Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!fee
d.news.interia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Mrozone owoce
Date: Mon, 29 Sep 2003 09:27:10 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 30
Message-ID: <bl8mmr$e9h$1@inews.gazeta.pl>
References: <bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl> <bl7n67$s2q$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c42-19.icpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1064820251 14641 62.21.42.19 (29 Sep 2003 07:24:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Sep 2003 07:24:11 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slawekopty
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:23579
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bl7n67$s2q$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Nika" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bl7m9a$pts$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Mam takie pytanie, czy jak sie je mrozone owoce, np. winogrona to w
takiej
> > postaci enzymy tam obecne sa przyswajalne?
>
> Chodzi Ci o ich aktywnosc? Przyjmuje, ze tak. Mechanizm unieczynniania
> enzymow polega na rozbiciu struktury przestrzennej bialek je tworzacych,
> mowi sie o ich denaturacji, np. pod wplywem wysokiej temperatury. Z
grubsza
> biorac pobudzona energetycznie czastka bialka zaczyna sie trzasc i
wyginac,
> przez co ulegaja zerwaniu delikatne wiazania (mostki?) utrzymujace jej
> strukture III-rzedowa (przestrzenna), ktora z kolei odpowiada za funkcje
> enzymu. Im nizsza temperatura, tym mniejsza energia kinetyczna czastek i
> slabszy ich ruch, wiec mrozenie teoretycznie nie powinno uszkadzac bialek
> enzymatycznych. Jak jest w praktyce - nie mam pojecia :)
>
No dobrze ale jakich enzymów w owocach dotyczy ten proces ????
Slawek
P.S.
czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????
|