Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Najlepszą zupę z dyni...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Najlepszą zupę z dyni...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 34


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-11-20 23:23:46

Temat: Najlepszą zupę z dyni...
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

...byle nie na słodko - please :-)

--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-11-20 23:27:27

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net...
> ...byle nie na słodko - please :-)

Na rosole. Trochę gałki muszkatołowej, pieprz, zielenina siekana.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-11-21 09:54:47

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: czeremcha <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:

Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
kawałków. Podaj z grzankami.

2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy

Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.

Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.

Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:

3. Zupa dyniowo - czosnkowa

Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.

Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-11-21 11:55:18

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 21 Nov 2009 00:27:27 +0100, Prawusek napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net...
>> ...byle nie na słodko - please :-)
>
> Na rosole. Trochę gałki muszkatołowej, pieprz, zielenina siekana.

Ta jest prosta, ale na pewno dobra, dzięki :-)
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-11-21 11:59:58

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 21 Nov 2009 01:54:47 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> 1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
>
> Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
> pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
> pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
> kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
> 6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
> smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
> gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
> kawałków. Podaj z grzankami.
>
> 2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
>
> Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
> chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
> ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
> warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
> gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
> Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
>
> Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
>
> Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
>
> 3. Zupa dyniowo - czosnkowa
>
> Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
> nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
> piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
> rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
> selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
> się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
> Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
> upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
> czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
>
> Ania

Dzięki, Aniu. Mam ochotę najpierw na tę trzecią, ryż zastąpię drobniutkimi
kluseczkami lanymi albo kładzionymi - lubię, jak po wierzchu pływają takie
kluseczki. No i u mnie nie obędzie się bez podstawy, czyli rosołku, w tym
przypadku żaden nie będzie lepszy, niż cielęcy - bo delikatny.



PS. Zawsze muszę coś zmienić, jeszcze mi się chyba nie zdarzylo ugotować
czegokolwiek bez choćby drobnych przeróbek... Paskuda we mnie siedzi ;-P
--


Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-11-21 12:40:53

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:scd0qua3eez7$.nffbarif4a3a.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 21 Nov 2009 00:27:27 +0100, Prawusek napisał(a):
>
> > "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net...
> >> ...byle nie na słodko - please :-)
> >
> > Na rosole. Trochę gałki muszkatołowej, pieprz, zielenina siekana.
>
> Ta jest prosta, ale na pewno dobra, dzięki :-)
> --
>
> Ikselka.

Bardzo prosta - może też być koszerna - w zależności od mięsa użytego na
rosół lub vege - jeżeli tylko wywar z jarzyn. Dynię najlepiej zetrzeć na
grubej tarce - aby nie musiała długo się gotować, można wtedy nie miksować i
w rosół wrzucić hałuski razem z dynią, lub bez klusek - jako krem
zmiksowanan na gładko - doskonała i delikatna, gałka i pieprz, ewentualnie
odrobina tabasco doda jej "ognia"...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-11-21 12:43:15

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1cvetcz930elm$.q09fr4wa7koj$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 21 Nov 2009 01:54:47 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
> > 1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
> >
> > Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
> > pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
> > pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
> > kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
> > 6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
> > smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
> > gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
> > kawałków. Podaj z grzankami.
> >
> > 2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
> >
> > Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
> > chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
> > ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
> > warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
> > gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
> > Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
> >
> > Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
> >
> > Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
> >
> > 3. Zupa dyniowo - czosnkowa
> >
> > Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
> > nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
> > piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
> > rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
> > selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
> > się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
> > Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
> > upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
> > czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
> >
> > Ania
>
> Dzięki, Aniu. Mam ochotę najpierw na tę trzecią, ryż zastąpię drobniutkimi
> kluseczkami lanymi albo kładzionymi - lubię, jak po wierzchu pływają takie
> kluseczki. No i u mnie nie obędzie się bez podstawy, czyli rosołku, w tym
> przypadku żaden nie będzie lepszy, niż cielęcy - bo delikatny.
>
Proponuję hałuski - tarkę można kupić. Doskonały jest rosół z kaczki
mus-kus...

> PS. Zawsze muszę coś zmienić, jeszcze mi się chyba nie zdarzylo ugotować
> czegokolwiek bez choćby drobnych przeróbek... Paskuda we mnie siedzi ;-P

Masz trochę wyobraźni co jest cenne w kuchni...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-11-21 12:53:28

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:he8n8u$ffd$1@atlantis.news.neostrada.pl...

Tarka do hałusek - doskonała rzecz - idealne do zupy dyniowej ale nie tylko:

http://www.tescomasklep.pl/product_info.php?products
_id=364

Haluski dobre z serem lub bryndzą.
W moim rodzinnym domu babcia robiła hałuszki ręcznie i były to prawdziwe
hałuszki czyli gałuszki, kuleczki, małe kulki z dołeczkiem...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-11-21 12:55:29

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:he8ndd$fov$1@atlantis.news.neostrada.pl...

Tu lepszy widok, ciasto musi być dość rzadkie:

http://www.tescoma.com/pl/katalog/xpoloz.php?skupina
0=1&skupina=5&skupina2=1&polozka=643912


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-11-21 13:18:42

Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:he8ndd$fov$1@atlantis.news.neostrada.pl...

40cm http://www.gastrocentrum-pisek.cz/detail.php?id=2568
&druh=26_3
60cm http://www.gastrocentrum-pisek.cz/detail.php?id=2569
&druh=26_3


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Warzywa gotowane al dente
Te surówke
Lukier do pierników
Naleśnikowe "placki"
Re: Naleśnikowe "placki"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »