Data: 2005-08-21 17:52:22
Temat: Re: Mpemba paradoks
Od: "ksRobak" <k...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Redart" <r...@o...pl>
news:deacni$t7d$1@news.onet.pl...
> "ksRobak" <k...@o...pl>
> news:de9374$3qp$1@amigo.idg.com.pl...
>> natomiast w zamrażarce ciepłe powietrze w sposób naturalny
>> (iniekcja) unosi się ponad ochładzane lody unoszone zimniejszym
>> powietrzem które ma większy ciężar właciwy od ciepłego - lody
>> zamarzają więc od spodu a ponieważ przewodnictwo cieplne
>> mieszanki nazywanej "lody" jest większe od powietrza to i szybciej
>> poszczególne warstwy lodów zostaną zamrożone; szybciej bowiem
>> więcej powietrza jest aktywne w wymianie ciepła w takim obiegu.
> Robaczku, skoro tak doskonale rozumiesz ten efekt, to wytłumacz
> mi, biednemu, jeszcze mniejszemu robaczkowi, takie coś:
>
> Mamy dwa zamrażalniki, do jednego wkładamy lody ciepłe, do drugiego
> zimne.
>
> Czekamy ...
> Oczekujemy, zgodnie z obserwacjami Mpemba, że lody ciepłe
> schłodzą się szybciej.
>
> Musi więc nastąpić taki moment, w którym ich temperatura
> "przegania" (w stronę ujemną) temperaturę lodów pierwotnie
> zimniejszych.
>
> Interesuje mnie ten punkt właśnie, w którym temperatury się
> zrównują. Powiedzmy, że mowa tutaj o średnich temperaturach
> obu lodowych mieszanek.
>
> A więc mamy dwie zamrażarki a w nich lody o średnio takiej
> samej temperaturze. Czym się różni stan obu zamrażarek
> i mieszanek ? Co decyduje o tym, że proces zamrażania
> w pierwszej 9pierwotnie cieplejszej) będzie szedł dalej
> szybciej ?
>
>
> Sądzę, że różnica polega na innej strukturze schłodzenia
> obu mieszanek, o czym wspominałeś. Mógłbyś jednak dokładniej
> opisać, jak to widzisz ?
>
> Zdrówko ;)))
Wyjaśnie powyższe w sposób najprostszy jak się da.
Gdy położymy garnek na kuchence gazowej i zapalimy gaz
to dno garnka już po chwili będzie gorące ale woda na powierzchni
wewnątrz garnka przez dłuugo będzie zimna. Z lodami w zamrażarce
JEST odwrotnie: dno garnka stosunkowo szybko oziębnie ale
powierzchnia "lodu" będzie dłuugo ciepła. To ciepło jest przyczyną
cyrkulacji powietrza w zamrażarce które im wyższa temperatura
powierzchni tym szybciej krąży a więc sprawia, że więcej zimnego
powietrza dociera (dmucha) na garnek - stąd dolne warstwy loda
szybko się wykrystalizują podczas gdy powierzchnia będzie motorem
napędzającym dmuchanie. Oczywiście różna będzie temperatura
dolnych warstw i ścianek niż powierzchni ale gdyby przyjąć, że
jest jakaś średnia temperatura całego loda to proszę zauważyć, że
gdy do tego dojdzie to ciepły lód będzie miał większą różnicę temperatur
cząstkowych a więc zimniejsze dno i ścianki a cieplejszą powierzchnię
napędzającą szybkość schładzania. :-)
Edward Robak
*°"˝'´¨˘`˙ˇ^:;~>¤<×÷-.,˛¸ "nie TY ich - to ONI Ciebie"
|