| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-10-14 15:24:41
Temat: Re: Mieso mielone
> No to klops.
A ten klops to potem jak sie wlasciwie piecze? W blaszce takiej podluznej
jak do pasztetu, czy jakos w brytfannie?
Czesciej pisze sie o brytfance i trzeba polewac sosem podczas pieczenia, ale
czy sie jakos nie rozwali maly klops w duzej brytfance? Zreszta ja mam 1,2
kg miesa, to mi cala brytfanke wypelni i zadnego sosu nie bedzie. To jak
polewac?
Moze piec w blaszce?
Pomocy!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-10-14 15:34:59
Temat: Re: Mieso mieloneMariusz wrote:
>>No to klops.
>
>
> A ten klops to potem jak sie wlasciwie piecze? W blaszce takiej podluznej
> jak do pasztetu, czy jakos w brytfannie?
>
> Czesciej pisze sie o brytfance i trzeba polewac sosem podczas pieczenia, ale
> czy sie jakos nie rozwali maly klops w duzej brytfance? Zreszta ja mam 1,2
> kg miesa, to mi cala brytfanke wypelni i zadnego sosu nie bedzie. To jak
> polewac?
>
> Moze piec w blaszce?
>
> Pomocy!
>
>
Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy
smietanki, posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone
warzywo, np. szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac
wierzch. Mozna w srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak
sie ma, mozna polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu. Piec w
umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
i poczekac 10-15 minut przed krojeniem. Z sosu, ktory sie wytworzy w
blasze mozna zrobic sos zageszczopny zasmazka.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-10-14 15:50:52
Temat: Re: Mieso mielone> Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
> chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy smietanki,
> posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone warzywo, np.
> szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac wierzch. Mozna w
> srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak sie ma, mozna
> polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu.
To jest fajne - te dodatki. Podoba mi sie. W sumie kazdy klops moze byc
zawsze inny.
Juz mase miesna uzyskalem. Zmieszalem co trzeba. Teraz, po Twoim poscie
dodam salaty lodowej, bo akurat troche mam. Lubie tez do mieska kardamonu
nieco dodac. Bardzo mi smakuje. Dodalem.
> Piec w umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
> kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
> (...)
Jak moznaby to zalatwic jesli sie akurat nie ma termometra kuchennego?
> Z sosu, ktory sie wytworzy w blasze mozna zrobic sos zageszczopny
> zasmazka.
Chcialbym wykorzystac ten pomysl, tylko nie rozumiem gdzie ten sos sie
zbierze? W tej keksowce? Jak rozumiem "keksowka" to taka blacha do pieczenia
keksow. Podluzna. Waska. No to gdzie sie ten sos zbierze? Pod klopsem?
Wyplynie z blaszki i z tej duzej tacy go trzeba zebrac?
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-10-14 15:56:22
Temat: Re: Mieso mielone
"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2dia$e48$1@news.onet.pl...
>
> > No to klops.
>
> A ten klops to potem jak sie wlasciwie piecze? W blaszce takiej podluznej
> jak do pasztetu, czy jakos w brytfannie?
>
> Czesciej pisze sie o brytfance i trzeba polewac sosem podczas pieczenia,
ale
> czy sie jakos nie rozwali maly klops w duzej brytfance? Zreszta ja mam 1,2
> kg miesa, to mi cala brytfanke wypelni i zadnego sosu nie bedzie. To jak
> polewac?
>
> Moze piec w blaszce?
>
> Pomocy!
Możesz w folii alu. A nawet foliowym rękawie, także w formie silikonowej..
Tradycyjnie w keksówce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-10-14 15:57:22
Temat: Re: Mieso mielone"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2c9l$ac8$1@news.onet.pl...
Barszcz czerwony i uszka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-10-14 15:57:50
Temat: Re: Mieso mielone"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2c9l$ac8$1@news.onet.pl...
Pierogi z mięsem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-10-14 16:16:19
Temat: Re: Mieso mieloneUżytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gd2d0b$cgs$1@news.onet.pl...
>> Oczywiście! Świetny do chleba, z musztardą. :)
>
> Ooo! Wlasnie! musze nabyc musztarde! Dziekuje za przypomnienie.
>
>
> Czy moze sa jakies sposoby na zrobienie musztardy domowym sposobem?
Aż tak daleko do najbliższego sklepu? ;-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-10-14 16:19:27
Temat: Re: Mieso mielone
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gd2f3d$ijh$1@news.onet.pl...
>> Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
>> chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy smietanki,
>> posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone warzywo, np.
>> szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac wierzch. Mozna w
>> srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak sie ma, mozna
>> polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu.
>
> To jest fajne - te dodatki. Podoba mi sie. W sumie kazdy klops moze byc
> zawsze inny.
> Juz mase miesna uzyskalem. Zmieszalem co trzeba. Teraz, po Twoim poscie
> dodam salaty lodowej, bo akurat troche mam. Lubie tez do mieska kardamonu
> nieco dodac. Bardzo mi smakuje. Dodalem.
>
>
>
>
>> Piec w umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
>> kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
>> (...)
>
> Jak moznaby to zalatwic jesli sie akurat nie ma termometra kuchennego?
>
>
>
>
>> Z sosu, ktory sie wytworzy w blasze mozna zrobic sos zageszczopny
>> zasmazka.
>
> Chcialbym wykorzystac ten pomysl, tylko nie rozumiem gdzie ten sos sie
> zbierze? W tej keksowce? Jak rozumiem "keksowka" to taka blacha do
> pieczenia keksow. Podluzna. Waska. No to gdzie sie ten sos zbierze? Pod
> klopsem? Wyplynie z blaszki i z tej duzej tacy go trzeba zebrac?
>
> Mariusz
Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-10-14 16:23:52
Temat: Re: Mieso mielone> Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
> pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Znam oczywiscie, ale nie zawsze dodaje. Bezwzglednie do pasztetu i dosc
czesto do fasolki po bretonsku.
Mimo Twojej rady nie dodam. Zbyt by mi smakowalo pasztetem, a przeciez to
bedzie KLOPS :)
Czesc
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-10-14 17:05:18
Temat: Re: Mieso mielone"Mariusz" <m...@v...pl> wrote in message news:gd2h1a$off$1@news.onet.pl...
> > Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
> > pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.
> >
> > Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>
> Znam oczywiscie, ale nie zawsze dodaje. Bezwzglednie do pasztetu i dosc
> czesto do fasolki po bretonsku.
> Mimo Twojej rady nie dodam. Zbyt by mi smakowalo pasztetem, a przeciez to
> bedzie KLOPS :)
>
> Czesc
> Mariusz
Klops możesz mieć po bobrowaniu malakserem lub mieszaniu mielonki
canadyjskim elektronapawatorem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |