Data: 2008-10-14 16:19:27
Temat: Re: Mieso mielone
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gd2f3d$ijh$1@news.onet.pl...
>> Ja pieke w keksowce. Mielone mieso wymieszac z namoczonym, wycisnietym
>> chlebem, dodac jajko, sol, pieprz, majeranek, troche mleka czy smietanki,
>> posiekana kapuste, lub chinska kapuste, albo inne zielone warzywo, np.
>> szparagi, wymieszac, przelozyc do keksowki, wyrownac wierzch. Mozna w
>> srodek wsadzic ugotowane na twardo, obrane jajko. Jak sie ma, mozna
>> polozyc cienkie plasterki boczku na wierzchu.
>
> To jest fajne - te dodatki. Podoba mi sie. W sumie kazdy klops moze byc
> zawsze inny.
> Juz mase miesna uzyskalem. Zmieszalem co trzeba. Teraz, po Twoim poscie
> dodam salaty lodowej, bo akurat troche mam. Lubie tez do mieska kardamonu
> nieco dodac. Bardzo mi smakuje. Dodalem.
>
>
>
>
>> Piec w umiarkowanym, nie za goracym piecu pod przykryciem. Gdy termometr
>> kuchenny wstawiony w srodek klopsa dojdzie do 80°C/175°F, wyjac z pieca
>> (...)
>
> Jak moznaby to zalatwic jesli sie akurat nie ma termometra kuchennego?
>
>
>
>
>> Z sosu, ktory sie wytworzy w blasze mozna zrobic sos zageszczopny
>> zasmazka.
>
> Chcialbym wykorzystac ten pomysl, tylko nie rozumiem gdzie ten sos sie
> zbierze? W tej keksowce? Jak rozumiem "keksowka" to taka blacha do
> pieczenia keksow. Podluzna. Waska. No to gdzie sie ten sos zbierze? Pod
> klopsem? Wyplynie z blaszki i z tej duzej tacy go trzeba zebrac?
>
> Mariusz
Do mięsa wieprzowego bardzo dobrze
pasuje gałka muszkatołowa świeżo starta.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|