Data: 2008-10-15 07:22:07
Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <gd42kc$l3b$1@news.onet.pl>, "Mariusz" <m...@v...pl> wrote:
> Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-13C3D5.07100115102008@news.onet.pl...
> > In article <gd33di$m49$1@news.onet.pl>, "morghul" <t...@o...pl> wrote:
> >
> >> A ja jeszcze mam smakowity patent na mieso mielone i
> >> ziemniaki. Robisz ciasto jak na kopytka a mięso doprawiasz do
> >> smaku a następnie formujesz z tego strudel (zamiast maku mieso,
> >> zamiast ciasta drożdzowego ziemniaczane).
> >
> > Chyba masz na myśli roladę, czyli struclę (niem.Struzel), a nie strudel?
> >
> > Władysław
>
> Strucla, strudel - wszystko jedno, na pewno w ostatecznosci to sie zupelnie
> inaczej nazywa.
Tylko to zupełnie inne ciasta. I wydaje mi się, że pisanie o strudlu
wprowadza tu w błąd. Strudel robiony jest z cienkiego jak papier ciasta
, w które zawija się naraz cały farsz. Obawiam się, że czegoś takiego
nie zrobi się z ciasta kartoflanego. W strucli natomiast warstwa ciasta
drożdżowego jest gruba i po nałożeniu na nią warstwy farszu zwija się
te dwie warstwy razem tak, że w przekroju mają wygląd spirali.
Nie wspomnę już tu o znajomości języka. Nie sądziłem, że znowu tu będę
musiał wykładać ABC.
>
> Nastepnym razem robie strudel ziemniaczany z miesem (albo strucle).
Powodzenia.
EOT PLONK
Władysław
|