Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mieso mielone
Date: Tue, 14 Oct 2008 18:19:27 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 43
Message-ID: <gd2gqg$nrc$1@news.onet.pl>
References: <gd26me$np7$1@news.onet.pl> <gd2891$t7p$1@news.onet.pl>
<gd2dia$e48$1@news.onet.pl>
<z...@p...townsendcommunicationinc>
<gd2f3d$ijh$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089078056134.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1224001168 24428 89.78.56.134 (14 Oct 2008 16:19:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Oct 2008 16:19:28 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: ebKKwOnb74Gt99Pbxehcg3F0KDdeZG9KXuCCLuDXuXw=
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316222
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gd2f3d$ijh$1@news.onet.pl...
>> Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
>> chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy smietanki,
>> posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone warzywo, np.
>> szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac wierzch. Mozna w
>> srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak sie ma, mozna
>> polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu.
>
> To jest fajne - te dodatki. Podoba mi sie. W sumie kazdy klops moze byc
> zawsze inny.
> Juz mase miesna uzyskalem. Zmieszalem co trzeba. Teraz, po Twoim poscie
> dodam salaty lodowej, bo akurat troche mam. Lubie tez do mieska kardamonu
> nieco dodac. Bardzo mi smakuje. Dodalem.
>
>
>
>
>> Piec w umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
>> kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
>> (...)
>
> Jak moznaby to zalatwic jesli sie akurat nie ma termometra kuchennego?
>
>
>
>
>> Z sosu, ktory sie wytworzy w blasze mozna zrobic sos zageszczopny
>> zasmazka.
>
> Chcialbym wykorzystac ten pomysl, tylko nie rozumiem gdzie ten sos sie
> zbierze? W tej keksowce? Jak rozumiem "keksowka" to taka blacha do
> pieczenia keksow. Podluzna. Waska. No to gdzie sie ten sos zbierze? Pod
> klopsem? Wyplynie z blaszki i z tej duzej tacy go trzeba zebrac?
>
> Mariusz
Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|