« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-28 22:28:35
Temat: Re: Mrozone owoceUżytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
> Mam takie pytanie, czy jak sie je mrozone owoce, np. winogrona to w takiej
> postaci enzymy tam obecne sa przyswajalne?
Chodzi Ci o ich aktywnosc? Przyjmuje, ze tak. Mechanizm unieczynniania
enzymow polega na rozbiciu struktury przestrzennej bialek je tworzacych,
mowi sie o ich denaturacji, np. pod wplywem wysokiej temperatury. Z grubsza
biorac pobudzona energetycznie czastka bialka zaczyna sie trzasc i wyginac,
przez co ulegaja zerwaniu delikatne wiazania (mostki?) utrzymujace jej
strukture III-rzedowa (przestrzenna), ktora z kolei odpowiada za funkcje
enzymu. Im nizsza temperatura, tym mniejsza energia kinetyczna czastek i
slabszy ich ruch, wiec mrozenie teoretycznie nie powinno uszkadzac bialek
enzymatycznych. Jak jest w praktyce - nie mam pojecia :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-09-28 23:12:33
Temat: Mrozone owoceMam takie pytanie, czy jak sie je mrozone owoce, np. winogrona to w takiej
postaci enzymy tam obecne sa przyswajalne? Czy mrozenie ma wplyw na obecnosc
enzymow? Zdaje sobie sprawe, ze witamin i mineralow pewnie jest juz mniej.
Nika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-09-29 07:24:43
Temat: Re: Mrozone owoce
Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
> Czy mrozenie ma wplyw na obecnosc
> enzymow? Zdaje sobie sprawe, ze witamin i mineralow pewnie jest juz mniej.
>
Raczej tyle samo
Slawek
P.S.
o jakich witaminach mówisz ????
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-09-29 07:27:10
Temat: Re: Mrozone owoce
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bl7n67$s2q$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Mam takie pytanie, czy jak sie je mrozone owoce, np. winogrona to w
takiej
> > postaci enzymy tam obecne sa przyswajalne?
>
> Chodzi Ci o ich aktywnosc? Przyjmuje, ze tak. Mechanizm unieczynniania
> enzymow polega na rozbiciu struktury przestrzennej bialek je tworzacych,
> mowi sie o ich denaturacji, np. pod wplywem wysokiej temperatury. Z
grubsza
> biorac pobudzona energetycznie czastka bialka zaczyna sie trzasc i
wyginac,
> przez co ulegaja zerwaniu delikatne wiazania (mostki?) utrzymujace jej
> strukture III-rzedowa (przestrzenna), ktora z kolei odpowiada za funkcje
> enzymu. Im nizsza temperatura, tym mniejsza energia kinetyczna czastek i
> slabszy ich ruch, wiec mrozenie teoretycznie nie powinno uszkadzac bialek
> enzymatycznych. Jak jest w praktyce - nie mam pojecia :)
>
No dobrze ale jakich enzymów w owocach dotyczy ten proces ????
Slawek
P.S.
czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-09-29 07:47:01
Temat: Re: Mrozone owoce
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bl8mmr$e9h$1@inews.gazeta.pl...
> czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????
Tak.
Przy czym "uszkadza" to chyba nie jest dobre określenie - powiedzmy, że
go"zabija" ale ono jest nadal dobre dla ludzkiego organizmu jako jego
budulec.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-09-29 09:06:50
Temat: Re: Mrozone owoceslawek w wiadomości news:bl8mmr$e9h$1@inews.gazeta.pl pisze:
> No dobrze ale jakich enzymów w owocach dotyczy ten proces ????
Roznych. Moga to byc enzymy rozkladajace rozne zwiazki (bialka, cukry,
tluszcze), moga byc tez takie, ktore neutralizuja wolne rodniki. W owocach
znajduja sie m.in.: amylaza (rozklada cukry), proteaza (rozklada bialko),
peroksydaza i katalaza (wiaza wolne rodniki). Za "Smak zdrowia" P. Holforda.
> czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????
Zmienia jego strukture. Jesli mowa o bialkach funkcjonalnych (np. enzymy),
to odpowiedz brzmi "tak", jesli chodzi Ci o aminokwasy, czyli budulec, to
nie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-09-29 13:35:14
Temat: Re: Mrozone owoce
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bl8mi8$dqg$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
> > Czy mrozenie ma wplyw na obecnosc
> > enzymow? Zdaje sobie sprawe, ze witamin i mineralow pewnie jest juz
mniej.
> >
>
> Raczej tyle samo
>
> Slawek
> P.S.
> o jakich witaminach mówisz ????
>
> Np. o kwasie foliowym, a z mineralow zelazo, potas (bo reszta to sladowe
ilosci-tak wynika na podstawie lektury)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |