« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-11-20 23:23:46
Temat: Najlepszą zupę z dyni......byle nie na słodko - please :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-11-20 23:27:27
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net...
> ...byle nie na słodko - please :-)
Na rosole. Trochę gałki muszkatołowej, pieprz, zielenina siekana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-11-21 09:54:47
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
kawałków. Podaj z grzankami.
2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
3. Zupa dyniowo - czosnkowa
Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-11-21 11:55:18
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...Dnia Sat, 21 Nov 2009 00:27:27 +0100, Prawusek napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net...
>> ...byle nie na słodko - please :-)
>
> Na rosole. Trochę gałki muszkatołowej, pieprz, zielenina siekana.
Ta jest prosta, ale na pewno dobra, dzięki :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-11-21 11:59:58
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...Dnia Sat, 21 Nov 2009 01:54:47 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> 1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
>
> Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
> pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
> pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
> kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
> 6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
> smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
> gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
> kawałków. Podaj z grzankami.
>
> 2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
>
> Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
> chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
> ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
> warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
> gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
> Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
>
> Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
>
> Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
>
> 3. Zupa dyniowo - czosnkowa
>
> Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
> nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
> piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
> rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
> selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
> się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
> Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
> upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
> czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
>
> Ania
Dzięki, Aniu. Mam ochotę najpierw na tę trzecią, ryż zastąpię drobniutkimi
kluseczkami lanymi albo kładzionymi - lubię, jak po wierzchu pływają takie
kluseczki. No i u mnie nie obędzie się bez podstawy, czyli rosołku, w tym
przypadku żaden nie będzie lepszy, niż cielęcy - bo delikatny.
PS. Zawsze muszę coś zmienić, jeszcze mi się chyba nie zdarzylo ugotować
czegokolwiek bez choćby drobnych przeróbek... Paskuda we mnie siedzi ;-P
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-11-21 12:40:53
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:scd0qua3eez7$.nffbarif4a3a.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 21 Nov 2009 00:27:27 +0100, Prawusek napisał(a):
>
> > "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net...
> >> ...byle nie na słodko - please :-)
> >
> > Na rosole. Trochę gałki muszkatołowej, pieprz, zielenina siekana.
>
> Ta jest prosta, ale na pewno dobra, dzięki :-)
> --
>
> Ikselka.
Bardzo prosta - może też być koszerna - w zależności od mięsa użytego na
rosół lub vege - jeżeli tylko wywar z jarzyn. Dynię najlepiej zetrzeć na
grubej tarce - aby nie musiała długo się gotować, można wtedy nie miksować i
w rosół wrzucić hałuski razem z dynią, lub bez klusek - jako krem
zmiksowanan na gładko - doskonała i delikatna, gałka i pieprz, ewentualnie
odrobina tabasco doda jej "ognia"...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-11-21 12:43:15
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni...
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1cvetcz930elm$.q09fr4wa7koj$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 21 Nov 2009 01:54:47 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
> > 1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
> >
> > Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
> > pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
> > pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
> > kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
> > 6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
> > smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
> > gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
> > kawałków. Podaj z grzankami.
> >
> > 2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
> >
> > Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
> > chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
> > ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
> > warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
> > gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
> > Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
> >
> > Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
> >
> > Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
> >
> > 3. Zupa dyniowo - czosnkowa
> >
> > Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
> > nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
> > piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
> > rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
> > selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
> > się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
> > Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
> > upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
> > czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
> >
> > Ania
>
> Dzięki, Aniu. Mam ochotę najpierw na tę trzecią, ryż zastąpię drobniutkimi
> kluseczkami lanymi albo kładzionymi - lubię, jak po wierzchu pływają takie
> kluseczki. No i u mnie nie obędzie się bez podstawy, czyli rosołku, w tym
> przypadku żaden nie będzie lepszy, niż cielęcy - bo delikatny.
>
Proponuję hałuski - tarkę można kupić. Doskonały jest rosół z kaczki
mus-kus...
> PS. Zawsze muszę coś zmienić, jeszcze mi się chyba nie zdarzylo ugotować
> czegokolwiek bez choćby drobnych przeróbek... Paskuda we mnie siedzi ;-P
Masz trochę wyobraźni co jest cenne w kuchni...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-11-21 12:53:28
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni..."Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:he8n8u$ffd$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Tarka do hałusek - doskonała rzecz - idealne do zupy dyniowej ale nie tylko:
http://www.tescomasklep.pl/product_info.php?products
_id=364
Haluski dobre z serem lub bryndzą.
W moim rodzinnym domu babcia robiła hałuszki ręcznie i były to prawdziwe
hałuszki czyli gałuszki, kuleczki, małe kulki z dołeczkiem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-11-21 12:55:29
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni..."Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:he8ndd$fov$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Tu lepszy widok, ciasto musi być dość rzadkie:
http://www.tescoma.com/pl/katalog/xpoloz.php?skupina
0=1&skupina=5&skupina2=1&polozka=643912
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-11-21 13:18:42
Temat: Re: Najlepszą zupę z dyni..."Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:he8ndd$fov$1@atlantis.news.neostrada.pl...
40cm http://www.gastrocentrum-pisek.cz/detail.php?id=2568
&druh=26_3
60cm http://www.gastrocentrum-pisek.cz/detail.php?id=2569
&druh=26_3
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |