« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-05 09:48:55
Temat: Na sloncu czy w cieniu?Witajcie
Jakie jest najlepsze miejsce do trzymania słoików z dojrzewającymi
nalewkami, syropami, sokami itp.: słoneczny parapet, czy zacieniony kąt?
Są 2 szkoły, jedni mówią, żeby na słońcu, bo światło słoneczne pomaga
wydobyć sok z owoców i poprawia kolor. Z kolei inni twierdzą, że słoiki i
gąsiorki trzeba trzymać w cieniu, bo światło słoneczne niszczy witaminy i
substancje odżywcze.
Wczoraj zrobiłem nalewkę orzechową i jak na razie stoi w cieniu...
--
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-05 11:16:52
Temat: Re: Na sloncu czy w cieniu?Obie szkoły mówią prawdę :
Najpierw należy poddać nalew "maturacji" - czyli dojrzewaniu w cieple,
najlepiej na słońcu przez kilka tygodni(w tym roku trochę go mało), a
następnie "maceracji" czyli starzeniu w chłodnej piwnicy przez kilka
miesięcy a nawet lat
pozdr. Alex
Użytkownik "ATZ Rzeszow" <a...@n...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ccb83j$le3$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie
>
> Jakie jest najlepsze miejsce do trzymania słoików z dojrzewającymi
> nalewkami, syropami, sokami itp.: słoneczny parapet, czy zacieniony kąt?
>
> Są 2 szkoły, jedni mówią, żeby na słońcu, bo światło słoneczne pomaga
> wydobyć sok z owoców i poprawia kolor. Z kolei inni twierdzą, że słoiki i
> gąsiorki trzeba trzymać w cieniu, bo światło słoneczne niszczy witaminy i
> substancje odżywcze.
>
> Wczoraj zrobiłem nalewkę orzechową i jak na razie stoi w cieniu...
>
> --
> Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
> Z.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-05 16:06:36
Temat: Re: Na sloncu czy w cieniu?ATZ Rzeszow wrote:
> Witajcie
>
> Jakie jest najlepsze miejsce do trzymania słoików z dojrzewającymi
> nalewkami, syropami, sokami itp.: słoneczny parapet, czy zacieniony kąt?
>
> Są 2 szkoły, jedni mówią, żeby na słońcu, bo światło słoneczne pomaga
> wydobyć sok z owoców i poprawia kolor. Z kolei inni twierdzą, że słoiki i
> gąsiorki trzeba trzymać w cieniu, bo światło słoneczne niszczy witaminy i
> substancje odżywcze.
>
> Wczoraj zrobiłem nalewkę orzechową i jak na razie stoi w cieniu...
>
> --
> Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
> Z.
>
Biorąc pod uwagę, że nalewki nie robsz aby mieć źródło witamin śmiało
trzymaj na słoncu:) Po zlaniu do piwnicy na pół roku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |