Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Redart" <r...@o...pl>
Newsgroups: pl.sci.filozofia,pl.sci.fizyka,pl.sci.psychologia
Subject: Re: Mpemba paradoks
Date: Sun, 21 Aug 2005 19:12:53 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: r...@o...pl@ns2.hands.com.pl
Message-ID: <deacni$t7d$1@news.onet.pl>
References: <6...@n...onet.pl> <de9374$3qp$1@amigo.idg.com.pl>
NNTP-Posting-Host: ns2.hands.com.pl
X-Trace: news.onet.pl 1124644402 29933 62.111.242.130 (21 Aug 2005 17:13:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Aug 2005 17:13:22 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.filozofia:108738 pl.sci.fizyka:136792
pl.sci.psychologia:328005
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ksRobak" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:de9374$3qp$1@amigo.idg.com.pl...
> natomiast w zamrażarce ciepłe powietrze w sposób naturalny (iniekcja)
> unosi się ponad ochładzane lody unoszone zimniejszym powietrzem
> które ma większy ciężar właciwy od ciepłego - lody zamarzają więc
> od spodu a ponieważ przewodnictwo cieplne mieszanki nazywanej
> "lody" jest większe od powietrza to i szybciej poszczególne warstwy
> lodów zostaną zamrożone; szybciej bowiem więcej powietrza
> jest aktywne w wymianie ciepła w takim obiegu.
Robaczku, skoro tak doskonale rozumiesz ten efekt, to wytłumacz
mi, biednemu, jeszcze mniejszemu robaczkowi, takie coś:
Mamy dwa zamrażalniki, do jednego wkładamy lody ciepłe, do drugiego
zimne.
Czekamy ...
Oczekujemy, zgodnie z obserwacjami Mpemba, że lody ciepłe
schłodzą się szybciej.
Musi więc nastąpić taki moment, w którym ich temperatura
"przegania" (w stronę ujemną) temperaturę lodów pierwotnie
zimniejszych.
Interesuje mnie ten punkt właśnie, w którym temperatury się
zrównują. Powiedzmy, że mowa tutaj o średnich temperaturach
obu lodowych mieszanek.
A więc mamy dwie zamrażarki a w nich lody o średnio takiej
samej temperaturze. Czym się różni stan obu zamrażarek
i mieszanek ? Co decyduje o tym, że proces zamrażania
w pierwszej 9pierwotnie cieplejszej) będzie szedł dalej
szybciej ?
Sądzę, że różnica polega na innej strukturze schłodzenia
obu mieszanek, o czym wspominałeś. Mógłbyś jednak dokładniej
opisać, jak to widzisz ?
Zdrówko ;)))
|