Strona główna Grupy pl.misc.dieta Mrozone owoce

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mrozone owoce

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-28 22:28:35

Temat: Re: Mrozone owoce
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...

> Mam takie pytanie, czy jak sie je mrozone owoce, np. winogrona to w takiej
> postaci enzymy tam obecne sa przyswajalne?

Chodzi Ci o ich aktywnosc? Przyjmuje, ze tak. Mechanizm unieczynniania
enzymow polega na rozbiciu struktury przestrzennej bialek je tworzacych,
mowi sie o ich denaturacji, np. pod wplywem wysokiej temperatury. Z grubsza
biorac pobudzona energetycznie czastka bialka zaczyna sie trzasc i wyginac,
przez co ulegaja zerwaniu delikatne wiazania (mostki?) utrzymujace jej
strukture III-rzedowa (przestrzenna), ktora z kolei odpowiada za funkcje
enzymu. Im nizsza temperatura, tym mniejsza energia kinetyczna czastek i
slabszy ich ruch, wiec mrozenie teoretycznie nie powinno uszkadzac bialek
enzymatycznych. Jak jest w praktyce - nie mam pojecia :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-09-28 23:12:33

Temat: Mrozone owoce
Od: "Nika" <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam takie pytanie, czy jak sie je mrozone owoce, np. winogrona to w takiej
postaci enzymy tam obecne sa przyswajalne? Czy mrozenie ma wplyw na obecnosc
enzymow? Zdaje sobie sprawe, ze witamin i mineralow pewnie jest juz mniej.

Nika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-09-29 07:24:43

Temat: Re: Mrozone owoce
Od: "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
> Czy mrozenie ma wplyw na obecnosc
> enzymow? Zdaje sobie sprawe, ze witamin i mineralow pewnie jest juz mniej.
>

Raczej tyle samo

Slawek
P.S.
o jakich witaminach mówisz ????


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-09-29 07:27:10

Temat: Re: Mrozone owoce
Od: "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bl7n67$s2q$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Mam takie pytanie, czy jak sie je mrozone owoce, np. winogrona to w
takiej
> > postaci enzymy tam obecne sa przyswajalne?
>
> Chodzi Ci o ich aktywnosc? Przyjmuje, ze tak. Mechanizm unieczynniania
> enzymow polega na rozbiciu struktury przestrzennej bialek je tworzacych,
> mowi sie o ich denaturacji, np. pod wplywem wysokiej temperatury. Z
grubsza
> biorac pobudzona energetycznie czastka bialka zaczyna sie trzasc i
wyginac,
> przez co ulegaja zerwaniu delikatne wiazania (mostki?) utrzymujace jej
> strukture III-rzedowa (przestrzenna), ktora z kolei odpowiada za funkcje
> enzymu. Im nizsza temperatura, tym mniejsza energia kinetyczna czastek i
> slabszy ich ruch, wiec mrozenie teoretycznie nie powinno uszkadzac bialek
> enzymatycznych. Jak jest w praktyce - nie mam pojecia :)
>

No dobrze ale jakich enzymów w owocach dotyczy ten proces ????

Slawek
P.S.
czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2003-09-29 07:47:01

Temat: Re: Mrozone owoce
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bl8mmr$e9h$1@inews.gazeta.pl...

> czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????

Tak.
Przy czym "uszkadza" to chyba nie jest dobre określenie - powiedzmy, że
go"zabija" ale ono jest nadal dobre dla ludzkiego organizmu jako jego
budulec.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2003-09-29 09:06:50

Temat: Re: Mrozone owoce
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

slawek w wiadomości news:bl8mmr$e9h$1@inews.gazeta.pl pisze:

> No dobrze ale jakich enzymów w owocach dotyczy ten proces ????

Roznych. Moga to byc enzymy rozkladajace rozne zwiazki (bialka, cukry,
tluszcze), moga byc tez takie, ktore neutralizuja wolne rodniki. W owocach
znajduja sie m.in.: amylaza (rozklada cukry), proteaza (rozklada bialko),
peroksydaza i katalaza (wiaza wolne rodniki). Za "Smak zdrowia" P. Holforda.

> czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????

Zmienia jego strukture. Jesli mowa o bialkach funkcjonalnych (np. enzymy),
to odpowiedz brzmi "tak", jesli chodzi Ci o aminokwasy, czyli budulec, to
nie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2003-09-29 13:35:14

Temat: Re: Mrozone owoce
Od: "Nika" <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bl8mi8$dqg$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
> > Czy mrozenie ma wplyw na obecnosc
> > enzymow? Zdaje sobie sprawe, ze witamin i mineralow pewnie jest juz
mniej.
> >
>
> Raczej tyle samo
>
> Slawek
> P.S.
> o jakich witaminach mówisz ????
>
> Np. o kwasie foliowym, a z mineralow zelazo, potas (bo reszta to sladowe
ilosci-tak wynika na podstawie lektury)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co to za dieta?
Atkins
maszyna do pieczenia chleba
Atkins-11dzień- pasztet :)
[DO] Książka kucharska w DZ

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »