? Pod klopsem?
Wyplynie z blaszki i z tej duzej tacy go trzeba zebrac?

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2008-10-14 15:56:22

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2dia$e48$1@news.onet.pl...
>
> > No to klops.
>
> A ten klops to potem jak sie wlasciwie piecze? W blaszce takiej podluznej
> jak do pasztetu, czy jakos w brytfannie?
>
> Czesciej pisze sie o brytfance i trzeba polewac sosem podczas pieczenia,
ale
> czy sie jakos nie rozwali maly klops w duzej brytfance? Zreszta ja mam 1,2
> kg miesa, to mi cala brytfanke wypelni i zadnego sosu nie bedzie. To jak
> polewac?
>
> Moze piec w blaszce?
>
> Pomocy!

Możesz w folii alu. A nawet foliowym rękawie, także w formie silikonowej..
Tradycyjnie w keksówce.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2008-10-14 15:57:22

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2c9l$ac8$1@news.onet.pl...

Barszcz czerwony i uszka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2008-10-14 15:57:50

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2c9l$ac8$1@news.onet.pl...

Pierogi z mięsem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2008-10-14 16:16:19

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gd2d0b$cgs$1@news.onet.pl...
>> Oczywiście! Świetny do chleba, z musztardą. :)
>
> Ooo! Wlasnie! musze nabyc musztarde! Dziekuje za przypomnienie.
>
>
> Czy moze sa jakies sposoby na zrobienie musztardy domowym sposobem?

Aż tak daleko do najbliższego sklepu? ;-)

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2008-10-14 16:19:27

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gd2f3d$ijh$1@news.onet.pl...
>> Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
>> chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy smietanki,
>> posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone warzywo, np.
>> szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac wierzch. Mozna w
>> srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak sie ma, mozna
>> polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu.
>
> To jest fajne - te dodatki. Podoba mi sie. W sumie kazdy klops moze byc
> zawsze inny.
> Juz mase miesna uzyskalem. Zmieszalem co trzeba. Teraz, po Twoim poscie
> dodam salaty lodowej, bo akurat troche mam. Lubie tez do mieska kardamonu
> nieco dodac. Bardzo mi smakuje. Dodalem.
>
>
>
>
>> Piec w umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
>> kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
>> (...)
>
> Jak moznaby to zalatwic jesli sie akurat nie ma termometra kuchennego?
>
>
>
>
>> Z sosu, ktory sie wytworzy w blasze mozna zrobic sos zageszczopny
>> zasmazka.
>
> Chcialbym wykorzystac ten pomysl, tylko nie rozumiem gdzie ten sos sie
> zbierze? W tej keksowce? Jak rozumiem "keksowka" to taka blacha do
> pieczenia keksow. Podluzna. Waska. No to gdzie sie ten sos zbierze? Pod
> klopsem? Wyplynie z blaszki i z tej duzej tacy go trzeba zebrac?
>
> Mariusz

Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2008-10-14 16:23:52

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
> pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

Znam oczywiscie, ale nie zawsze dodaje. Bezwzglednie do pasztetu i dosc
czesto do fasolki po bretonsku.
Mimo Twojej rady nie dodam. Zbyt by mi smakowalo pasztetem, a przeciez to
bedzie KLOPS :)

Czesc
Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2008-10-14 17:05:18

Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2h1a$off$1@news.onet.pl...
> > Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
> > pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.
> >
> > Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>
> Znam oczywiscie, ale nie zawsze dodaje. Bezwzglednie do pasztetu i dosc
> czesto do fasolki po bretonsku.
> Mimo Twojej rady nie dodam. Zbyt by mi smakowalo pasztetem, a przeciez to
> bedzie KLOPS :)
>
> Czesc
> Mariusz

Klops możesz mieć po bobrowaniu malakserem lub mieszaniu mielonki
canadyjskim elektronapawatorem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[gdzie] w warszawie tabasco w ilosciach przemyslowych
Robaczywe maślaki
Jaka mikrofalowke wybrac?
dobry przepisa
Mikrofale Panasonic Inverter

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »