Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Najlepszą zupę z dyni...
Date: Sat, 21 Nov 2009 12:59:58 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 54
Message-ID: <1cvetcz930elm$.q09fr4wa7koj$.dlg@40tude.net>
References: <139vdlf9qlx7g$.1dixzunq1aa5n$.dlg@40tude.net>
<1...@j...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aepj23.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1258804809 21488 79.191.139.23 (21 Nov 2009 12:00:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Nov 2009 12:00:09 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325371
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 21 Nov 2009 01:54:47 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> 1. Zupa z dyni, słodkich ziemniaków i imbiru:
>
> Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku o ciężkim dnie, włóż dużą, drobno
> pokrojoną cebulę i duś, aż zmięknie. Dodaj ok. 900 g oczyszczonej i
> pokrojonej na kawałki dyni, słodkie ziemniaki /300 g/, starty imbir /
> kawałek ok. 3,5 cm/ i 2 posiekane ząbki czosnku. Duś mieszając przez
> 6-8 minut. Zalej 900 ml wywaru warzywnego, dodaj sól i pieprz do
> smaku, zagotuj po czym zredukuj gaz /przesuń na brzeg płyty ;-) / i
> gotuj /ok. 30 min/. Lekko zmiksuj, pozostawiając nieco grubszych
> kawałków. Podaj z grzankami.
>
> 2. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
>
> Rozgrzej łyżkę oleju w garnku j.w., dodaj drobno posiekane papryczkę
> chili i 1 cebulę, duś do miękkości. Dodaj 500 g dyni, 350 g słodkich
> ziemniaków, posmaż przez 6-8 minut, mieszając. Zalej wywarem
> warzywnym /1,5 l/, pogotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę /125 g/,
> gotuj pod przykryciem, aż soczewica się rozgotuje /ok. 10 minut/.
> Lekko zmiksuj, podaj udekorowaną chili.
>
> Obie robiłam z dyni piżmowej i były bardzo dobre.
>
> Tej jeszcze nie - ale wygląda dobrze:
>
> 3. Zupa dyniowo - czosnkowa
>
> Umieść pokrojoną, oczyszczoną dynię /750 g/ i 6 ząbków czosnku /
> nieobranego/ na blasze do pieczenia, skrop 2 łyżkami oleju. Piecz w
> piekarniku /200 st/. aż zmiękną i zaczną brązowieć. W międzyczasie
> rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, dodaj 2 cebule /posiekane/ i 2 łodygi
> selera naciowego /j.w./ i smaż przez 10 min albo do momentu, gdy tylko
> się zrumienią. Dodaj 50 g ryżu, 1,5 l wywaru warzywnego, zagotuj.
> Dogotuj wolno przez następne 15-20 min lub do ugotowania ryżu. Ostudź
> upieczoną dynię z czosnkiem, usuń skórkę z czosnku, włóż dynię i
> czosnek do garnka z zupą. Pogotuj, lekko zmiksuj.
>
> Ania
Dzięki, Aniu. Mam ochotę najpierw na tę trzecią, ryż zastąpię drobniutkimi
kluseczkami lanymi albo kładzionymi - lubię, jak po wierzchu pływają takie
kluseczki. No i u mnie nie obędzie się bez podstawy, czyli rosołku, w tym
przypadku żaden nie będzie lepszy, niż cielęcy - bo delikatny.
PS. Zawsze muszę coś zmienić, jeszcze mi się chyba nie zdarzylo ugotować
czegokolwiek bez choćby drobnych przeróbek... Paskuda we mnie siedzi ;-P
--
Ikselka.
|