Data: 2003-09-29 09:06:50
Temat: Re: Mrozone owoce
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
slawek w wiadomości news:bl8mmr$e9h$1@inews.gazeta.pl pisze:
> No dobrze ale jakich enzymów w owocach dotyczy ten proces ????
Roznych. Moga to byc enzymy rozkladajace rozne zwiazki (bialka, cukry,
tluszcze), moga byc tez takie, ktore neutralizuja wolne rodniki. W owocach
znajduja sie m.in.: amylaza (rozklada cukry), proteaza (rozklada bialko),
peroksydaza i katalaza (wiaza wolne rodniki). Za "Smak zdrowia" P. Holforda.
> czyli gotowanie uszkadza białko ???????????????????
Zmienia jego strukture. Jesli mowa o bialkach funkcjonalnych (np. enzymy),
to odpowiedz brzmi "tak", jesli chodzi Ci o aminokwasy, czyli budulec, to
nie.
|